گذر از محدوديتها: تعامل با سكوهاي خارجي
بهنام عباسي وندا
فضاي ديجيتال امروز به جايي رسيده كه زندگي روزمرهمان بدون آن تقريبا غيرممكن است. شبكههاي اجتماعي و پلتفرمهاي جهاني نه تنها براي ارتباطات شخصي، بلكه براي كسب و كار، يادگيري و تفريح نيز جايگاه ويژهاي پيدا كردهاند. اما وقتي صحبت از كشورهايي ميشود كه ارتباطاتشان با اين پلتفرمها محدود است، ايران يكي از مثالهاي بارز است. چطور ميتوان به عنوان كشوري با قوانين خاص، تعاملات سازنده و مفيدي با پلتفرمهاي جهاني مانند اينستاگرام، واتسآپ، تلگرام، يوتيوب و ايكس برقرار كرد؟ اين سوال نهتنها براي كاربران ايراني، بلكه براي مسوولان نيز چالشي جدي است، اما ميتوان با يافتن راهحلهاي هوشمندانه و همكاريهاي متقابل، از اين چالش به فرصتهاي جديد دست يافت.
1- شفافسازي و تدوين قوانين مشترك
اولين قدم براي ايجاد تعاملات پايدار، تدوين يك چارچوب قانوني مشخص است كه هم نيازهاي امنيتي كشور را پاسخ دهد و هم با استانداردهاي جهاني مانند حفظ حريم خصوصي و آزادي بيان سازگار باشد. اين چارچوب بايد به گونهاي طراحي شود كه هم پلتفرمها از آن پيروي كنند و هم ايران از نگرانيهاي قانوني خود اطمينان پيدا كند.
2- راهاندازي دفاتر محلي
پلتفرمهاي خارجي ميتوانند با راهاندازي دفاتري در ايران، ارتباطي مستقيم و شفاف با مسوولان كشور برقرار كنند. اين دفاتر ميتوانند به عنوان نمايندگان رسمي پلتفرمها عمل كنند و در عين حال، نظارت و رعايت قوانين ايران براي آنها آسانتر شود.
3- فيلترينگ هوشمند
به جاي فيلتر كردن تمامي پلتفرمها، استفاده از فيلترينگ هوشمند ميتواند رويكرد مناسبي باشد. با اين روش، تنها محتواي حساس يا غيرقانوني مسدود ميشود و در عين حال، كاربران ميتوانند از ساير امكانات پلتفرمها بدون محدوديت استفاده كنند.
4- تقويت پلتفرمهاي داخلي
يكي ديگر از راهكارها، تقويت پلتفرمهاي داخلي است. با توسعه و گسترش خدماتي مشابه پلتفرمهاي جهاني، ميتوان مردم را به استفاده از خدمات داخلي و خارجي همزمان تشويق كرد و گزينههاي بيشتري براي انتخاب دراختيارشان قرار داد.
5- همكاري در زمان رخداد سايبري
در صورت وقوع هرگونه حمله سايبري يا بحران امنيتي، همكاري پلتفرمهاي خارجي با تيمهاي رسيدگي به رخداد ايران بسيار حايزاهميت است. اين همكاري ميتواند به جلوگيري از آسيب به كاربران ايراني و همچنين ايجاد اعتماد متقابل بين دولت ايران و اين پلتفرمها كمك كند.
6- كميته مشترك براي حل اختلافات
براي جلوگيري از بروز مشكلات و اختلافات، پيشنهاد ميشود كميته مشتركي بين مسوولان ايران و پلتفرمها تشكيل شود. اين كميته ميتواند در مواقع بروز مسائل، راهكارهايي فوري براي حل مشكل ارايه دهد و از بروز مشكلات مشابه در آينده جلوگيري كند.
7- رفع چالشهاي تحريم
تحريمها يكي از موانع اصلي دسترسي ايران به برخي خدمات خارجي هستند. پلتفرمها بايد راهكارهايي براي غلبه بر تحريمهاي خاص در دسترسي ارايه دهند. درنهايت، كليد موفقيت در تعامل با پلتفرمهاي خارجي، ايجاد اعتماد دوطرفه، رعايت قوانين داخلي و همكاري كامل در مواقع حساس است. با اين رويكرد ميتوان فضاي مجازي ايران را ساماندهي و از تمامي مزاياي پلتفرمهاي جهاني بهرهبرداري كرد.