درباره فيلم انيميشن «ببعي قهرمان»
خوشرنگ و لعاب
محمدرضا دلير
ببعي يكي از مهمترين شخصيتهاي خلق شده در تاريخ انيميشنسازي ايران است. خلق كاراكتر ببعي به سال ۱۳۹۷ بازميگردد. محمد مهدي مشكوري و حسين صفارزادگان به عنوان تهيهكننده و كارگردان، مجموعه انيميشني خلق كردند كه به سرعت به پربينندهترين انيميشن شبكه پويا تبديل شد. ببعي انيميشن ۱۰ دقيقهاي است كه در هر قسمت با يك داستان ساده مخاطب را با خود همراه ميكند. چهرهپردازي جذاب، فضاي فانتزي دوستداشتني و حتي آهنگ تيتراژ زيبايش كه كودكان به سرعت آن را حفظ ميكنند، همگي موجب شدهاند مجموعه انيميشني مناسب براي كودكان ايراني شكل بگيرد. اين موفقيت، تيم سازندگان را تشويق كرد تا با استفاده از اين كاراكترها، يك اثر سينمايي توليد كنند. ببعي قهرمان روايتگر يك ببعي كوچك است كه آرزو دارد پرواز كند! اما او يك غيرپرنده است كه در اين مسير بايد چالشهاي فراواني را پشتسر بگذارد. اين اثر موزيكال است و در ژانر فانتزي و ماجراجويي مناسب رده سني ۶+ ساخته و پرداخته شده است. تمركز انيميشن ببعي قهرمان بر اهميت روياپردازي براي رسيدن به آن است. انيميشن ببعي قهرمان در نگاه اول نا اميدكننده به نظر ميرسد. از همان پوستر مشخص است كه فضاي انيميشن سينمايي نسبت به مجموعه تلويزيوني كاملا متفاوت است. چهره معصوم و بانمك ببعي، به يك چهره شر و شور و البته بزرگسال تغيير كرده است. ديگر كاراكترهاي موجود در پوستر نيز كاملا براي مخاطبان قديمي انيميشن جديد هستند، حتي شايد كاراكتر ببعو اصلا با يك نگاه شناخته نشود. ببعي قهرمان فيلمنامه قابلقبولي دارد. داستان خوب شروع ميشود و عناصر اصلي آن مثل روياي پرواز و رقابت بين ببعي و خانم بوقلمون شكل ميگيرند. نقطه عطف داستان كه دعوت ببعي به مدرسه خانم بوقلمون است، يكي از بهترين قسمتهاي اين انيميشن است.
پرده دوم داستان را همراهي ميكند و شايد بهترين بخش از فيلمنامه باشد و تقابل قهرمان و ضد قهرمان داستان را به جلو ميبرد. اما پرده سوم ضعيفترين قسمت فيلمنامه است. ظاهر شدن ناگهاني پدر با اختراع جديدش كه تا الان اصلا به آن اشارهاي نشده است، ضعف در شخصيتپردازي پدر به عنوان يكي از شخصيتهاي اصلي و مهم داستان، از ضعفهاي جدي فيلمنامه است.
ببعي قهرمان اما طرح كلي خوب و پركششي دارد. قهرمان اصلي كنشگر است و اوست كه داستان را پيش ميبرد. در برابر او آنتاگونيست ضد قهرمان قرار دارد كه خانم بوقلمون است، اما متاسفانه دير وارد ماجرا ميشود و بهانه ورود او به جريان داستان از منظر منطق دراماتيك ضعيف است. در عين حال بايد بگويم عنصر خلاقيت هم در ساخت مدلها كمي عقبتر از تكنيك است. از نكات قوت اين انيميشن، سه بعدي بودن آن است و اينكه از نظر فني كيفيت بسيار بالايي دارد و از نظر گرافيك و مدلسازي چيزي از انيميشنهاي امريكايي كم ندارد. اين انيميشن از منظر تماتيك داراي يك محتواي انگيزشي است. از اين منظر ببعي قهرمان ميخواهد به بچهها بگويد از روياهاي خود دست بر نداريد و براي به دست آوردن آنها بيشترين تلاش را به خرج دهيد.
نهايتا اينكه ببعي قهرمان را ميتوان يك اثر خوشرنگ و لعاب و موزيكال دانست كه موفق شده نظر مخاطبان كودك را به خود جلب كند و آنها راضي از سالنهاي سينما خارج شوند.