• ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۷ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5948 -
  • ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱۳ دي

دنيا در حال جهاني شدن

محمود فاضلي

كتاب «جامعه‌شناسي سياسي دنياي در حال جهاني شدن» نوشته «مايكل دريك» با ترجمه «محمدتقي دلفروز» از سوي انتشارات كوير به چاپ رسيد.
كتاب پيش رو يكي از مهم‎ترين مسائل قرن بيست و يكم را مورد بررسي قرار مي‎دهد: كمبود رو به رشد ارتباط ميان نهادهاي سياسي و واقعيت اجتماعي زندگي روزمره انسان‎ها. گرداب ميان انتظارات مردم و سياست‎هاي رسمي از زمان شورش‎هاي سال 1968، انقلاب‎هاي 1989 اروپاي شرقي و رشد جنبش‎هاي جديد اجتماعي در حال گسترش بوده است. امروزه بيداري مردم در خصوص سياست در همه جا عيان است. تحولات عظيم اجتماعي در مقياس جهاني از سال‎هاي دهه 1970، هيچ تغيير اساسي در هر آنچه به ‎عنوان نهادهاي سياسي معمول مانند دولت يا در ايدئولوژي‎ها و احزاب سياسي در نظر گرفته مي‎شد را  ايجاد نكرده  است. 
اين كتاب زمينه‎اي براي درك عدم ارتباط ميان نهادهاي رسمي سياسي و اقدامات براي زندگي اجتماعي را فراهم مي‎آورد. براي كمك به تجديدنظر درباره روابط ميان سياست و اجتماع، نويسنده اين كتاب، مايكل دريك، تحولات تئوريك جديدي كه دگرگوني‎هاي اجتماعي موجب شده‎اند مانند تحليل قدرت، نمايندگي، هويت اجتماعي، جنبش‎هاي اجتماعي، حاكميت، جهاني شدن، انقلاب، امنيت و خطر را با هم مي‎آميزد. اين كتاب به بررسي احتمالات و مشكلات ناشي از اين سياست‎هاي جديد در جهاني از دگرگوني‎هاي مداوم كه در آن پارامترهاي سياسي در حال تغيير  هستند،  مي‎پردازد.
هدف از نوشتن اين كتاب مروري دايره‎المعارف‌گونه بر دانش نيست، بلكه تفسري بر گرايش‎هاي اخير در توسعه دانش به مثابه ساخت گفتماني براي حوزه تحليل است كه به نوبه خود بازخورد آن را در عرصه سياست خواهيم ديد. هدف اين است كه اين كتاب مورد بحث و مجادله و چالش قرار بگيرد و دانشجويان مباحث آن را در مقال واقعيت روزمره وقايع سياسي در همه سطوح از كلان‎ترين سطح تا خردترين سطح اجتماعي به آزمون گذارند. هدف اين نيست كه كتاب در انزواي دانشگاهي خوانده شود، بلكه بايد آن را در درگيري مستقيم با امر سياسي از طريق آگاهي نسبت به طيف و اعم موضوعات سياسي در جامعه معاصر مطالعه كرد. اين بدان معناست كه دانشجويان بايد ايده‎هاي كتاب را در مقابل گزارش‎هاي روزنامه‌ها و ديگر رسانه‌ها به آزمون بگذارند، البته با اين درك كه اين منابع زاويه خاص خود را در گزينش، توصيف و تفسير يك واقعه  دارند.
كتاب حول سه فرآيند اصلي دگرگوني اجتماعي، سازماندهي شده است. فرآيندهايي كه موضوعات، بازيگران، رويه‎ها و تاثيرات سياسي را تغيير داده و باعث توسعه آنچه مي‎توانيم «امر سياسي» بناميم، شده‎اند، به‎طوري كه عملا بسياري از اين مولفه‎ها نمي‎توانند به‎ وسيله نهادهاي سياسي كشور مورد رسيدگي قرار بگيرند. استدلال كتاب اين است كه دگرگوني اجتماعي عظيمي كه از نيمه دوم قرن بيستم در جريان است، نه تنها بخش اعظم عرصه سياسي‌ورزي قديمي دوران مدرن را از موضوعيت انداخته، بلكه شيوه‎هاي عمل و تفكر سياسي جديدي را نيز ايجاد كرده كه تقريبا به گونه‎اي اجتناب‌ناپذير موجود را تهديدي مي‎كنند. همچنين آن صورت‎ها و نيروهاي نهادينه شده در عرصه سياست، راهبردهاي جديد حكومت و كنترل را ايجاد كرده‎اند كه بستر جديد را مخاطب قرار مي‎دهد، اما به شيوه‎هايي كه در اغلب موارد عملا جلوي كنش سياسي به شيوه‎هاي جديد را سد مي‎كنند و هرگونه مخالفت با اشكالي از سياست‎ورزي كه مي‎توان بدون ايجاد تغييرات بنيادين با  آنها  وفق  يافت،  به چالش مي‎كشند.
در كتاب 352 صفحه‎اي «جامعه‌شناسي سياسي دنياي در حال جهاني شدن» موضوعاتي همچون «جامعه‌شناسي سياسي و دگرگوني اجتماعي، نظريه‌پردازي در مورد قدرت، از سياست هويت تا سياست بازنمايي، حاكميت و دولت، شهروندان، ملت‎ها و ملي‎گرايي، جامعه مدني و حوزه عمومي، جنبش‎هاي اجتماعي، مخاطره و امنيتي‌سازي، گرايش‎هاي جهان وطني و صورت‌بندي‎هاي پساملي، جنگ، ترور و امنيت» فصل‎هاي اين كتاب است.
«مايكل دريك» استاد بازنشسته علوم اجتماعي در دانشگاه و استاد مدعو تاريخ در دانشگاه ترومسو، نروژ است. محمدتقي دلفروز، مترجم كتاب نيز داراي مدرك دكتراي جامعه‌شناسي سياسي از دانشگاه تهران است. از تاليفات وي مي‎توان به «دولت و توسعه اقتصاد، بررسي زمينه‌هاي نظري و تاريخي همگرايي يا واگرايي در فدراسيون روسيه» اشاره كرد. از مهم‎ترين ترجمه‎هاي وي نيز مي‎توان «جامعه‌شناسي سياسي معاصر؛ جهاني شدن، سياست، قدرت، مطالعاتي نظري، تطبيقي و تاريخي در باب انقلاب‎ها، دولت در جامعه، شهروندي، تساهل در اسلام، دموكراسي و سنت‌هاي مدني، دايره‌المعارف بين‎المللي انتخابات، رسانه‌ها و انتخابات، احزاب و نامزدها، پول در سياست، دموكراسي و حقوق ‎بشر، جامعه مدني و دموكراسي در خاورميانه، اعتماد و سرمايه  اجتماعي،  دولت  در جامعه»  نام  برد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون