ارزيابي رفع فيلتر دو سكوي خارجي: اتفاق مثبتي بود
ابوالحسن فيروزآبادي، رييس پيشين مركز ملي فضاي مجازي در يك گفتوگوي تلويزيوني درباره تصميم شوراي عالي فضاي مجازي در رفع مسدودي برخي پيامرسانهاي خارجي اظهار كرد: ارزيابي من از آن چيزي كه اتفاق افتاد، مثبت است. همانطور كه در مصوبه و هم آن چيزي كه در رسانهها پخش شده ملاحظه ميكنيد، يك بسته است و اين بسته انشاءالله با دقت زياد و مناسب پيادهسازي شود. در رابطه با تلگرام بحث مذاكره با صاحب تلگرام را مطرح كرده بود كه اين كار پيش برود و اگر نپذيرفت صاحب تلگرام كه قوانين جمهوري اسلامي را تمكين كند. واتسآپ يك سكوي ارتباطي است، مقدار زيادي تفاوت با تلگرام دارد. تلگرام سابقه بدي هم در كشور ما دارد، به هر حال اين مصوبه شوراي عالي فضاي مجازي است من در مقام بيان هستم نه در مقام دفاع و يوتيوب را هم ذكر كرده بود، آنچه بود حمايت از پيامرسانهاي داخلي هم در آن ذكر شد در مجموع به نظر ميآمد كه بسته مناسبي باشد.
در ادامه اين برنامه، امير محمدزاده لاجوردي، عضو هيات علمي دانشگاه علم و صنعت توضيح داد: در اين طرح گويا چندين گام پيشبيني شده كه حدودا ۳۰ گام است كه در هر مرحلهاي هر يك از سكوها احتمال بازگشايي خواهد شد و بايد جزييات اين گامها را از اعضاي شورا و مركز ملي جويا شويم، اما اينكه در چه گامي، كدام سكو قرار است بازگشايي شود و پيشنيازهاي آن چه هست، متفاوت است. از يكسو مانند واتسآپ پيشنيازهايي دارد كه با سكوي ديگر مثل تلگرام متفاوت است يا مثلا گوگل پلي يا يوتيوب يا ساير سكوها، اينكه اين گامها چگونه چيده شده و در چه مرحلهاي؟
لاجوردي گفت: بايد ما به ازاي هر سكو بررسي كنيم به طور مثال براي واتسآپ ارزيابيها و نظرسنجيهاي معتبر مثل نظرسنجي ايسپا نشان ميدهد كه در سال ۱۴۰۱ قبل از مسدودسازي واتسآپ ۷۱درصد مردم از اين سكو استفاده ميكردند و ارزيابي مرداد ماه اين نظرسنجي نشان ميدهد كه الان ۳۳درصد مردم استفاده ميكنند يعني يك سقوط زيادي مصرف واتسآپ داشته است، در مقابلش سكوهاي پيامرسان داخلي توسعه پيدا كردند ما ايتا را داشتيم كه از يك و نيم ميليون كاربر فعال روزانه طي دو سال و نيم به بيش از ۲۱ ميليون كاربر فعال روزانه رسيده يا ماهيانه ۳۳ ميليون كاربر فعال دارد، بايد ببينيم كه اگر رفع مسدودسازي ميشود به سكوي داخلي آسيب ميرسد يا خير؟
اين عضو هيات علمي دانشگاه علم و صنعت با بيان اينكه نكته مهمي است و آيا اين سقوطي كه در ميزان مصرف واتسآپ داشته رفع مسدوديتش و اين هزينهاي كه داده شده، باعث ميشود كه دوباره مصرف به سمت واتسآپ سوق پيدا بكند يا نه؟ تصريح كرد: اين يك جنبهاش است، از جنبه ديگر در ارتباط بينالملل، يك بخشي از ارتباطات بينالملل در بستر سكوي واتسآپ است، چون يكي از كاركردهاي عمده اين سكو در اين حوزه است، آيا راه جايگزيني براي آن ديده شده يا نه؟ داخليها پاسخگوي اين ارتباط بينالملل بودند يا خير؟ يا اينكه سكويي مثل واتسآپ در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ صراحتا نامهاي كه مركز ملي زد فكر كنم آقاي فيروزآبادي اين نامه را مرقون فرمودند به سكوي متا كه قوانين و مقررات جمهوري اسلامي را بپذيريد؛ شركت متا صراحتا گفته ما وقتمان را صرف مقامات ايران نميكنيم و ما افتخار ميكنيم كه مردم و معترضين محتواها و ويديوهايشان را در بستر اين سكوها قرار ميدهند، بنابراين بايد ببينيم كه در سكوهاي متعددي كه وجود داشته و گزينههايي كه پيش رو بوده آيا اين سكو گزينه مناسبتري است يا نه، سكوهاي ديگري را ما ميتوانستيم انتخاب كنيم به عنوان گام نخست.
در ادامه فيروزآبادي، رييس پيشين مركز ملي فضاي مجازي، به اين سوال كه فيلتر نشدن واتسآپ به ضرر شبكههاي داخلي ما خواهد بود و با فيلتر شدن اينها رشد ميكنند؟ اظهار كرد: من اين تصور را ندارم، ما اگر هم صحبت ميكرديم كه فرض كنيد شرايط و محدوديتهايي ايجاد كرده بود، موقتي بوده، قرار ما اين بود كه از سكوهاي داخلي حمايت شود و به يك سطحي از تامين نياز بازار ايران برسند و به صراحت ما در مصوبه شوراي عالي فضاي مجازي داريم كه ترافيك پيامرسانهاي داخلي ۷۰درصد ترافيك كل پيامرسانهاي كشور شود، يعني ۳۰درصد را ما قرار داديم براي پيامرسانهاي خارجي به دلايل زياد، پيامرسانهاي خارجي اولا پوششهاي جهاني دارند كاربرانشان خارجياند به دليل اينكه تعداد كاربرانشان صدها ميليوني است، قدرت نرمي كه روي آن پلتفرمها توليد ميشود قدرت نرم قابلتوجهتري از آن چيزي كه ما روي پلتفرم داخلي توليد ميكنيم. من يك مثال خدمت شما عرض كنم، اينكه اينستاگرام ميآيد و عكسهاي شهيد سليماني را حذف ميكند، اين در حقيقت يك استيصال است از طرف كسي كه به او اعمال قدرت نرم شده، او در مقابل قدرت نرمي كه ملت ايران روي پلتفرم اينستاگرام از خودشان نشان دادند، موضعي را اتخاذ ميكند كه با مباني اعلام شده خودش كه آزادي اول است و آزادي مقدم بر همه چيز است را دارد زير پا ميگذارد، بنابراين ما در استفاده از پيامرسانهاي خارجي هيچ ترديدي نداشتيم و نبايد داشته باشيم، چون باعث عرضه قدرت نرم ما در سطح جهان ميشود، ارتباط ما را با جهان برقرار ميكند، با وسعت بيشتر با دامنه بيشتر با اثرگذاري بيشتر و ميتواند منشا رقابت شود كه سطح پيامرسانهاي داخلي ما بتواند در همان سطح باشد.