• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۳ خرداد
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3123 -
  • ۱۳۹۳ چهارشنبه ۱۲ آذر

گزارش « اعتماد» از چراغ سبز رييس مجلس به فراكسيون رهروان براي تنظيم اساسنامه

«حزب» لاريجاني مي‌آيد

ادامه ازصفحه اول
ازسوي ديگر حزب لاريجاني با روش و مشي اعتدالي و در صورت نهادينه شدن در جناح راست مي‌تواند خون تازه‌يي بر پيكره پير و خسته تشكيلاتي اين جناح تزريق كند تا بازيگران اين جناح در آينده توانايي كنش سياسي را داشته باشند.

سوم؛ مخالفان حزب لاريجاني

حزب لاريجاني به ميزان موافقانش، مخالف خواهد داشت؛ مخالفاني كه نه از جنس اصلاح‌طلبان كه همزاد سياسي لاريجاني‌اند. مخالفان اصولگراي حزب لاريجاني را مي‌توان به سه دسته تقسيم كرد كه البته احتمال دارد گروه اول (قاليباف-رضايي) تن به ائتلاف با لاريجاني براي عبور اصولگرايي از نسل محافظه‌كار به نسل ميانه‌رو را بدهند. اما در حال حاضر اين سه گروه عبارتند از: 1) اصولگرايان تكنوكرات و مستقل: باقر قاليباف شاخص اين گروه با لاريجاني همسو نيست و تشكيلات سياسي روشني ندارد اما از سازو كار سازماني و بي‌تابلويي برخوردار است. اين گروه در برابر اصولگرايان سنتي كه حفظ نظام را هدف و در عين حال دنبال اقتدار سياسي خود نيز هست بر اين اعتقاد است كه حفظ نظام تنها با رشد، آبادي و پيشرفت به دست مي‌آيد. قاليباف و حاميانش با درك وضعيت فعلي اصولگرايان علاقه شديدي دارند تا خود را منجي اصولگرايان معرفي كنند. تلاش باقر قاليباف در شهرداري تهران با شعار مديريت جهادي در همين راستا ارزيابي مي‌شود. از سوي ديگر محسن رضايي يكي ديگر از چهره‌هاي شاخص و ناراضي از كادر رهبري و سبك بازيگري اصولگرايان است. او در چهار سال گذشته مدام بر موضوع بازسازي و نوسازي گفتمان اصولگرايي تاكيد كرده و هشدار داده كه اگر اصولگرايان هر چه سريع‌تر به بازخواني و آسيب‌شناسي رفتار خود نپردازند اين جناح سياسي، منهدم خواهد شد. محسن رضايي پس از شركت در انتخابات‌هاي رياست‌جمهوري88 و 92، گروهي با عنوان جبهه ايستادگي را تشكيل داده كه عناصر آن چهره‌هاي درجه اول جناح راست محسوب نمي‌شوند و هرگز مورد استقبال ديگر گروه‌هاي اصولگرا قرار نگرفته‌اند. اما رضايي پس از انتخابات رياست‌جمهوري 92 تن به همكاري با باقر قاليباف داده است به‌گونه‌يي كه شايد با ائتلاف اين دو اصولگراي نظامي (قاليباف-رضايي)، موقعيت براي نسل دوم اصولگرا بهبود يابد. 2) اصولگرايان انقلابي: جمعيت ايثارگران، جمعيت رهپويان انقلاب اسلامي، جبهه پايداري و حاميان احمدي‌نژاد را بايد از جدي‌ترين مخالفان كنشگري سياسي علي لاريجاني دانست. مخالفت اين گروه‌ها با رييس مجلس آنچنان اظهر من‌المشس است كه نيازي به ارايه مصداق و مثال ندارد. 3) اصولگرايان سنتي: شاخص اين گروه محمدرضا باهنر، دبيركل جبهه پيروان خط امام و رهبري است. باهنر كه جانشين مرحوم حبيب‌الله عسگراولادي شده مي‌خواهد به بسياري از منتقدان عملكرد خود در جبهه پيروان نشان دهد پتانسيل رهبري جناح را دارد. مخالفت‌هاي باهنر با حزب لاريجاني و دعواي لفظي او با برخي نمايندگان حامي راه‌اندازي حزب از سوي لاريجاني در صحن علني مجلس نقل و نقل امروز خبرنگاران پارلماني است.

