• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۳ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3488 -
  • ۱۳۹۴ دوشنبه ۲۴ اسفند

گزارش «اعتماد» از نام‌نويسي هفت نفر براي رياست فدراسيون فوتبال

انتخابات دو قطبي در غياب كفاشيان

  حسين قهار  /  زنگ انتخابات فدراسيون فوتبال نواخته شد، زماني كه علي كفاشيان از ساختمان سياه‌رنگ فدراسيون فوتبال بيرون آمد و با نا اميدي به خبرنگاران گفت« خسته شده‌ام و ماندنم به فوتبال ضربه مي‌زد و به همين دليل در انتخابات ثبت‌نام نكردم». او البته به دلخواه خود اين تصميم را نگرفت. ماجرا آنقدر حاد بود كه امير عابديني با قلبي شكسته، نا اميدانه از تلاشش براي بازگرداندن علي كفاشيان به انتخابات پرده برداشت كه اين مهم اتفاق نيفتاد. حالا دو گروه براي رياست فدراسيون فوتبال تلاش مي‌كنند. علي كفاشيان، محمود اسلاميان و مهدي تاج از يك سو كه به دنبال «حفظ وضع موجود» و ادامه سياست و مديريت هشت سال گذشته هستند و دبيركل احتمالي‌شان امير عابديني است؛ از سوي مقابل اما گروهي به دنبال «تغيير وضع موجود» هستند. مديراني كه با يك‌ جست‌وجوي ساده در اتفاقات دو، سه سال اخير فدراسيون فوتبال، مي‌توان رد پاي آنها را در تغييرات بزرگ بدنه مديريتي و اجرايي فدراسيون ديد. تغييراتي همانند بركناري مهدي محمد نبي، هادي‌آيت‌اللهي، هوشنگ مقدس، عدم تصويب صورت‌هاي مورد‌دار مالي و چندين و چند اتفاق مهم ديگر.
اين گروه با شعار «تغيير» و با نام‌هاي شهاب‌الدين عزيزي‌خادم، حيدر بهاروند و منصور‌ قنبر‌زاده، با شعار استقلال فدراسيون فوتبال پاي به عرصه رقابت گذاشته‌اند و دبيركل احتمالي‌شان عليرضا اسدي است. انتخاباتي دو قطبي كه سال‌هاست در جلسات هيات رييسه فدراسيون جريان دارد و حالا از آن رو‌نمايي شده است.
    
علي كفاشيان ثبت‌نام نكرد. حتي در روزي كه هواداران رسانه‌اي‌ا‌ش با استناد به مصاحبه يك مدير، تيتر زدند: «كفاشيان بالاخره ثبت‌نام كرد». اما او ثبت‌نام نكرده بود. اين مهم‌ترين خبر و اتفاق از مرحله ثبت‌نام از نامزد‌هاي رياست فدراسيون فوتبال بود. با اين وجود اما برنامه ابتدايي او اين بود كه در مقابل تمام فشار‌ها مقاومت ‌‌كند تا بماند. «ترس از آينده» به دلايل واضح و مشخص در رفتار و گفتارهاي مديريتي‌اش در تمام ماه‌هاي گذشته به خوبي مشهود بود. او به روزهايي فكر مي‌كرد كه هيچ مسووليتي در فوتبال ايران نخواهد داشت. مثل اكثر مديران ديگر دولت قبل كه بعد از اتمام دوره ماموريتي‌شان، قانون آنها را احضار كرد تا پاسخگوي عواقب ابهامات مربوط به دوران قدرت‌نمايي خود باشند. سريال اتفاقات ماه‌هاي گذشته به خوبي نشان مي‌داد كه شايد اين اتفاق براي او هم بيفتد. بحث ابهامات مالي در پرونده‌هاي بودجه فدراسيون فوتبال، حسابرسي شركت افق سبز، حضور و فعاليت غيرقانوني برادرهمسر در امور مالي فدراسيون فوتبال، بدهي‌هاي چند 10 ميلياردي كه فدراسيون را به مرز ورشكستگي رسانده بود، گزارش جامع و قابل تامل فساد فوتبال ايران در كميسيون اصل نود مجلس شوراي اسلامي، ‌حضور ماموران در فدراسيون و ثبت و ضبط اسناد و مدارك و بازجويي از مديرمالي فدراسيون و اين آخري‌ها ابهامات عجيب درباره عدم تصويب اساسنامه فدراسيون فوتبال در هشت سال‌ گذشته، تمركز را از كفاشيان گرفته بود. اينها پيش‌پا افتاده‌ترين دلايلي بود كه رييس را به پايان راه در فوتبال نزديك كرده بود. فكر كردن به اين تهديد‌ها و اضطراب اتفاقات آينده هم در نهايت روي سرنوشت انتخابات فدراسيون تاثير گذاشت. به همين ترتيب از چند ماه قبل سناريويي دقيق طراحي شد. اينكه علي كفاشيان يا با پشت سر گذاشتن اين مشكلات خودش رييس فدراسيون بماند يا اگر نتوانست اين بحران‌ها را حل كند، با به قدرت رساندن گزينه مورد نظر خود، حداقل جايي در هيات رييسه بعدي فدراسيون داشته باشد. به اين ترتيب علي كفاشيان در نهايت از حضور در انتخابات صرف نظر كرد و سازمان راي خود را در اختيار مديراني قرار مي‌دهد كه بر اساس سناريوي طراحي شده او را به عنوان نايب‌رييس اول معرفي و انتخاب كرده‌اند.
    
