• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۵ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5940 -
  • ۱۴۰۳ سه شنبه ۴ دي

دلیل عمده شیوع ویروس اچ‌پی‌وی، گسترش تن‌فروشی، پایین آمدن نرخ سن تن‌فروشی است

شیوع ویروس اچ‌پی‌وی انکارپذیر نیست

فرح قادرنیا

ویروس اچ‌پی‌وی یا «پاپیلومای انسانی» یکی از شایع‌ترین و خطرناک ترین ویروس رابطه جنسی است که فقط در انسان‌ها دیده شده است.

تغییر و رویکرد جدید در روابط جنسی، در میان نسل نوجوان و جوانان را نباید انکار كرد.

دلیل عمده شیوع ویروس اچ‌پی‌وی، نادیده گرفتن نوجوانان، جوانان، گسترش تن‌فروشی، پایین آمدن نرخ سن تن‌فروشی است.

انکار این حقیقت، بالا رفتن آمار مبتلایان به سرطان دهانه رحم در زنان و دختران، سرطان دهان، مقعد و گلو در مردان، در نهایت نابودی چند نسل را در پی خواهد داشت.

ویروس اچ‌اپی‌وی، از پدر یا مادر به جنین منتقل خواهد شد. نتیجه آن تولد نسلی می‌شود ناقل که پیش از رسیدن به سن میانسالی به دلیل ابتلا به سرطان از میان خواهند رفت.

انکار واقعیت‌ها کمکی به جامعه نخواهد کرد. باید حقیقت‌های موجود در جامعه را پذیرفت. بیش از یازده سال است که هشدار جدی در رابطه با شیوع ویروس خطرناک اچ‌پی‌وی از سوی متخصصان و مددکاران داده می‌شود. شوربختانه در این سال‌ها نه تنها، به این هشدارها توجه نشده، بلکه انکار جای پذیرفتن را گرفته است.

در سال 1392 ريیس مددکاری اجتماعی می‌گوید: «تاکنون حدود یک میلیون نفر به ویروس اچ‌پی‌وی مبتلا شده‌اند و هیچ درمانی برای آن وجود ندارد.»

«مصطفی اقلیما»، مددکار اجتماعی و ريیس انجمن علمی مددکاران اجتماعی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا در مورد این مساله که چه بیماری‌های مقاربتی جز ایدز اکنون در بین مردم رواج دارد، گفت: «بیماری‌های عفونی وجود دارند، اما قابل درمان هستند و بیماری‌هایی مانند سفلیس هم که دیگر تقریبا ریشه‌کن شده‌اند. بیماری که امروز بسیار رواج پیدا کرده و از ایدز هم خطرناک‌تر است، بیماری زگیل تناسلی است.» وی ادامه داد: «در این بیماری زگیل‌هایی روی آلت تناسلی ایجاد می‌شود و در حین مقاربت جنسی به سرعت منتقل می‌شود. این زگیل‌ها سبب عفونت و سرطان می‌شود و افراد مبتلا همچنین نمی‌توانند دیگر بچه‌دار شوند.»

اقلیما افزود: این بیماری درمان سختی دارد و تنها راه مقابله با این بیماری پیشگیری است و آن هم فقط توسط واکسن انجام می‌شود. البته حتی یک عدد هم از این واکسن در ایران موجود نیست و افراد باید آن را از خارج از کشور تهیه کنند.

اقلیما ادامه داد: ظرف یک‌سال گذشته این بیماری به شدت شیوع یافته است و چون از راه مقاربت انتقال پیدا می‌کند سرعت شیوع آن بسیار زیاد است. سال گذشته روزانه ۱ تا ۲ نفر مبتلا به من مراجعه می‌کردند در حالی که امسال روزی ۱۰ الی ۱۵ آقا که به این بیماری مبتلا هستند به من مراجعه می‌کنند. تاکنون شاید حداقل یک میلیون نفر به این بیماری مبتلا شده باشند. این بیماری در آستانه اپیدمی شدن است.

وی افزود: «باید سریعا از خارج واکسن تهیه و مثل فلج اطفال به همه زده شود، زیرا همه در معرض خطر هستند، همچنین تاکنون در این باره اطلاع‌رسانی نشده است و باید هر چه زود‌تر آموزش و اطلاع‌رسانی شروع شود.»

ريیس انجمن علمی مددکاران در آخر گفت: «من از وزیر بهداشت استمداد طلب می‌کنم و هشدار می‌دهم که برای این مساله کاری انجام دهد، زیرا در آینده خیلی دیر خواهد شد و دیگر هیچ کاری نمی‌توان کرد.»( 27 آذر ماه 1392)

آیا با وجود هشدارهای متخصصان حوزه سلامت، وقت آن نرسیده است به انکارها پایان داده شود؟

آیا پذیرفتن واقعیت و اقدام برای واکسیناسیون سراسری که بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی از سن 9 سالگی باید آغاز كرد، فرا نرسیده است؟

با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، غربالگری و تست‌های لازم به دلیل هزینه‌های بسیار بالای آن سبب شده است که اکثریت زنان برای تشخیص به موقع این ویروس به مراکز درمانی مراجعه نکنند.

