معصومه معظمي| پس از چكشكاري لايحه بودجه 1404 در كميسيونهاي تخصصي و برگزاري جلسات متعدد و بالا و پايين كردنهاي لايحه در كميسيون تلفيق بودجه، با نظر موافق نمايندگان، از روز گذشته بهارستان به صورت سه شيفت مشغول بررسي جزييات لايحه بودجه 1404 شد. قبل از علني شدن جلسه، به مناسبت روز مجلس هيات دولت به همراه رييسجمهور به بهارستان آمدند و به دور از چشم رسانهها به مدت 3 ساعت در جلسه مشترك غيرعلني و غيررسمي به تبادل نظر درباره مسائل اقتصادي و جاري كشور پرداختند. پس از نشست مشترك دولت و مجلس به رياست قاليباف، بررسي درخواست استعفاي محمد آشوري و حضور در كسوت استانداري بندرعباس در دستور كار نمايندگان قرار گرفت كه به تاييد آنها رسيد.
پس از علني شدن جلسه مجلس، مسعود پزشكيان پشت تريبون قرار گرفت و در اظهاراتي گفت: «مجلس و ما (دولت) مصمم هستيم در خدمت مردم باشيم. تلاش خواهيم كرد مشكلات مختلف را با همراهي و همفكري از پيش رو برداريم و تلاش ميكنيم وفاق و وحدت را به عنوان ميثاق مشترك داشته باشيم.» رييسجمهور همچنين تصريح كرد: «بايد دست به دست هم بدهيم و ناترازيها و مشكلات را حل كنيم. اين امكانپذير نيست مگر با كمك شما، مردم و روحانيت. اميدوار هستم با كمك شما بتوانيم براي ناترازيهاي موجود راه چاره پيدا كنيم. بايد به همزباني و نگاه مشترك برسيم. در مباحث خارجي تلاش كرديم تا جاي ممكن روابط خود را با همسايگان اصلاح كنيم.» پزشكيان تاكيد كرد: «در اين گفتوگوها نگاه و سياست خود را اعلام كرديم. ما به دنبال گسترش جنگ و خونريزي نيستيم. آنهايي كه در دنيا و منطقه جنگ را گسترش ميدهند، همانهايي هستند كه شعار آزادي و دموكراسي سر ميدهند. به عنوان يك انسان، فارغ از اينكه رييسجمهور يك كشور هستم، وقتي ميبينم كشوري بمب را بر سر كودكان و زنان ميريزد و قتلعام ميكند و بيش از ۱۰ هزار نفر كودك را كشته و دنيا صرفا نظارهگر است، آن را شرمآور ميدانم.»
پس از آن محمدباقر قاليباف در نطق پيش از دستور خود، اين جلسه مشترك را كم نظير دانست و گفت: «برنامه هفتم ما را از سردرگمي در تصميمگيريها نجات ميدهد. همانطور كه قبلا هم گفتيم مجلس دوازدهم معتقد به همكاري با دولت است. طبيعي است كه توقعات خلاف قانون و مسائل فرعي در اين چارچوب قرار ندارد. همچنين با آغاز بررسي لايحه بودجه خود را موظف ميدانيم كه بودجهاي واقعبينانه و در جهت حل مسائل مردم تصويب كنيم.» رييس مجلس با تاكيد بر اينكه رابطه دولت و رابطه مجلس يك رابطه پايدار، همراه و هماهنگ است، گفت: «قطعا بدون همدلي و بدون همكاري، همافزايي صورت نميگيرد و ما به اين همافزايي نياز داريم كه ذينفع نهايي اين همافزايي مردم هستند. اميدوارم مردم با بودجه سال آينده و در ادامه كار شاهد كاهش آثار تورمي و ثبات اقتصادي به خصوص براي سرمايهگذاران و امنيت سرمايه باشند. در اين باره بعدا مفصلتر و در جلسه سران موضوعاتي را به اطلاع مردم ميرسانيم.»
در ادامه جلسه محمد آشوري، نماينده بندرعباس، حاجيآباد، قشم و ابوموسي در مجلس دلايل درخواست استعفاي خود از نمايندگي مجلس را تشريح كرد. بعد از سخنان مخالفان استعفا كه دو نفر از آنها به جاي مخالفت، در موافقت استعفا سخن گفتند، اين موضوع توسط رييس مجلس به راي گذاشته شد و در نهايت نمايندگان با ۲۰۶ راي موافق، ۴۰ راي مخالف و ۴ راي ممتنع از مجموع ۲۵۴ نماينده حاضر با استعفاي آشوري موافقت كردند. در پايان جلسه نوبت صبح، قاليباف سه شيفته شدن جلسات مجلس به منظور بررسي لايحه بودجه 1404 را به راي گذاشت كه با موافقت نمايندگان به تصويب رسيد.