عليرضا اسدي، علي كفاشيان و محمود اسلاميان سه مديري بودند كه در تمام ماه‌هاي گذشته از آنها به عنوان نامزد‌هاي رياست فدراسيون فوتبال در رسانه‌ها نام برده مي‌شد؛ اما هيچ كدام در انتخابات براي پست رياست ثبت‌نام نكردند. عزيزالله محمدي، مصطفي آجورلو، منصور قنبرزاده، علي اكبر ابرقويي‌نژاد، عليرضا معظمي‌نيا، مهدي تاج و شهاب‌الدين عزيزي‌خادم هفت مديري هستند كه با حضور در دبيرخانه انتخابات، براي رياست فدراسيون ثبت‌نام كردند. سعيد عباسي، علي خسروي، غلامرضا بهروان، رسول فروغي، حسن كامراني‌فر، هدايت‌الله ممبيني، فريدون اصفهانيان، خداداد افشاريان، عليرضا دهقان، بيت‌الله رضايي، شهرام دبيري، محمود اسلاميان و حبيب‌الله شيرازي هم كانديداهاي عضويت در هيات‌رييسه فدراسيون در انتخابات هستند.
كانديدا‌‌هاي پست رياست تا بيست و هفتم اسفند‌ماه اين فرصت را دارند كه تاييديه‌هاي مخصوص اعضاي مجمع (10 امضا جمع‌آوري‌شده) را به دبيرخانه ارايه بدهند. در اين مرحله اما هر نامزدي كه 10 نفر از اعضاي مجمع او را به عنوان رييس به فدراسيون معرفي كرده‌ باشند، ‌شانس حضور در انتخابات را پيدا خواهد كرد. البته بعد از اين مرحله اسناد و مدارك ارايه شده از سوي نامزد‌ها مورد بررسي قرار خواهد گرفت و براي آنهايي كه مدارك‌شان كامل باشد از مراجع ذي‌صلاح استعلامات لازم گرفته‌ خواهد شد؛ هر كسي كه صلاحيتش‌ از سوي مراجع ذي‌صلاح احراز شود، رسما به عنوان نامزد رياست فدراسيون فوتبال شناخته خواهد شد.
    