اما این تمام ماجرا در رابطه با ویروس اچ‌پی‌وی نيست.

وزارت آموزش و پرورش از آموزش نوجوانان، آگاهی و اطلاع‌رسانی از خطرات روابط جنسی محافظت نشده امتناع می‌کند.

تابوی ویروس اچ‌پی‌وی اگر شکسته نشود، سن سرطان دهانه رحم به زیر 35 سال خواهد رسید.

آزمایشگاه مینو و مرکز بیماری‌های ولیعصر با وجود انتشار مقالات متعدد در خصوص خطرات شیوع این بیماری، اظهارنظر صریح آقای دکتر مردانی و خانم دکتر مینو محرز و دیگر متخصصان، نه تنها محلی از اِعراب برای وزارت بهداشت و درمان نداشته است، بلکه همچنان اصرار بر مخفی نگهداشتن آمار مبتلایان دارد.

روزنامه هم‌میهن در تاریخ 22 آذرماه «کد مطلب 29147» می‌نویسد: « از قیمت واکسن، عدم اعتماد به واکسن‌های تولید داخل و فروش گسترده واکسن گارداسیل خارجی در داروخانه‌ها و مطب‌های خصوصي با قیمت‌های چند میلیونی می‌نویسد.»

معاونت وزارت بهداشت، در تاریخ 10 آبان 1401 نرخ شیوع این ویروس را حدود 8 درصد اعلام كرد. در همان تاریخ، دکتر علی آذین، متخصص پزشکی اجتماعی و فلوشیپ پزشکی جنسی در گفت‌وگویی با خبرآنلاین (khabaronline.ir.news/1686485)، اعلام می‌کند، نمی‌دانم، آمار وزارت بهداشت «این آمار را آقای دکتر مطلق اعلام كرده‌اند.» بر مبنای چه پژوهشی است؟! شیوع برآورده شده در مطالعات مراکز تحقیقاتی دانشگاهی به مراتب بیش از این بوده است.

مقاله‌ای در تاریخ 23 تیرماه سال جاری با عنوان سونامی سرطان دهانه رحم در روزنامه شرق منتشر و خطر گسترش شیوع این ویروس، کامل توضیح داده شده است. به این مقاله و مقالات دیگر در روزنامه اعتماد، هم‌میهن و مصاحبه‌های متخصصان این حوزه ظاهرا توجهي نشده است.

در تاریخ 19 آبان ماه سال جاری، معاون وزارت بهداشت از آغاز بررسی‌ها درباره میزان شیوع اچ‌پی‌وی در کشور خبر داد و گفت: «ما به دنبال آگاهی از آمار واقعی هستیم و اگر شیوع بالایی داشته باشد، مداخله لازم را انجام می‌دهیم.» او در پاسخ به این سوال که تاکید برخی هم تزریق واکسن است، اما به دلیل هزینه بالا و کمبود موجودی، دسترسی به آن برای همه سخت است، عنوان کرد: «هر واکسنی که قرار است وارد نظام شبکه شود باید مراحل خود را طی کند. اولین مساله این است که شیوع و بروز این بیماری را بررسی کنیم. اگر شرایط جدی بود، هزینه - اثربخشی آن هم بررسی و تصمیمات لازم گرفته خواهد شد. نکته دیگر در باره واکسن اچ‌پی‌وی مانند بسیاری از داروهای دیگر در درجه اول بحث موجود بودن و در درجه دوم بحث تحت پوشش قرار گرفتن آن است.» ایشان انتشار و انعکاس چنین اخباری را عامل ایجاد اضطراب در سطح عمومی عنوان کرد و گفت: «ما در حال بررسی این شرایط هستیم و اگر شیوع بالایی داشته باشد، مداخله لازم را انجام می‌دهیم. دستور بررسی داده‌ایم و احتمالا یک بازه زمانی یکی، دو ماهه نیاز خواهد داشت تا نتیجه نهایی و میزان شیوع اعلام شود.» (منبع همشهری آنلاین مورخ 19 آبان 1403)

سوالات مهم از معاون بهداشت وزارت بهداشت این است: متخصصان این حوزه در سال‌های 1401، 1402، در مصاحبه‌های گوناگون با تمام نشریات، به خصوص مصاحبه آقای دکتر مردانی، سرکارخانم دکتر آمتیس رمضانی، آقای دکتر آذین و بسیاری از متخصصان بارها در مورد گسترش این ویروس هشدار داده‌اند. آیا وقت آن نرسیده است که به جای بررسی و تعیین بازه زمانی که قطع به یقین در یک یا دو ماه تحقق پیدا نخواهد کرد، اقدامات موثرتری كنید؟