جلسه غيرعلني براي رفع سوءتفاهمات احتمالي بين وزرا و نمايندگان بود
علاوه بر سخنان توأم با عصبانيت پزشكيان در صحن علني درباره نقض حقوق بشر از سوي مدعيان غربي درباره كشتار گسترده در غزه؛ رييسجمهور در حاشيه جلسه مشترك دولت و مجلس با بيان اينكه دغدغههاي دولتمردان و نمايندگان مجلس مشترك است، اما هر يك از يك زاويه مسائل را رصد و پيگيري ميكنند، توضيحاتي بيان كرد. پزشكيان توضيح داد: «تلاش داريم اين نگاهها را همسو و همجهت كنيم و اجراي سياستها را با همدلي و زبان مشترك پيش ببريم و قطعا همه ما دنبال حل مشكلات كشور هستيم.» رييسجمهور در ادامه توافق و تفاهم بر سر كنار گذاشتن اختلافات را مهمترين خروجي و نتيجه نشست مشترك دولت و مجلس عنوان كرد و گفت: «با وجود برخي تفاوت ديدگاهها نمايندگان محترم مجلس به كابينه دولت راي بيسابقه دادند و كليات لايحه بودجه را در تفاهم با دولت به تصويب رساندند كه اميدوارم اين روند همچنان استمرار داشته باشد و همكاريها ميان دولت و مجلس روزبهروز بيشتر شود.
پزشكيان درباره علت برگزاري نشست مشترك دولت و مجلس به صورت غيرعلني نيز اظهار كرد: «جلسه را غيرعلني برگزار كرديم كه هم نمايندگان و هم دولتمردان به صورت شفاف مسائل، مشكلات و احيانا برخي تفاوت ديدگاهها درباره موضوعات كشور را به جامعه منتقل نكنيم و سوءتفاهمات احتمالي بين وزرا و نمايندگان با گفتوگو و تعامل حل و فصل شود.» رييسجمهور همچنين بر وفاق و همدلي بين مجلس و دولت تاكيد كرد و گفت: «تلاش ميكنيم كه وفاق و همدلي روز به روز استحكام بيشتري پيدا كند. قطعا با يك جلسه همه مسائل كشور قابل حل نيست و اين روند با هدف ايجاد همدلي و همزماني براي حل مشكلات مردم ادامه خواهد داشت.»
جلسه غيرعلني درباره ناترازيها
در حوزه انرژي و سوخت و بودجه دولت بود
سيد عبدالكريم هاشمينخلابراهيمي، عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس دوازدهم در گفتوگو با «اعتماد» درباره جزييات جلسه مشترك مجلس و دولت كه به صورت غيرعلني صبح روز گذشته برگزار شد، گفت: «در اين جلسه بر وفاق و همدلي و همكاري بيشتر مجلس و دولت تاكيد شد. لذا مقرر شد براي حل چند مشكل اساسي موجود در خصوص ناترازيهاي موجود در زمينه انرژي و نيرو همكاريهايي صورت گيرد.» نماينده دوره نهم و دوازدهم مجلس ادامه داد: «اين موارد شامل صرفهجويي و دقت درباره قيمت انرژي و سوخت و همچنين ناترازيهاي موجود در زمينه انرژي، نيرو، صندوقها و حتي مشكل در بودجه دولت است. در همه اين موارد ناترازي وجود دارد و منابع و مصارف ما با يكديگر همخواني ندارند.»
نماينده مردم ميناب در مجلس تاكيد كرد: «اين موضوع دو راهكار دارد يا بايد منابع خود را افزايش بدهيم يا مصارف را كاهش بدهيم. اما در واقع براي حل مشكلات موجود در زمينه رفع ناترازيها بايد هر دو راهكار را با هم انجام بدهيم.»
او افزود: «در بخش انرژي و برق هم بايد توليدات نيروگاهها را افزايش بدهيم و هم از مردم بخواهيم كاهش مصرف داشته باشند. لذا جلسه صبح مجلس و دولت در خصوص موارد اينچنيني بود كه در تامين نيازهاي كشور دچار مشكل هستيم و تنها راه آن، اين است كه دو قوه مقننه و مجريه با هم بهطور مشترك جلساتي داشته باشند و راهكارهاي عملياتي را بررسي و با هم اجرا كنند.» هاشمي همچنين با تاكيد بر اينكه بودجه سال 1404 عموما در زمينه تحقق منابع دچار اشكال است، گفت: «عمده مشكلات ما در اين باره تحقق منابع و همچنين توزيع درست منابع است. اينكه تلاش كنيم منابع به درستي محقق شود و بعد از آن منابع را به درستي بر اساس عدالت توزيع كنيم تا به اقشار مختلف و مناطق مختلف به درستي برسند، اهميت دارد.» گفتني است، جلسه عصر مجلس در ساعت 13:30 آغاز و تا ساعت 16:30 ادامه داشت و نمايندگان بررسي جزييات لايحه بودجه 1404 را آغاز كردند. پس از آن رييس مجلس شيفت سوم مجلس را از ساعت 18 تا 21 اعلام كرد و نمايندگان تا پاسي از شب مشغول بررسي لايحه بودجه بودند. از اين رو به دستور رييس مجلس، كريدورهاي مجلس در زمان بررسي لايحه بودجه بهروی خبرنگاران و نمايندگان ادوار بسته شد و اين روند تا پايان بررسي و تصويب بودجه سالانه كشور ادامه خواهد داشت. بنابراين بعد از تصويب بخش اول لايحه بودجه در مجلس و تاييد شوراي نگهبان و تبديل شدن آن به قانون، دولت موظف است حداكثر ۱۰ روز از زمان ابلاغ بخش اول قانون بودجه، بخش دوم لايحه بودجه مربوط به جداول تفصيلي مشتمل بر ارقام بودجه را به مجلس ارسال كند.