چهارم؛ لاريجاني به دنبال ايفاي چه نقشي است؟

علي لاريجاني با راه‌اندازي حزب گويا مي‌خواهد نقش برادر بزرگ‌تر را براي اصولگرايان بازي كند. او بي‌ترديد دغدغه قدرت گرفتن تندروها در اردوگاه اصولگرايي را دارد و نمي‌خواهد كه اين طيف به بهانه‌هاي واهي ميدان‌دار و جلودار اصولگرايان شوند. البته از سوي ديگر لاريجاني كه طي يك دهه گدشته توانسته جايگاه محكم و قابل اتكايي را در بدنه راست گرايان سنتي كسب كند، اين روزها از اميدهاي اصلي اصولگرايان سنتي و ميانه‌رو براي رها شدن از كابوس حاشيه‌نشيني مطلق در ميدان سياست و به ويژه انتخابات مجلس دهم است. البته رابطه حسنه لاريجاني با هاشمي‌رفسنجاني، ناطق‌‌نوري، حسن روحاني و برخي ديگر از چهره‌هاي اصولگرا شانس او را براي رسيدن به «قلندري اصولگرايان» تقويت مي‌كند. لاريجاني طي چند سالي كه افرادي چون آيت‌الله هاشمي و ناطق‌‌نوري و حتي حسن روحاني مورد هجمه‌هاي تند اصولگرايان قرار مي‌گرفتند، دست از حمايت آنها نكشيد و تاوان اين حمايت خود را در سخنراني مشهور در قم پس داد. همان روزي كه عده‌يي با مهر و كفش و نعلين به استقبالش رفتند تا مشخص شود كه حمايت از اين چهره‌هاي محبوب مردمي براي لاريجاني اصولگرا بي‌هزينه نيست. از همين روست كه هاشمي و ناطق‌‌نوري و روحاني همواره در خلوت و جلوت از لاريجاني و سبك مديريتش حمايت كرده‌اند و آغوش‌شان روي او باز بوده است. همين جايگاه لاريجاني در بين اين طيف از اصولگرايان است كه شانس او را براي موفقيت بالاتر مي‌برد و اين احتمال را مطرح مي‌سازد كه لاريجاني بتواند در مسيري كه پيش رو دارد از حمايت افرادي چون ناطق‌‌نوري به نفع خود و البته جريان اصولگرايي بهره ببرد و شايد فتح بابي براي آشتي او با اصولگرايان شود.

پنجم؛ نخستين آزمون حزب لاريجاني

نخستين گام حزب لاريجاني مفروض بر تاسيس، گام برداشتن در انتخابات مجلس دهم است. لاريجاني خوب مي‌داند كه اصلاح‌طلبان از اقتدار اجتماعي خوبي برخوردارند و با وجود رابطه محترمانه‌اش با اصلاح‌طلبان، يك چهره اصولگراست و نمي‌خواهد اكثر كرسي‌هاي سبز رنگ بهارستان به آنها برسد. بر همين اساس حزب لاريجاني كار سختي را در انتخابات مجلس دهم پيش رو دارد. گروه‌ها و دسته‌هاي متنوع اصولگرا در حال حاضر نشان داده‌اند كه راه سختي را براي وحدت پيش رو دارند. پالس‌هاي ارسالي از سوي تمامي طيف‌هاي اصولگرا نشان از آن دارد كه اصولگرايان به احتمال زياد با چند ليست وارد انتخابات خواهند شد كه اين اقدام بر ضريب شكست آنها در انتخابات مجلس دهم مي‌افزايد. در اين ميان اگر لاريجاني بتواند پيشنهادهاي خوبي براي باقر قاليباف و محسن رضايي داشته باشد شايد بتواند حلقه جديدي در كادر رهبري اين جناح (ميانه‌روها) با مديريت خود بسازد و اين موفقيت آنجا كامل‌تر مي‌شود كه افرادي چون ناطق‌‌نوري و حتي هاشمي‌رفسنجاني و حسن روحاني نيز پشت سر لاريجاني قرار گيرند و بتوانند طيف اعتدال گرايان را نيز به جمع همراهان لاريجاني اضافه كنند. چه آنكه به عقيده برخي نزديكان به هاشمي و ناطق‌‌نوري، لاريجاني در كنار محمدرضا عارف مي‌تواند مجلسي ملي را مديريت كنند. بايد به انتظار نشست و ديد آيا علي لاريجاني و حزبش مي‌توانند موفق شوند؟

حزب رهروان خون تازه در كالبد اصولگرايي

كاظم جلالي، رييس مركز پژوهش‌هاي مجلس و چهره نزديك به علي لاريجاني ماموريت لاريجاني براي تدوين اساسنامه حزب رهروان ولايت را تاييد كرد. رييس فراكسيون رهروان ولايت در گفت‌وگو با «اعتماد» درباره چرايي تاسيس حزب از سوي فراكسيون رهروان با رهبري علي لاريجاني گفت: تقويت انسجام تشكيلاتي مدت‌هاست كه در دستور كار فراكسيون رهروان قرار دارد و بر همين اساس مدل‌هاي مختلفي براي افزايش اين انسجام مورد بحث و بررسي قرار گرفت كه در نهايت تاسيس حزب تا اين ساعت تصميم همه دوستان است. جلالي با بيان اينكه تاسيس حزب رهروان خون تازه‌يي به بدنه تشكيلاتي و كالبد اصولگرايان است، اظهار داشت: وحدت اصولگرايان ضرورت غيرقابل انكاري است و آقاي لاريجاني و اعضاي رهروان ولايت هم تلاش مي‌كنند تا در اين زمينه نقش خود را ايفا كنند. وي در پاسخ به اين سوال كه حزب رهروان براي انتخابات مجلس برنامه خواهد داشت يا خير، اظهار داشت: تقويت موقعيت نيروهاي اصولگرا از مهم‌ترين دغدغه‌هاي اعضاي فراكسيون رهروان است و براي انتخابات فعلا برنامه‌يي نداريم چرا كه راه‌اندازي حزب تا اين لحظه در مرحله ارزيابي كارشناسي بوده است. رييس فراكسيون رهروان ولايت افزود: دوستاني كه پيشنهاد راه‌اندازي حزب رهروان ولايت را داده‌اند مي‌خواهند تا در فضاي سياسي كشور كار اصولي و حرفه‌يي انجام دهند. وي افزود: همان طرز تفكري كه ما در داخل دنبال مي‌كرديم را در حزب خواهيم داشت به علاوه آنكه از نيروهاي داخل و خارج از مجلس نيز استفاده مي‌كنيم.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون