ادامه از صفحه اول
غنيسازي ۲۰ درصد از نگاهي ديگر
در طول دو هفته گذشته در دو نوبت حضور رسانهاي خود، آشكارا جمهوري اسلامي ايران را متهم سازد كه در مسير دستيابي به بمب اتمي در حركت است.
فارغ از سطح و محتواي واكنش به اظهارات نابجاي لودريان به عنوان يكي از اعضاي موثر برجام كه دسترسي لازم به گزارشات مستمر آژانس وين درخصوص استمرار حركت كلي ايران در مسير تعهدات برجامي با رويكردي كاهشي در برخي از اين تعهدات رادارد كه آيا بازدارندگي لازم را داشته يا نه، بايد اظهارات وزير خارجه فرانسه را با حساسيت و نگراني فراوان مورد توجه و پيگرد قرار داد. لودريان در گفتوگوهاي خود با روزنامه ژورنال دو ديمانش و مجله خبري فرانس انتر در مورد پرونده هستهاي و اوضاع داخلي ايران اينگونه اظهارنظر ميكند: «به صراحت اعلام ميكنم كه ايران در حال مجهز شدن به توانايي هستهاي (نظامي) است. انتخابات رياستجمهوري آينده ايران هم در ماه ژوئن آينده برگزار ميشود؛ لذا به فوريت بايد به ايرانيها گفته شود كه ديگر كافي است. وزير خارجه فرانسه همچنين در بخش ديگري از اظهارات خود اضافه كرده است كه در گفتوگوهاي آتي با ايران درخصوص عدم اشاعه، موضوع بالستيك و بيثباتسازي همسايگان منطقهاي توسط ايران، بايد در دستور كار قرار گيرد.
اتهامات و مواضع وزير خارجه فرانسه در قبال جمهوري اسلامي ايران كه منبعث از دلبستگيها و شيفتگيهاي لودريان به مناسبات تسليحاتي فرانسه با شيوخ خليجفارس و موضوع حضور پايگاههاي نظامي فرانسه در منطقه است، اصولا در همسويي كامل با سياستهاي اصولي و كلي كاخ اليزه فرانسه در قبال جمهوري اسلامي ايران نبوده و از موضوعاتي است كه ميبايد تهران در مناسبات خود با پاريس به شكل مناسبي مورد مديريت قرار داده شود كه ظاهرا هنوز تكليفي براي اين واقعيت مشخص نشده است.
البته اروپا و به خصوص فرانسه و آقاي لودريان در نوع نگاه به تحولات هستهاي جمهوري اسلامي ايران و رسيدن به غنيسازي ۲۰ درصدي، توجه خود را به اين مساله نيز معطوف كردهاند كه دولت و وزارت خارجه ايران نسبت به مصوبه مجلس شوراي اسلامي در مورد آغاز غنيسازي ۲۰ درصدي، داراي تحفظاتي بوده كه به صورت علني، عدم همسويي با آن را ابراز داشتهاند ليكن به دليل ساختاري و اصول حاكم بر مناسبات قوا، اجراي مصوبات مجلس را در زمره تكاليف محوله تلقي و اعلام آمادگي براي اجراي آن نمودهاند.
از طرفي سه كشور اروپايي در بيانيه مشترك خود درخصوص افزايش درجه غنيسازي و موضوع توليد اورانيوم فلزي نيز با وجود توضيحات شفاف و روشنگرانه سازمان انرژي اتمي جمهوري اسلامي ايران درخصوص اين موضوع، عميقا ابراز نگراني و خاطرنشان كردهاند كه آمادهسازي ايران براي توليد اورانيوم فلزي ميتواند به عنوان يكي از عوامل تشكيلدهنده براي سلاح اتمي محسوب شود.
فرانسه و آقاي لودريان همچنين در آمادهسازي خود براي ورود به گفتوگوهاي آتي هستهاي، موضوعات مرتبط با مسائل حقوق بشر به ويژه اعدام اخير روحالله زم را كه متهم به جاسوسي براي فرانسه بوده و پاريس نسبت به ادعاي ربايش و اعدام او بهشدت معترض است، در دستور كار قرار داده و روزنامه لوموند در يكي از شمارههاي اخير خود در تفسيري پيرامون روابط تهران - پاريس به موضوع جنگ پنهان سرويسهاي مخفي دو كشور نيز به عنوان يكي از معضلات روابط تهران و پاريس اشاره كرده است.
در هر حال آنچه مشخص است بر اساس مصوبه اخير مجلس شوراي اسلامي و شروع روند غنيسازي ۲۰درصدي در كشور، امريكا و اروپا تا اوايل اسفند ماه فرصت دارند تا تحريمها را عليه جمهوري اسلامي ايران لغو كنند. در غير اين صورت موضوع توقف اجراي داوطلبانه پروتكل الحاقي و محدود شدن دسترسي بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي به سايتهاي هستهاي جمهوري اسلامي ايران را بهدنبال خواهد داشت. پيشبينيها از اينكه آژانس متعاقب اين كنشها و در واكنش به اقدام جمهوري اسلامي ايران به سمت تهيه گزارش از پرونده هستهاي جمهوري اسلامي ايران براي شوراي حكام آژانس و مراحل بعدي كه ميتواند نزديك شدن به شوراي امنيت را محتمل سازد حكايت دارد.
اقدامات و تدابيري كه امريكاي بايدن براي مشورت با همپيمانان منطقهاي و فراآتلانتيكي خود، همچون مكالمه تلفني با امانوئل مكرون، رييسجمهور فرانسه در موضوع آينده روابط با جمهوري اسلامي ايران آغاز كرده و به موازات آن اروپا نيز درصدد فراهمسازي مقدمات فضاي جديدي از نزديكي به خليجفارس و درگير كردن شوراي همكاري در آينده تحولات منطقه را در دستور كار قرار داده است، شرايطي را تصوير ميكند كه ديپلماسي فعال دوجانبه، منطقهاي و بينالمللي جمهوري اسلامي ايران را در ماههاي باقيمانده تا خرداد ماه آتي ميطلبد و چنانچه تحرك و فضاسازيهاي داخلي به سمتي حركت كند كه به دوران مشابه ماههاي آخر دولت هشتم و شكسته شدن قفلهاي تاسيسات هستهاي كشور به دست مسوولان آن دولت منجر گرديد منتهي شود، شروع روند بينالمللي در پرونده هستهاي را تداعي ميكند كه ممكن است مجددا دور باطل نزاع نافرجام هستهاي در مجامع بينالمللي براي كشور تدارك ديده شده باشد كه نتيجه آن از قبل روشن خواهد بود.
نيازمنديهاي محيطزيست
اگر اجراي رزمايشهاي نظامي براي حفظ و ارتقاي توان دفاعي از مرزها ضرورت دارد، حراست از ظرفيتهاي توليد و بستر حيات نيز از اهميتي مشابه برخوردار است. بنابراين بايد به اجراي رزمايشهايي متناسب با الزامات حفظ محيط زيست و با مشاركت حداكثري نيروهاي مردمي اهتمام ورزيم. باور كنيم كه توسعه بخش كشاورزي در بستر حياتي پايدار از اصليترين مولفههاي استقلال هر كشوري به شمار ميآيد. در هيچ نقطهاي از سياره زمين، مردمي گرسنه و در اكو سيستمي ناپايدار امنيت نخواهند داشت.
فوريت برگزاري رزمايشهاي همگاني براي حفظ محيط زيست، زماني بيشتر احساس ميشود كه ارقام فاجعهبار روند تخريب در اين عرصه را دانسته و فرجام تلخ نمودار شتابان آن را با استناد به پيشبيني كارشناسان اين حوزه برآورد كنيم . حتي اگر تنها به هشدار و نگرانيهاي رياست سازمان حفظ محيط زيست و مديريت منابع طبيعي نيز بسنده كنيم براي شنيدن آژير خطري بس موحش كفايت ميكند. اي كاش همانطور كه با تجهيزات رادار و دوربينهاي پيشرفته هر گونه خطر احتمالي از تجاوزات برون مرزي مورد پايش قرار ميگيرد از امواج گسترده و همهجانبه ويراني بستر حيات در درون كشور نيز اطلاعرساني شود. بدون ترديد تشكيل چنين شبكه رسانايي براي ديدباني از منابع در حال زوال كشورمان جز با مشاركت آگاهانه نيروي لايزال مردم ميسر نخواهد بود. مردمي كه در پيكار با متجاوزان بعثي با شكوهترين حماسهها را با بذل جان شيرين خود آفريدند بيش از هر دستگاه بروكراسي ميتوانند به حراست از كانونهاي حياتي خود مبادرت كنند. اميدواريم كه مديريت سازمان متولي محيط زيست كشور در آخرين ماههاي عمر دولت به جاي مويه كردن بر آنچه از دست رفت و ابراز نگراني از آنچه رخ خواهد داد برنامهاي ماندگار از خود به جاي گذارد. اين سازمان ميتواند در مجال اندكي كه براي مديريت كنوني آن وجود دارد با برگزاري رزمايشهايي سبز به خصوص در شمال كشور و با نمايش قدرتمند اقتدار مردمي، شعار كليشهاي 80 ميليون محيطبان را به عرصه عمل انتقال دهد.
پژوهشگر كشاورزي و محيط زيست