گزارش اختصاصي «اعتماد» از احتمال انتقال مركز پزشكي فيفا از ايران به عربستان
گاف كيروش
گروه ورزش| اين روزها در هياهو و حواشي مختلف فوتبال ايران، شايد كمتر كسي بداند كه وجود مركز حرفهاي پزشكي فيفا در ايران تا چه اندازه براي فوتبال كشور اهميت دارد. با اين حال اعتراضهاي تند سرمربي تيم ملي به عملكرد زهره هراتيان باعث شده زياد درباره اين مركز در رسانهها خبر منتشر شود. اما خبر نگرانكننده در داستان اختلافات اين است كه عربستان و امارات رايزنيهاي لازم را با كميته پزشكي فيفا در روزهاي اخير انجام دادهاند تا امتياز اين طرح از ايران سلب و به آنها واگذار شود. اتفاقي كه ماحصل جو رسانهاي شديد به وجود آمده عليه پروژه بينالمللي ايفمارك در ايران است كه كارلوس كيروش آن را آغاز كرد و بعضي رسانههاي حامي اين مربي به آن دامن زدند. اين قضيه از سوي برخي مسوولان فيفا طبق شنيدهها به اطلاع مديران فدراسيون فوتبال هم رسيده و كميته پزشكي فيفا اعلام كرده به دنبال دريافت بعضي گزارشها درباره عدم وجود امنيت در ايران و بروز اختلافات، در جلسه آينده خود درباره فعاليت اين مركز در ايران تصميمگيري جديدي خواهد داشت. اما داستان ايفمارك از كجا شروع و چرا به اينجا كشيده شد؟
در سال 2011 فيفا دوره آموزشي فوتورو سه پزشكي را در رياض عربستان برگزار كرد. تاكيد فيفا در آن مقطع در نامه به فدراسيونهاي ورزشي اين بود كه فدراسيونهاي عضو حتما پزشكهاي خانم به اين دوره آموزشي اعزام كنند. در آن زمان زهره هراتيان رزيدنت سال اول رشته پزشكي ورزشي دانشگاه علوم پزشكي ايران بود، كه از سوي فدراسيون فوتبال براي شركت در كلاس تربيت مدرس فيفا به رياض عربستان رفت. در آن مقطع با اينكه فيفا اصرار داشت يك خانم حتما از هر فدراسيون در اين دوره حضور داشته باشد، فقط فدراسيون فوتبال ايران و يمن پزشك خانم به كلاس معرفي كرده بودند. اين كلاسهاي آموزشي در اصل زمينه ساز آشنايي و همكاري نماينده پزشكي ايران با پرفسور ولژاك از مسوولان مركز پزشكي فيفا بود، تا جايي كه پروفسور ولژاك رسما از زهره هراتيان در روز دوم برگزاري كلاس دعوت به عمل آورد تا به عنوان پزشك براي فيفا كار كند. به اين ترتيب قدم اول موفقيتهاي پزشكي براي فوتبال ايران، كسب اين كرسي بسيار مهم بينالمللي بود كه رسانهها و مسوولان داخلي هيچوقت توجه ويژهاي به آن نداشتند. البته علي كفاشيان با تمام انتقاداتي كه به مديريت او در فدراسيون فوتبال وارد است، حمايتهاي زيادي از زهره هراتيان، نماينده پزشكي فوتبال ايران انجام داد و در تمام اين سالها همهگونه حمايت لازم را از اين پزشك براي به نتيجه رسيدن برنامههاي مختلف داشته است.
بعد از موفقيت در انجام امور اوليه طبق آنچه مورد نظر فدراسيون جهاني فوتبال بود قرار شد كه فيفا در 11 سپتامبر 2015 تصميم خود را درباره ايران، امارات و روسيه اعلام كند. در تمام اين مدت علي كفاشيان و زهره هراتيان از تمام لابيها و ارتباطات خود استفاده كردند تا مجوز اين مركز پزشكي ارزشمند به ايران برسد و اين اتفاق با نامه رسمي فيفا به فدراسيون فوتبال بالاخره رخ داد. البته ايفمارك هيچوقت در تمام اين مدت جذابيت خبري براي مردم و رسانهها به دنبال خود نداشت. اما حقيقت اين است كه دستاوردي بزرگ براي كشور و فوتبال ايران به حساب ميآيد. نكته قابل تامل هم اين است كه فيفا براي آغاز به فعاليت اين مركز پزشكي معادل 500 هزار دلار تجهيزات پزشكي آلماني در اختيار ايران قرار خواهد داد. ليست تجهيزات مورد نياز ايفمارك هم اخيرا به فيفا ارسال شده و قرار است در ماه مارس ميلادي اين تجهيزات در اختيار ايفمارك ايران قرار بگيرد. البته اگر حواشي اخير به وجود آمده در فوتبال ايران تمام اينتلاشهاي چندين ساله و موفقيتهاي به دست آمده را نقش بر آب نكند.
صحبتهاي اخير كارلوس كيروش درباره ساختمان مركز پزشكي ورزشي فيفا در ايران حرف و حديثهاي بسيار زيادي در محافل ورزشي به راه انداخته است. اين مربي توسط مسوولان ايفمارك براي افتتاح رسمي آن دعوت شد. اما كيروش چندي پيش در مصاحبهاي به اين دعوت پاسخي تند داد و گفت: «ايشان كي هست كه بخواهد مرا دعوت كند. بنده بايد ايشان را دعوت كنم. ما چهار سال زحمت كشيديم ولي ايشان در چند ماه گذشته سوءاستفاده كرد از شرايطي كه ايجاد شد. هراتيان فقط قسمتي از پزشكي كلينيك است. ما چهار سال زحمت كشيديم و ما بايد ايشان را دعوت كنيم. بازيكنان، مهندسان و مسوولان فوتبال ايران از بدو ورودم در چهار سال پيش با طراحي ساختمان آكادمي فوتبال در ارتباط بودند. اين مركز قرار بود در سطح جهاني باشد كه تمام باشگاهها و تيمهاي ملي بزرگ براي ارتقاي سطح بازيكنان خود از آنها استفاده كنند. اين مركز قرار بود ميراثي از من براي فوتبال ايران باشد كه مانند فرزندم ميخواستم آن را بزرگ كنم. اين خانم پزشك در ساخت مركز دخالت و از موقعيت سوءاستفاده كرد. يك روز به خودش هم گفتم خواهش ميكنم اين كار را نكنيد. امروز يكي از ميراث هايم را از دست دادم. شايد اين كار به خاطر منافع پزشكي يا كلينيكي آن افراد به اين صورت درآمد. بزرگاني مثل علي كريمي و جواد نكونام شاهد ساخت اين مركز تمريني بودند. مركز تخصصي تيم ملي را تجارتخانه كردهاند. اين منافع مالي خصوصي به جيب چه كسي ميرود؟» كيروش در شرايطي اين صحبتها را مطرح كرد كه تمام نامهنگاريها با فيفا و امور مربوط به راهاندازي ايفمارك در فوتبال ايران با امضا و نامهنگاري شخص علي كفاشيان انجام شده است. با اين حال سرمربي تيم ملي چنين واكنش تندي عليه طرح مركز پزشكي فيفا در ايران داشت. اتفاقي كه احتمال دارد تبعات بدي براي فوتبال ايران به همراه داشته باشد. قضيه اما وقتي براي فوتبال ايران جدي ميشود كه خبر رسيده عربستان به صورت رسمي خواهان پس گيري انحصار فعاليت مركز پزشكي فيفا از ايران شده و درخواست داده كه اين مركز در رياض داير شود. اتفاقي كه اگر رخ دهد، بزرگترين فاجعه فوتبال ايران بعد از ناكاميهاي متعدد خواهد بود.