پنتاگون تصاوير جديد عليه سپاه پاسداران منتشر كرد
صحنهآرايي تكراري امريكا
ميثم روزبهاني
تيم امنيت ملي و سياست خارجي دولت ترامپ به بازيهاي قديمي و سنتي امريكايي علاقه دارند. به بازيهاي جاسوسي، كودتا و حتي صحنهسازي؛ شايد سالها بود اين سناريوها نخنما شده بود و دستگاههاي جاسوسي و امنيتي دست به ابتكار عملهاي جديدتر ميزدند. اما به نظر ميرسد، امريكاييها علاقهاي به تغيير شرايط ندارند و به بازيهاي دوره جنگ سردي خود ادامه ميدهند. روز گذشته پنتاگون در آخرين اقدام خود عليه ايران تصاوير رنگي را نشان داد كه طي آن بار ديگر مدعي شدند كه نيروي دريايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اقدام به مينگذاري روي تانكرهاي نفتي متعلق به ژاپن كرده است. گفتني است از همان ابتداي انفجار كه روز پنجشنبه در درياي عمان رخ داد، دولت ترامپ ايران را متهم به حمله به دو تانكر نفتي در خليج عمان كرد كه در نزديكي مرز با ايران قرار داشت و يكي از مسيرهاي حمل و نقل حياتي نفت جهان محسوب ميشود.
طبق بيانيهاي كه پنتاگون منتشر كرده آمده است در آن روز يك گشت دريايي سپاه پاسداران به نفتكش كوكوا نزديك شده و توسط يكي از هليكوپترهاي MH-60 نيروي دريايي ايالات متحده شناسايي و تصويربرداري شده كه در آن امريكاييها مدعي شدهاند، نيروهاي سپاه در حال برداشتن مين عمل نكرده از روي بدنه نفتكش بودند كه تصاوير آن نيز به ثبت رسيده است.
امريكاييها مدعي هستند بر اساس شواهد و ويديويي كه منابع با مهارت لازم آن را بررسي كردند، ايران مسوول انفجار نفتكشها بوده است.
اما نكته اينجاست كه هفته گذشته مالك بار اين نفتكش عنوان كرده كه يك موشك باعث آسيب رساندن به نفتكش شده و آنگونه كه مقامهاي امريكايي ميگويند، منبع انفجار مين نبوده است.
ياتوكا كاتادا، رييس كمپاني كوكوكا سانگيو در يك كنفرانس مطبوعاتي در روز جمعه گفت: ما گزارشهايي دريافت كرديم كه شيئي به سمت كشتي حركت كرده است. او گفت من فكر نميكنم يك بمب يا جسم متصل به كشتي وجود داشته كه به كشتي آسيب وارد كند. با اين حال در خصوص چگونگي انفجار در اين نفتكشها گمانهزنيهاي متعددي وجود دارد اما يك مقام نظامي امريكايي كه در حوزه انفجار تخصص دارد به CNBC گفته كه خصوصيات و نوع انفجار متناسب با مين بوده است. او گفت از ديدگاه من اژدر نميتواند چنين آسيبي وارد كند چرا كه اژدر براي اهداف زير آب طراحي شده و سوراخ ايجاد شده بالاي خط آب بوده است. همچنين يك مقام ديگر نيروي دريايي ايالات متحده توضيح داده كه مختصات و مشخصات حمله نشان ميدهد كه قصدي براي غرق كردن نفتكش وجود نداشته است. وي افزود اگر شما بخواهيد يك كشتي يا نفتكش را غرق كنيد بايد حفرهاي زير خط آب ايجاد كنيد. از همين رو اگر انفجار زير آب رخ ميداد، نشان ميداد كه مهاجمان به دنبال غرق كردن نفتكش بودند. حالا نيز شرايط به نحوي شده تا بهانهاي شود كه امريكاييها فضا را در منطقه امنيتيتر از گذشته كنند. وزارت دفاع امريكا روز گذشته اعلام كرد با توجه به گستردهتر شدن تنشها با ايران هزار نيروي اضافي به نيروهاي ايالات متحده در خاورميانه افزوده خواهد شد.
پاتريك شاناهان، وزير دفاع ايالات متحده در بيانيهاي اعلام كرد پس از درخواستهاي فرماندهي مركزي ايالات متحده(سنتكام) براي اعزام نيروهاي اضافي به منطقه و با توجه به افزايش تهديدهاي هوايي، دريايي و زميني ايران اين نيروها اعزام خواهند شد.
اما نكته اصلي اينجاست كه آيا امريكاييها تهديد بزرگتري هستند يا ايران. دولت ترامپ اكنون بحث حمله به تانكرهاي نفتي در خليج عمان را بهانه كرده تا فضا را در خليج فارس و درياي عمان ملتهب كند و امنيتي كه ايران براي تنگه هرمز ايجاد كرده را با خدشه مواجه كند.
با اين حال در بيانيه پنتاگون به نوع پرسنلي كه به منطقه اعزام ميشوند، اشارهاي نكرده است. اما مقامات به NPR گفتهاند كه سربازان اعزامي بيشتر نيروهاي اطلاعاتي، شناسايي و نظارت هستند.
با اين حال برخيها بر اين باورند كه اين آخرين مجموعه اعزام نيرو براي مقابله با ايران در خليج فارس نيست. زيرا ايالات متحده در حال حاضر سعي دارد كه تهديد ايران را براي خود بزرگتر از هر زمان ديگري نشان دهد. امريكاييها ايران را متهم به تهديد منافع نيروهاي ايالات متحده كردهاند. در صورتي كه هيچ مدركي در اين خصوص به طور رسمي ارايه نميدهند. حضور نظامي امريكا در خاورميانه از ماه گذشته تشديد شد، زماني كه ايالات متحده گروهي از هواپيماهاي خود و يك سيستم دفاع موشكي پاترويت را به منطقه اعزام كرد و عنوان شد كه بناست 1500 نيروي نظامي امريكايي به منطقه اعزام شوند. با اين حال شاناهان تاكيد كرد كه ايالات متحده به دنبال جنگ با ايران نيست. اقدام امروز در راستاي اطمينان از ايمني و رفاه كاركنان نظامي ماست كه در سراسر منطقه فعاليت ميكنند و براي حفاظت از منافع ملي ماست. وي افزود: ما همچنان به دقت به مراقبت از وضعيت موجود ادامه خواهيم داد و اقدامات لازم را انجام ميدهيم. به نوشته NPR دولت ترامپ تلاش كرده است تا برخي از متحدان ايالات متحده از جمله آلمان و ژاپن را متقاعد كند كه ايران مسوول حملات ادعايي به تانكرهاي نفت درياي عمان است. چراكه نه ژاپن و نه آلمان هيچ يك نپذيرفتند كه مدارك قطعي براي اينكه ايران در حمله دست داشته، وجود دارد. به نحوي كه حتي وزير دفاع ژاپن نيز اعلام كرده كه نيازي به اعزام نيرو به خليج فارس نيست. تاكشي يوايا، وزير دفاع ژاپن با بيان اينكه مشخص نيست چه كسي عامل حملات هفته گذشته در درياي عمان بوده، گفت اين حملات ادامه نيافته و نيازي به اعزام نيروي نظامي به اين منطقه وجود ندارد.
عامل تنش
با خروج امريكا از برجام و تحريمهاي گسترده ايالات متحده عليه ايران باعث شده است تا تنشها در منطقه افزايش پيدا كند. امريكاييها نيز علاقهمند هستند تا ايران را به عنوان عامل اصلي آن معرفي كنند اما واقعيت آن است كه عامل اصلي اين تنش ايالات متحده است. در اوايل روز دوشنبه ايران در گام ديگر براي كاهش تعهدات خود در برجام به دليل بازگشت تحريمها اعلام كرد كه ذخاير اورانيوم غني شده و آب سنگين خود را افزايش ميدهد. به نوشته NPR ايرانيها اميدوار هستند با اين اقدام فشار بيشتري به اروپا وارد كنند تا اثرات تحريمهاي امريكا را كاهش دهند. حالا مورگان اورتاگوس، سخنگوي وزارت امورخارجه ايران را متهم به اخاذي كرده و عنوان كرده، ايران چالشهاي بينالمللي را افزايش ميدهد. اما بايد اين سوال را مطرح كرد كه آيا امريكا با خروج خود از برجام چالشهاي بينالمللي را افزايش داده يا ايران. اكنون نيز امريكاييها براي توجيه اقدامات ظالمانه خود عليه ايران به خصوص با خروج از برجام عملا قصد دارند، افكار عمومي داخلي امريكا و حتي جهان را به سمت ديگري سوق دهند. قصد دارند ايران را عامل تنش در منطقه نشان دهند. عنوان ميكنند حوادث بندر فجيره و خليج عمان را ايران انجام داده تا اذهان را به سمتي ببرند كه اين سوال را مطرح نكنند كه چرا امريكا از برجام بدون دليل خارج شده است. از همين رو اگر طي روزهاي آينده باز هم اتفاقي مشابه خليج عمان رخ داد يا عكس و تصاوير جديد منتشر شد نبايد از آن تعجب كرد.