مشكلات مربوط به ازدواج جوانان معلول علتهاي زيادي است
مصطفي اقليما٭
به هفته جوان نزديك ميشويم و باز هم برنامهها و سخنرانيهاي زيادي در جريان است و طرحها و برنامههاي مختلفي ارايه ميشود. اما هيچ كدام از اين برنامهها نتيجه مورد قبولي ندارند و نميتوانند مشكلات مختلف قشري كه روزي به نامش نامگذاري شده را حل كنند. در هفته جوان ما به سراغ جوانان ميرويم و به بررسي مشكلات و آسيبهايي كه اين قشر از جامعه با آن روبهرو هستند ميپردازيم، بدون اينكه به اين فكر كنيم اين برنامهها و طرحهاي ارايه شده چه گرهي از زندگي جوانان باز ميكنند. در دنيا اگر روزي را به نام گروهي نامگذاري ميكنند، سعي ميكنند به شكل ريشهاي به مشكلات آن قشر بپردازند و در طول سال برنامهها و طرحهاي ارايه شده را پيگيري ميكنند. همچنين مسوولاني كه سال گذشته به ارايه طرح و برنامه پرداختهاند بايد در قبال روند اجراي برنامهها پاسخگو باشند، اما در كشور ما صرفا برنامهها و طرحها ارايه ميشوند و هيچ پاسخگويي براي شكل اجرا و دنبال كردن آن برنامهها وجود ندارد.
ما در پنج سال گذشته شش ميليون تحصيلكرده بيكار داشتهايم، براي اين شش ميليون نفر هيچ كاري صورت نگرفته است. استخدام در ادارات دولتي محدود شده و بخش خصوصي هم به دليل مشكلات مديريتي ضعيف شده است، اين جوانان وقتي ميبينند كه هيچ كس به وعدههايي كه در مورد حل مشكل اشتغال ميدهد عمل نميكند، نااميد ميشوند، مسوولان تصور ميكنند جوانان ما افسرده هستند، در صورتي كه جوانان ما افسرده نيستند، بلكه نااميد و بيحوصله هستند. افسردگي يك بيماري است، جوانان ما بيمار نيستند، از وعدههايي كه شنيدهاند خسته شدهاند. مسوولان در هفته جوان راهكارهايي كه ارايه ميدهند در راستاي حل مشكل ازدواج جوانان است. در صورتي كه تا زماني كه زيرساختها آماده نباشند نميشود مشكلات مربوط به اين حوزه را حل كرد. جوانان ما نيازي به سايت همسريابي ندارند، اگر زمينه ازدواج و منابع مورد نياز برايشان فراهم باشد، ازدواج ميكنند. با راهاندازي سايت همسريابي مشكل ازدواج حل نميشود. مشكلات مربوط به ازدواج جوانان معلول علتهاي بسياري است كه مسوولان ما نميبينند. بايد بپذيريم كه ما براي جوانان جامعهمان هيچ كاري نكردهايم، و در هفتهاي كه به نامشان نامگذاري كردهايم فقط به تئوريهايي ميپردازيم كه پايه علمي ندارند و مشكلات را ريشهيابي نميكنند. درآمد غالب جوانان ما پاسخگوي حداقل نياز آنان نيست، مسلم است كه تمايل براي ازدواج در بين آنها كاهش مييابد. با حرفهاي خوب زدن و ارايه طرحهاي غيركارشناسي مشكلات جوانان حل نميشود، در درجه اول اگر مشكل اشتغال جوانان حل شود، ميتوانيم اميدوار باشيم كه مشكلات مربوط به ازدواج هم حل شود.
مسوولان ما اگر دو رهنمود رهبري را در ذهن داشته باشند كه يكي شايستهسالاري و ديگري پاسخگويي است، به جرات ميتوان گفت نود درصد مشكلات ما حل ميشود، اگر مسوولي به شكلي شايسته در جايگاه خود قرار بگيرد خواهناخواه فردي پاسخگو خواهد بود. كسي كه به پاسخگويي در مورد فعاليتها و برنامههايي كه ارايه ميكند فكر كند، منابع و سرمايههايي كه در اختيار دارد را با وسواس بيشتري هزينه ميكند و همين مساله باعث ميشود، بسياري از مشكلات ما حل شود. *رييس انجمن مددكاري اجتماعي ايران