درس دموكراسي پوتين
ديويد ميليبند، وزير امور خارجه سابق اين كشور گفت: پوتين با سخنراني درباره دموكراسي باعث اهانت به بريتانيا اهانت كرده است. ولي عكسالعمل يان موراي، نماينده مجلس عوام متفاوت بود. او گفت: «خانم ترزا مي نخستوزير نهايتا فردي را يافت كه از كارش حمايت ميكند.»
پوتين با زرنگي هر چه تمامتر بين شرايط سخت اقتصادي فرانسه با روسيه تفاوت قايل شد ولي نگفت اين تفاوت در كجا است همچنين توضيح نداد چرا قيمت بنزين در كشورش با وجود اينكه روسيه جزو بزرگترين صادركنندگان نفت و گاز است، بالا رفته. با اين وجود پوتين از توجه خود به اقشار پايين و حتي بازگشت به اقتصاد سوياليستي سخن گفت. اشاره پوتين به سوسياليسم در اين سخنراني بازگشت به برنامههايي با هدف تامين نيازهاي اوليه اقشار پايين جامعه از نظر زيستي بود .
پوتين و ترامپ تفاوتهاي زيادي با هم دارند اما قابل توجهترين تفاوتشان در كنفرانسهاي خبري به چشم ميآيد. ترامپ معمولا در هر كنفرانس خبري با خبرنگاران كلنجار ميرود. تند حرف ميزند و درشتگويي و حتي توهين ميكند. به قول معروف اعصاب ندارد و در مواجهه با سوالات تحريكآميز، خود را ميبازد. در مقابل پوتين فردي بسيار خونسرد است. براي او كه اجازه ميدهد تا 1700 نفر خبرنگار در كنفرانس او حضور پيدا كنند، فرصتي است تا از تمامي ديدگاههاي موافق يا مخالف آگاه شود. او از سوالات متفاوت هراسي ندارد و در اين باره از تساهل بالايي برخوردار است. اين رابطه دو طرفه است و روزنامهها، مجلات و سايتهاي اينترنتي نيز با نقل وسيع اين كنفرانس خبري سهم عمدهاي در گسترش قدرت رسانهاي و سياسي روسيه ايفا ميكنند.