نگاهي به «خانه الكساندر»، نمايشگاه آثار نقاشي پروشات قدسي
تصويري از يك قصه
سارا كريمان
پروشات قدسي متولد 1360- تهران پس از اتمام تحصيلات خود در رشته پزشكي از دانشگاه تهران، عزم سفر به كشور اسپانيا كرده و تحصيلات هنري خود را در رشته طراحي لباس در دانشگاه
ايايدي بارسلون ادامه داد. او تاكنون در چندين نمايشگاه و ورك شاپ انفرادي و گروهي در داخل و خارج كشور شركت كرده و در سال 1397 يكي از آثار او با نام «پوشش»
به عنوان اثر برگزيده از سوي گالري ساعتچي لندن معرفي شد.
«خانه الكساندر» روايتي رازآلود از خانم و آقاي الكساندر، پرسوناژهاي داستان 6 فصلي است كه تنها در يك نسخه دستنويس توسط خانم قدسي تحرير شده و در بخشي از گالري به نمايش در آمده است. اين نمايشگاه كه با نمايش 85 قاب برگزار شده، گزيدههايي از لحظات قصه را تصوير ميكند و با ارايه يك پرده فرصتي را براي بيننده پديدار ميسازد تا مابقي وقايع را در ذهن خود مجسم كند و در واقع چند رسانه به بازگويي يك ايده ميپردازند و سلوكي آميخته از تصوير و روايت را براي بيننده مهيا ميسازد. عمارت الكساندر كه در ادينبورگ انگلستان واقع شده مملو از جزييات بصري است كه بازگوكننده ذائقه و احولات مالكين آن است. پرهيز تعمدي نقاش از بازنمايي چهره پرسوناژهاي قصه، روشي كاربردي در القاي حس سِحرآميزي اين داستان است. گفتني است فهم دقيق محتواي نمايشگاه بدون آشنايي با مرجع نوشتاري آن دشوار است و اين خود جنبهاي نوآورانه در ارايه يك محتواي بصري است.
نقاش با بهرهجويي از تكنيكهاي محو كاري و استفاده از پالت رنگهاي تيره تلاش كرده تا مقتضيات حسي و جغرافياي قصه از جمله مهآلودگي و كمفروغي شهر ادينبورگ كه مرتبط با روحيات ساكنان اين عمارت است را با زنمايي كند، همچنين ابعاد كوچك آثار (30 در 20)، روشي براي نمايش گزارههاي حسي و ادبي اين روايت است. پروشات قدسي با تلفيق تصوير و متن موفق به ايجاد رابطه دوسويه عميقي ميان مولف و اثر شده كه پرداخت اينچنيني به يك محتوا يادآور نمايشگاههاي موزهاي با هدف انتقال جستارهاي تاريخي-هنري است و در واقع رسانهاي موثر را به طراحان موزه معرفي ميكند، چراكه همواره در موزهها، دادهها بر محور يك روايت بازگو ميگردند و بيننده بستهاي از عواطف و اطلاعات را در قالبي هنري دريافت ميكند.
پروشات قدسي در نقاشيهاي خود فضايي را فراهم ميكند كه كدهاي مختصري از يك رويداد، بيننده را وادار به پيگيري ماجراجويانه ساير تصاوير ميكند و در واقع قصه به تعداد بينندهها تصويرسازي و كارگرداني ميشود.
مكان اجراي اين رويداد باتوجه به ايده و محتواي اين نمايشگاه در گالري سعدآباد كه عمارتي تاريخي در ضلع شمالي مجموعه سعدآباد (ميدان دربند) واقع است، انتخاب شده است، تشابه و قرابت اين فضا با رويكرد اين روايت، تاثيري مضاعف بر تعمق و درك بيننده داشته است.