اگر ورود واکسن گارداسیل بنا به ادعای آن مقام باید مراحل خود راطی کند، چگونه است که واکسن گارداسیل 9 ظرفیتی ساخت کشور ترکیه با قیمت 12 میلیون و برای یک دز و واکسن امریکایی با قیمت 25 میلیون تومان در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد؟

هر دارو و واکسنی به صورت قاچاق در کشور موجود است. نقش وزارت بهداشت و درمان، سازمان غذا و دارو در این میان چیست؟

عدم دخالت وزارت بهداشت و درمان و سازمان غذا و دارو باعث شده است، در شبکه‌های مجازی به خصوص در اینستاگرام، سوداگران مرگ با اعلام درمان قطعی اچ‌پی‌وی، اقدام به کلاهبرداری‌های میلیاردی کنند. تنها با یک جست‌وجوی بسیار ساده در این شبکه مجازی هزاران پیج باز می‌شود. هر کدام داروهایی را با قیمت‌های بین 2 تا 9 میلیون تومان، برای یک دوره و درمان قطعی مصرف این داروها (که مشخص نيست چه دارویی است) در 7 دوره اعلام می‌کنند، به فروش می‌رسانند. فروش این داروها به صورت غیرحضوری و پرداخت آنلاین است.

دکتر خسرو حق‌شناس، متخصص اورولوژی می‌گوید: «مراجعان مبتلا به ویروس اچ‌پی‌وی نسبت به سال‌های گذشته بسیار زیاد شده است. عدم اطلاع‌رسانی، آموزش فراگیر که باید از مدارس آغاز شود، باعث شده است، سن ابتلا به این ویروس به زیر 18 سال برسد. این بیماری هیچ درمان قطعی ندارد. آموزش همگانی، تزریق واکسن گارداسیل از سن پایین، تنها راه جلوگیری از شیوع آن است. متاسفانه واکسن گارداسیل در بازار آزاد با قیمت‌های بسیار بالا موجود است، اما در شبکه بهداشت به دلایلی این واکسن که باید از طریق شبکه بهداشت توزیع شود، صورت نمی‌گیرد. به همین دلیل عده‌ای از این مساله سوء‌استفاده کرده و با دخالت در کار پزشکی در صفحات مجازی با توجه به عدم آگاهی قشر وسیعی از جامعه از این ویروس، به دام این سوداگران می‌افتند.»

دکتر نیلوفر نکویی، متخصص زنان و زایمان می‌گوید: «ویروس اچ‌پی‌وی فقط از طریق رابطه جنسی انتقال می‌یابد. متاسفانه ما نه مرکز و نه برنامه‌ای داریم به عنوان مرکز بیماری‌های واگیردار تا مراجعان مبتلا به این ویروس را گزارش کنیم. بنابراین آمارگیری‌های ما گسترده نيست و احتمالا آلودگی بیش از این است که ما هنوز خبر نداریم. مهم‌ترین و موثرترین روش پیشگیری از شیوع این بیماری تزریق واکسن قبل از شروع سن رابطه جنسی و بالا بردن سیستم دفاعی بدن است. متاسفانه این ویروس هیچ گونه علايم بالینی ندارد و به صورت خاموش باعث تخریب سلولی می‌شود که نهایت آن سرطان است. اما چنانچه، به طور منظم غربالگری صورت گیرد، واکسن در سه دز تزریق شود، می‌توان جلوی گسترش این ویروس و مرگ و میر ناشی از آن را گرفت. تاکید می کنم، هیچ درمان قطعی برای این ویروس نداریم. نکته‌ای که قابل اشاره است، طبق اعلام خانم دکتر مینو محرز، 31 درصد زنانی که کارگر جنسی هستند، به این ویروس مبتلايند.»

معاونت بهداشت وزارت بهداشت اعلام می‌كند: «انتشار و انعکاس چنین اخباری عامل ایجاد اضطراب در سطح عمومی می‌شود؟!» آیا انکار این ویروس و بالا رفتن نرخ سرطان دهانه رحم در زنان باعث کاهش اضطراب می‌شود؟

بیش از هر چیز پذیرش این واقعیت مهم است، نسل نوجوان و جوانان در معرض خطر جدی هستند.

با توجه به پیشینه وزارت بهداشت و درمان در رابطه با انکار شیوع ویروس اچ‌آی‌وی و در پیش گرفتن همان روند سال‌های گذشته، در رابطه با ویروس اچ‌‌پی‌وی باید هشدار داد، انکار یعنی نسل‌کشی و نابودی جوانان کشور است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون