گزارش «اعتماد» از روزهاي سخت علي كفاشيان بعد از پافشاريهاي وزارت ورزش
...اتفاقي در حال وقوع است
علي عالي / «من نميتوانم بپذيرم مسوول مالي يك فدراسيون كه اتفاقا فاميل آقاي رييس هم هست، 29سفر خارج از كشور در يك سال داشته باشد و براي اين سفرها هم 400ميليون تومان حق ماموريت دريافت كند». محمود گودرزي، وزير ورزش و جوانان براي نخستينبار از تخلفات فدراسيون فوتبال در صورتهاي مالي، بدون نام بردن از فرد خاصي، در جمع دبيران و سردبيران ورزشي رسانهها پرده برميدارد. او از واژه «ابهامات» استفاده ميكند و ميگويد كه نميخواهد شخصي را متهم كند. «5/6 ميليون دلار دريافت كردهاند اما در هيچ سندي ثبت نشده است. هزينهها، حقوق و مزاياي چند ميليوني بعضي از مديران غير قابل دفاع است و من اجازه نخواهم داد چنين اتفاقي رخ بدهد.» به نظر ميرسد در آستانه مجمع عمومي فدراسيون فوتبال، اتفاقاتي در شرف وقوع است. رييس فدراسيون فوتبال كه بارها تاكيد كرده بود «خدشهيي به سلامت مالي او وارد نيست»، حالا در مسير تازهيي قرار گرفته است. نخستينبار روزنامه اعتماد در آبان سال گذشته، گزارشي به ابهامات مالي فدراسيون فوتبال در برنامه و بودجه ارايه شده به مجمع عمومي اشاره كرد و همان گزارش باعث شد تا بودجه و صورتهاي مالي فدراسيون فوتبال به امضا نرسد و از آن روز، حرف و حديثها درباره فدراسيون علي كفاشيان و ابهامات مالي آغاز شد. صورتهاي مالي فدراسيون فوتبال تبديل به پاشنه آشيل كفاشيان شده است؛ موضوعي كه نشان ميدهد آقاي رييس برخلاف سالهاي گذشته، نميتواند راي مجمع را براي تاييد خود و مجموعهاش به دست بياورد، همان روشي كه سالها به همين شكل راي آوردده بود.
هيات رييسه قدرتمند
براي نخستينبار در تاريخ ورزش ايران، هيات رييسهيي قدرتمند در فدراسيوني فعالي شده است؛ هيات رييسهيي كه رييس و مجموعهاش را پاسخگو ميخواهد. اعضاي هيات رييسه فدراسيون فوتبال، اتفاقي تاره را در ورزش ايران رقم زدهاند، آنها براي حفظ جايگاه فوتبال، حاضر نيستند پاي هر سندي را امضا كنند و هر درخواستي را بپذيرند. تمرين قانونگرايي در يكي از مهمترين فدراسيونهاي ورزش ايران. آن هم در فدراسيوني كه به يكي از غيرپاسخگوترين فدراسيونهاي ورزش ايران معروف شده است، همان كه وزير ورزش چندهفته قبل در جلسهيي گفته بود: « يك فدراسيوني داريم كه جزيره مستقل و تحت حاكميت بيگانگان است كه اگر به مسائل مديريتي آنها ورود كنيم با تعليق و محروميت مواجه خواهيم شد. من خودم منفعل هستم و نميتوانم در زد و بند فساد و تباني آنها تاثيري بگذارم اما خواهان همافزايي مجلس شوراي اسلامي، وزارت ورزش و جوانان و سازمان بسيج در مورد اين مسائل هستم.» اشاره او به فدراسيون فوتبال است. همان فدراسيوني كه هيات رييسهاش در 14بند، به عملكرد رييس اعتراض كرده و بند اولش مربوط به صورتهاي مالي بود. ساعتها جلسه هيات رييسه با علي كفاشيان البته منجر به تاييد اعضاي براي صورتهاي مالي نشد. حالا نه كميته پنج نفره مجمع قبلي، نه اعضاي هيات رييسه فعلي و نه اعضاي مجمع آينده فدراسيون فوتبال، صورتهاي مبهم مالي فدراسيون فوتبال را امضا نميكنند. همان صورتهايي كه ماجراي 400هزار دلار دريافتي از وزارت امورخارجه را رسانهيي كرد و حالا وزير ورزش و جوانان در جلسه با سردبيران ورزشي روزنامهها تاييدش ميكند. حالا دعوتنامهها به اعضاي مجمع فرستاده شده است. علي كفاشيان «بيمحابا» دست به تخلف ميزند و حتي مصوبه جلسه هيات رييسه براي برگزاري مجمع در بيست و ششم آذرماه را به شش دي تغيير داد!
حرفهاي تازه آقاي وزير
محمود گودرزي در نشست همانديشي با سردبيران رسانههاي گروهي گفت: «من معتقدم پول حق پخش تلويزيوني به تنهايي حق فدراسيون فوتبال نبود. فدراسيون فوتبال ما با فدراسيون فوتبال انگليس فرق دارد، چرا كه فدراسيون ما از دولت ارتزاق ميكند. آيا اين فدراسيون بابت حضور خود در ساختمان آزادي وجهي پرداخت ميكند؟ آيا حق واقعي بازي در زمينهاي ورزشي را پرداخت كرده است؟» او ادامه داد: «بايد بابت آنچه كه ميدهيم مطالبه هم كنيم. نظارت يعني چه؟ من معتقدم نظارت و مراقبت بر فعاليتها بدون قدرت و اختيار به فساد ميانجامد. نفي تصديگري، نفي همه اصول مديريتي است. بنده به عنوان قوه ناظر بايد اختيار داشته باشم.» وزير ورزش اعتقاد دارد: «فدراسيونها در كلان و كليت از منابع دولتي استفاده ميكنند اما ميگويند فقط بر او نظارت كن. وقتي نظارت هم ميكنيم ميگويند استقلال نداريم. بنده در صدور حكم براي افراد ناصالح بهشدت مقاومت ميكنم و اين به معني قهر كردن يا قطع ارتباط با فدراسيوني نيست. به عنوان مثال خزانهدار يكي از فدراسيونها كه از سيستم دولتي تغذيه ميكند ضمن سفرهاي خارجي متعدد، حق ماموريتهاي آنچناني و رقم قابل توجهي را به عنوان حقوق و مزايا از فدراسيون دريافت ميكرده است.»
اعتراف سخنگوي هيات رييسه به ابهامات مالي
منصور قنبرزاده، سخنگوي هيات رييسه فدراسيون فوتبال درباره ماجراي بودجه فدراسيون در سال ۱۳۹۲ گفت: «اگر خاطرتان باشد در سال ۱۳۹۲ مجمع هم اشكالاتي را به برنامه و بودجه مجمع در سال ۹۲ گرفت و هم ايراداتي را به صورتهاي مالي فدراسيون گرفت. در آن جلسه مجمع شش نفر را به عضويت كميته بررسي برنامه بودجه و صورتهاي مالي فدراسيون درآورد تا گزارشي از اين ماجرا ارايه دهند. امير عابديني، علي فتحاللهزاده، رييسيكيا، بهرامي، ابرقويينژاد و من به انتخاب مجمع به عضويت اين كميته درآمديم تا با بررسي بودجه و صورتهاي مالي سال ۱۳۹۲ گزارشي را به مجمع ارايه دهيم و ابهامات را برطرف كنيم. در واقع اين كميته شش نفره امين مجمع شد تا هرچه زودتر بودجه و صورتهاي مالي را بررسي كند. ما در زمينه بودجه مسائل را بررسي كرديم و آن را به تصويب هم رسانديم. اما در خصوص بررسي صورتهاي مالي سال ۱۳۹۲ كه با ابهاماتي همراه بود هنوز هيچ گونه مستنداتي در اختيار اين كميته قرار نگرفته است. » او با اشاره به اينكه صورتهاي مالي از اسناد مهم مالي هر مجموعهيي هستند، گفت تا اين صورتها به تصويب اين كميته شش نفره نرسد ابهامات و اشكالات مالي در خصوص جريان مالي فدراسيون وجود دارد. او همچنين گفت كه تا اين لحظه هيچگونه سندي از صورتهاي مالي سال ۱۳۹۲ در اختيار اين كميته قرار نگرفته است. قنبرزاده همچنين در خصوص روزهاي پركار هيات رييسه در روزهاي اخير و دستور جلسات اين جلسات هم گفت: «در جريان هستيد كه هيات رييسه چهار پنج جلسه فوقالعاده را برگزار كرد كه بعضا 12 ساعت هم جلسات به طول انجاميد. در اين جلسات حسابرس و بازرس مستقل پيشنويس گزارش حسابرسي را ارايه داد. با توجه به اينكه طبق مقررات هيات رييسه بايد ترازها و صورتهاي مالي فدراسيون را بررسي و تصويب كند و براي تصويب نهايي به مجمع ارايه دهد، ابهاماتي در مواردي وجود داشت كه هيات رييسه اين سوالات را براي حسابرسان و بازرسان مطرح كرد كه البته هنوز هيچ پاسخ مشخصي از سوي حسابرسان به هيات رييسه ارايه نشده است. از آنجايي كه هيات رييسه امين مجمع است براي همين ما با حساسيت بالايي اين مسائل را پيگيري كرديم.»