سرمايهگذاري يك تريليون دلاري در قطب انرژي دنيا
كشورهاي خاورميانه و شمال آفريقا با رشد تقاضا براي برق و سرمايهگذاري بيشتر اقتصادهاي منطقه در گاز طبيعي، پتروشيمي و انرژي تجديدپذير از هماكنون تا 5 سال آينده مجموعا يك تريليون دلار سرمايهگذاري در بخش انرژي را برنامهريزي يا محقق كردهاند.
اين نتيجه تحقيقات جديد بانك توسعه APICORP بوده كه در گزارش خود سرمايهگذاري تحقق يافته و برنامهريزي شده در فاصله سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ را برآورده كرده است.
انتظار ميرود سرمايهگذاريها در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا در فاصله سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ به حدود يك تريليون دلار برسد كه ۵ درصد بالاتر از ميزان برآورد شده در گزارش سال گذشته APICORP است زيرا كشورهاي اين منطقه شاهد گذر پرشتاب به سوي بخشهاي گاز، پاييندستي و پتروشيمي و افزوده شدن قابل توجه انرژيهاي تجديدپذير هستند. طبق گزارش اين بانك از رقم يك تريليون دلار، سرمايهگذاريهاي برنامهريزي شده با ۶۱۳ ميليارد دلار، عمده اين سرمايهگذاريها را تشكيل ميدهند در حالي كه باقي اين رقم مربوط به سرمايهگذاريهاي انجام گرفته در پروژههاي در دست اجراست. از ميان اين سرمايهگذاريها كه قرار است تا سال ۲۰۲۳ انجام بگيرند ۳۶ درصد يا معادل ۳۴۸ ميليارد دلار قرار است در بخش نيرو هزينه شود كه بزرگترين سهم محسوب ميشود و پس از آن بخش نفت با ۳۰۴ ميليارد دلار سرمايهگذاري در بخش پاييندستي، مياندستي و پالايش قرار ميگيرد كه از اين رقم ۱۳۸ ميليارد دلار سرمايهگذاري انجام شده است. سرمايهگذاري در بخش گاز در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا به ۱۸۶ ميليارد دلار خواهد رسيد كه از اين رقم ۸۷ ميليارد دلار سرمايهگذاري در پروژههايي است كه به اجرا درآمدهاند. بخش پتروشيمي نيز ۱۲۳ ميليارد دلار سرمايهگذاري خواهد داشت كه ۳۳ ميليارد دلار آن تاكنون انجام شده است.
بدون هيچ تعجبي عربستان سعودي در فاصله سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ بالاترين ميزان سرمايهگذاري در بخش انرژي را دارد كه به ۱۴۸ ميليارد دلار بالغ ميشود و از اين رقم ۳۷ ميليارد دلار تحقق يافته و ۱۱۱ ميليارد دلار برنامهريزي شده است.
خارج از شوراي همكاري خليج فارس، عراق به بازسازي زيربناي انرژي خود متمركز شده است در حالي كه انتظار ميرود، مصر براي تأمين تقاضاي رو به رشد به سرمايهگذاري در بخش گاز بالادستي و بخش نيرو اولويت دهد.
در داخل شوراي همكاري خليج فارس كه شامل عربستان سعودي، امارات متحده عربي، قطر، بحرين و عمان است، ارزش پروژههاي تحقق يافته و برنامهريزي شده، كاهش پيدا كرده زيرا پروژههاي بزرگ پيش از اين به مرحله راهاندازي و آغاز فعاليت رسيدهاند.
در گزارش بانك APICORP خاطرنشان شده كه بسياري از دولتهاي اين منطقه معمولا اهداف بلندپروازانه را اعلام ميكنند اما به مرور زمان از اين پروژهها عقبنشيني ميكنند.
در دورنماي امسال اين بانك، مجموع سرمايهگذاري پيشبيني شده در بخش نفت شوراي همكاري خليج فارس ۳۳ ميليارد دلار نسبت به دورنماي سال ۲۰۱۸ كاهش پيدا كرده و به ۱۵۶ ميليارد دلار رسيده است.