ایافسی و فیفا ورود کردند، سرنوشت انتخابات چه خواهد شد؟
فوتبال ایران در لبه پرتگاه
بدون احتساب امروز 72 ساعت تا زمان برگزاري انتخابات فدراسيون فوتبال باقي مانده و هنوز مشخص نيست تكليف اين انتخابات پرحاشيه به كجا خواهد انجاميد. روز گذشته مشخص شد فيفا و ايافسي به دادخواهي علي كفاشيان و شهابالدين عزيزيخادم واكنش نشان دادهاند و اين ممكن است همه چيز را طي روزهاي باقيمانده تغيير دهد.
به گزارش روزنامه اعتماد، بعد از حذف دو رقيب اصلي مهدي تاج در انتخابات فدراسيون فوتبال و عدم اعلام دلايل ردصلاحيت اين دو توسط كميتههاي انتخاباتي، آنها سراغ نهادهاي بالادستي فدراسيون فوتبال يعني ايافسي و فيفا رفتند. كنار گذاشته شدن اين دو رييس پيشين فدراسيون فوتبال در حالي رقم خورد كه وزير ورزش كه زنگ خطر را در مورد اقدامات شكل گرفته شنيده بود، اعلام كرده بود انتخابات فدراسيون فوتبال بايد رقابتي برگزار شود. با اين حال طي يك فعل و انفعال عجيب و غريب و غيرشفاف در نهايت فدراسيون فوتبال اعلام كرد مهدي تاج، امير عابديني و حيدر بهاروند قرار است براي پست رياست رقابت كنند. همزمان با اين اتفاقات رسانه ديدبان ايران اسناد محكوميت كيفري یکی از کاندیداهای فدراسيون فوتبال را منتشر كرد كه بازتاب بسيار گستردهاي در رسانهها داشت. اطلاعاتآنلاين در اين زمينه نوشت: با توجه به اين اسناد مهدي تاج نميتوانسته در انتخابات شركت كند. طبق اساسنامه فدراسيون فوتبال يكي از شروط شركت در انتخابات فدراسيون فوتبال نداشتن هيچگونه سابقه كيفري است.
همين شرايط يعني تاييد صلاحيت فردي كه طبق اساسنامه نبايد تاييد ميشد و ردصلاحيت رقباي او بدون ذكر دليل و انتشار مستندات علي كفاشيان و شهاب عزيزيخادم را بر آن داشت كه داد خود را نزد ايافسي و فيفا ببرند. اقدامي كه با تاييد وزير ورزش هم همراه شد. احمد دنيامالي كه خودش در زمان رياست فدراسيون قايقراني در اعتراض به رفتارهاي غيرقانوني كار را به محاكم بينالمللي كشانده بود، در رابطه با حواشي انتخابات فدراسيون در جمع خبرنگاران اظهار داشت: حق اين دو نفر است كه در مجامع بينالمللي پيگير كار خود باشند.
حال طبق اطلاعاتي كه روز گذشته منتشر شد، فيفا و ايافسي به نامههاي كفاشيان و عزيزيخادم پاسخ دادهاند. فرهيختگان در اين زمينه نوشت: «كميته اخلاق فدراسيونجهاني فوتبال فيفا در روز جمعه سوم اسفند (۲۱ فوريه) در نامهاي محرمانه به هر دو نامزد معترض به انتخابات فدراسيون فوتبال پاسخ داده است. فيفا در ابتدا ضمن اعلام وصول نامه به اين نكته اشاره كرده كه طبق بند يك ماده ۶۰ منشور اخلاقي اين شكايت تاييد و رسيدگي ميشود. در بخش ديگري از اين نامه آمده كه كميته اخلاق تحقيقات درباره مسائل مربوط به انتخابات فدراسيون ايران را آغاز كرده و در زمان مقتضي AFC را هم در جريان قرار خواهد داد. احتمالا با توجه به تعطيلي آخر هفته اين اتفاق امروز رخ داده باشد. در ادامه نامه اشاره شده كه تحقيقات درباره فرآيند اين انتخابات و شكايات و اعتراضهاي وصول شده محرمانه است و براي شواهد و مستندات بيشتر از ساير ذينفعان فوتبال دعوت خواهد شد تا مدارك و اطلاعات خود را به كميته اخلاق فيفا ارايه بدهند و ممكن است در صورت ضرورت و براي گرفتن مستندات دقيقتر و بيشتر تماس دوباره برقرار شود و اما بخش مهمتر نامه اين بوده كه اگر در تحقيقات به اين نتيجه برسيم كه دستورالعمل و اساسنامه فدراسيون ايران و فيفا در امر برگزاري انتخابات نقض شده باشد، به اين موضوع ورود و تصميم گرفته خواهد شد.»
همچنين در خبر ديگري اعلام شد كه كنفدراسيون فوتبال آسيا در نامهاي رسمي از كفاشيان و عزيزيخادم درخواست مستندات كامل شكايت خود را كرده است. پيش از اين ايافسي از فدراسيون فوتبال ايران خواسته بود تمام اسناد و مدارك مربوط به انتخابات را در اختيار اين نهاد قرار دهد.
در شرايط حاضر و با فرض اعلام رسمي فيفا و ايافسي مبني بر رعايت نشدن اساسنامه فدراسيون فوتبال و فيفا چند سناريو پيش روي فوتبال ايران قرار دارد. اول اينكه پيش از اعلام رسمي فيفا و ايافسي مقامات بالادستي فدراسيون فوتبال در داخل به طرقي كه در قانون پيشبيني شده انتخابات فدراسيون فوتبال را به تعويق بيندازند تا مشكلات برطرف شود.
دوم اينكه فيفا يا ايافسي دستور اضافه شدن نامزدهاي ديگر و حذف نامزدي كه برخلاف اساسنامه تاييد شده را صادر كنند تا انتخابات سر موعد برگزار شود كه بسيار بعيد است، چراكه فرصت تبليغ از ساير نامزدها گرفته شده، بنابراين ممكن است آنها تعويق يا تعليق انتخابات را اعلام كنند.
از طرف ديگر يكي از نامزدها كه برخلاف اساسنامه تاكنون سمت رسمي در فدراسيون فوتبال و در نهادهاي بينالمللي داشته ممكن است با مشكلاتي مواجه شود. در عين حال اگر مديران فدراسيون فوتبال بخواهند بدون توجه به اتفاقات رخ داده انتخابات فدراسيون را به هر شكلي شده برگزار كنند ممكن است چند روز بعد از برگزاري مجمع با دستور لغو انتخابات مواجه شوند و آن وقت كميته انتقالي در مورد ادامه فعاليت فوتبال ايران تصميم خواهد گرفت. گرچه اگر انتخابات هم به تعويق بيفتد باز بايد شاهد حضور كميته انتقالي باشيم، چراكه ماموريت مديران فدراسيون فوتبال در تاريخ ده اسفند به پايان ميرسد و از فرداي آن روز حق حضور در فدراسيون را بدون گرفتن راي از مجمع ندارند. اما كميته انتقالي كه در صورت تعويق انتخابات سر كار ميآيد با كميته انتقالي كه در صورت مردود شمردن انتخابات شكل ميگيرد از لحاظ وجهه و ديدگاه نهادهاي بينالمللي با هم تفاوت چشمگيري دارند.
طبق نقشه راهي كه پيش از اين براي انتخابات درنظر گرفته شده بود نمايندگان فيفا و ايافسي 48 ساعت مانده به انتخابات در تهران حاضر خواهند شد، اما با شرايط پيش آمده اين انتخابات با ابرچالشهايي مواجه شده است. از يك طرف بحث بينالمللي را داريم كه با شكايت كفاشيان و عزيزيخادم پيش ميرود و از سمت ديگر مساله تاييديههاي چهارگانه است كه طبق اطلاعات به دست آمده صادر نشده است. محكوميت كيفري فردي كه هم پست داخلي داشته و هم بينالمللي ديگر چالش پيش رو است. گويا در اين زمينه اطلاعات غلطي داده شده كه ممكن است دردسرساز شود.
تمام اين شرايط پيش آمده حاصل تفكر حذفگرايانه و بيتوجهي به قانون بوده كه حالا ممكن است فوتبال ايران را به يك بنبست بزرگ بكشاند. بنبستي كه رهايي از آن تنها يك تصميم بزرگ و ملي ميخواهد. آنچه در اين شرايط ذهن افكار عمومي را درگير كرده، اين است كه مسووليت چنين وقايعي را چه كسي ميپذيرد؟ چرا انتخاباتي كه ميشد همانطور كه وزير به درستي درخواست كرده بود، رقابتي و آزادانه برگزار شود به اين سمت كشيده شد؟ متاسفانه دستاندركاران عوض شنيدن اظهارات وزير عليه او بيانيه صادر كردند و درنهايت بدون توجه به افكار عمومي كار خود را پيش بردند تا كار به اينجا بكشد.