بررسي كارنامه ايرج عرب؛ نه فرشته و نه شيطان
علي كربلايي
پرسپوليس تابستان نهچندان آرامي را سپري ميكند و مديريت اين باشگاه مورد آماج انتقادات هواداران اين تيم قرار گرفته است. از روزهاي اول پايان فصل هجدهم و جدايي برانكو، عرب به عنوان مقصر اين اتفاقات شناخته شد و هواداران در تجمعاتي مقابل باشگاه خواستار استعفاي دسته جمعي هياتمديره و مديرعامل باشگاه بودند. اما پس از فروكش كردن شوك اوليه ناشي از خروج برانكو، مديران اين باشگاه در اسرع وقت موفق شدند يك مربي با كارنامه متوسط را جايگرين برانكو كنند. سرعت عمل در انتخاب مربي جديد باعث شد تا پرسپوليس تمرينات پيشفصل را از دست ندهد. فهميدن اينكه عرب تا چه حد در رفتن برانكو مقصر بوده، بسيار سخت است. مذاكرات اوليه بين الاهلي و برانكو از ديماه سال گذشته آغاز شد و مشخص است كه اين مربي قصد ماندن در ايران را نداشته است.
اما در مورد مديريت اوضاع پس از خروج برانكو، ميتوان به عرب نمره قبولي داد. او با مذاكرات مثبتي كه با بازيكنان داشت، موفق شد تمام اركان قهرمانيهاي اخير پرسپوليس را در تيم نگه دارد. او همچنين با جذب سه بازيكن كلاس بالا كه دو نفر از آنها مليپوش هستند؛ در فصل نقل و انتقالات عملكرد مثبتي داشته است. جذب وحيد اميري و محمدحسين كنعانيزادگان با وجود انتقاداتي كه هواداران متعصب اين تيم به نحوه جداييشان داشتند، از بهترين فعاليتهاي نقل و انتقالاتي عرب بوده. وحيد اميري يك بازيكن بينالمللي و مليپوش است و بهطور قطع ميتواند كيفيت پرسپوليس را بالا ببرد. كنعانيزادگان هم بين گزينههاي موجود براي دفاع وسط، بهترين گزينه به نظر ميرسد. فرشاد احمدزاده هم حتي با وجود نحوه جدايي بسيار بدش و رابطه بدي كه با هواداران دارد، از بهترين گزينههاي هافبك راست براي پرسپوليس به شمار ميرود. او با جو اين باشگاه آشناست و كار سختي براي هماهنگي با تيم ندارد. ضمن اينكه به هر حال وزن نيمكت پرسپوليس را بالا خواهد برد. اما انتقاد اصلي به عرب اينجاست كه منتظر نظر سرمربي تيم نماند و بازيكنان را با سليقه شخصي جذب كرد. تنها در مورد جذب وحيد اميري از كالدرون نظر خواسته شد و آن هم به اين دليل بود كه مطمئن بودند او اميري را ميخواهد. ايرج عرب به دلايلي نامعلوم اردوي رايگان در كانادا را از دست داد و به جاي آن يك اردوي بيكيفيت در تركيه برقرار كرد. اردويي كه هيچ خروجي مشخصي نداشت و پرسپوليس حتي موفق نشد يك بازي تداركاتي برگزار كند. چنين اتفاقي تاثير منفي در آمادهسازي پرسپوليس داشت و از نكات منفي كارنامه عرب در اين تابستان است. به صورت كلي، با مقايسه سالهاي گذشته پرسپوليس و همچنين وضعيت ديگر تيمها، اوضاع پرسپوليس در اين تابستان چندان هم بد نبوده. اين تيم تمام مهرههايش را حفظ كرده و همين موضوع در مقايسه با ديگر تيمها يك امتياز فوقالعاده به شمار ميرود. نيمكت ضعيف سال گذشته تقويت شده و بهطور قطع يك مهاجم خارجي هم به تيم اضافه خواهد شد. شايد دليل اصلي هجمه شديد عليه عرب، كنار نيامدن با موضوع جدايي برانكو و البته جذب بازيكناني باشد كه در بدترين شرايط پرسپوليس را رها كرده بودند. بعيد نيست در روزهاي آتي رامين رضاييان هم سرخپوش شود و جمع بازيكنان جدا شده سابق جمع شود.
مطالعه كارنامه عرب در اين تابستان، نشان ميدهد او به اين اندازه كه مورد انتقاد قرار ميگيرد هم بد نبوده است. او شايد يك فرشته نباشد و در كارنامهاش ضعفهايي ديده شود، اما قطعا شيطان هم نيست و تا حد زيادي نمره قبولي ميگيرد. جمع كردن تيم بعد از جدايي برانكو ايوانكوويچ يكي از مهمترين نقاط روشن كارنامه عرب است. او با وجود هجمه شديدي كه عليهاش وجود داشت، موفق شد در مذاكره با بازيكنان موفق عمل كند و خيلي سريع هم يك مربي متوسط رو به خوب را روي نيمكت پرسپوليس بنشاند. مقايسه شرايط پرسپوليس با ديگر تيم بزرگ پايتخت نشان ميدهد كه ثبات، خواسته مديران اين تيم است و به هر قيمتي به دنبال جذب ستارهها نميروند و اجازه نميدهند به سادگي كسي از تيمشان جدا شود.