درست است كه هفت نامزد براي انتخابات فدراسيون ثبت‌نام كرد‌ه‌‌اند. اما به هيچ عنوان قرار نيست كه هر هفت نفر با هم رقابت كنند.
چرا كه در پس ثبت‌نام اين افراد دو ائتلاف بزرگ و تاثيرگذار وجود دارد. اعضاي ائتلاف اول را مديران سنتي سال‌هاي گذشته ورزش ايران تشكيل مي‌دهند كه تمام فكر و تمركزشان حفظ قدرت و وضعيت موجود است. مهدي تاج و مصطفي آجورلو، دو مدير نظامي كه براي انتخابات فدراسيون ثبت‌نام كرده‌اند در ظاهر با هم رقابت مي‌كنند اما در واقع يكي از آنها در روز انتخابات در كارزار باقي خواهد ماند. نكته مهم درباره ثبت‌نام تاج و دورخيزش براي رياست، به يكي از مصاحبه‌هاي اخير او برمي‌گردد. تاج در مصاحبه‌اي گفت: «رياست سازمان ليگ را هم مي‌دهم و مي‌روم. خيلي كار دارم و بعد از انتخابات، ديگر در سازمان ليگ هم نيستم. » وقتي از او پرسيده شد كه پس براي رياست كانديدا نمي‌شويد، پاسخ داد: «نه، همانطور كه گفتم در سازمان ليگ هم نمي‌مانم. » ولي حالا اتفاقات به شكلي پيش رفته كه تاج براي رياست ثبت‌نام كرده است. در واقع او همان مديري بود كه از ابتدا هم مي‌دانست كفاشيان شانسي براي حضور در انتخابات فدراسيون ندارد و به همين دليل تلاش زيادي داشت تا محمود اسلاميان را مجبور كند در انتخابات ثبت‌نام كند. البته وقتي اسلاميان حاضر به انجام اين كار نشد، تاج خودش براي رياست ثبت‌نام كرد. مديري كه گفته بود بعد از انتخابات مي‌خواهد از فوتبال برود، حالا براي انتخابات رياست ثبت‌نام كرده است. همين مساله اين شايبه را مطرح كرده كه احتمالا تاج به نفع آجورلو كنار خواهد كشيد. اما باز هم بايد منتظر اتفاقات آينده ماند. مهدي تاج در شرايط كنوني علي كفاشيان و محمود اسلاميان را به عنوان نواب رييس اول و دوم خود معرفي كرده است و دبيركل او امير عابديني خواهد بود. مصطفي آجورلو هم علي كفاشيان و منصور قنبرزاده را به عنوان نايب اول و دوم معرفي و انتخاب كرده است. روي كمك علي كفاشيان حساب ويژه‌اي باز كرده‌اند. مديري كه خودش ديگر رييس نخواهد شد و تمام تلاش خود را ‌مي‌كند تا گزينه نزديك به خودش به رياست فدراسيون برسد.
    
در جبهه مقابل اما شهاب‌الدين عزيزي‌خادم كه در تمام‌ سال‌هاي گذشته رهبري مخالفان در هيات رييسه و مجمع عمومي فدراسيون فوتبال را بر عهده داشته است ‌يكي از گزينه‌هاي اصلي براي رسيدن به صندلي رياست فدراسيون فوتبال است و اين واقعيتي است كه كفاشيان و دوستانش به خوبي از آن مطلع هستند. بر اساس اخباري كه خبرگزاري‌ها و سايت‌هاي مختلف منتشر كرده‌‌اند، اين عضو جوان هيات رييسه، چيزي بيش از 30 امضاي تاييديه از اعضاي مجمع براي حضور در انتخابات را در دست داشت. حيدر بهاروند و منصور قنبرزاده، نواب اول و دوم انتخابي او براي حضور در انتخابات رياست فدراسيون فوتبال هستند. دبيركل اين مدير جوان هم اما عليرضا اسدي است كه خودش براي رياست فدراسيون فوتبال در نهايت ثبت‌نام نكرد. قنبرزاده هم كه البته براي رياست فدراسيون ثبت‌نام كرده در روز آخر به نفع عزيزي خادم از انتخابات كنار خواهد كشيد. به هر حال مديرعامل نفت تهران به خوبي در ماه‌هاي گذشته نشان داده كه تصميمات غير قابل پيش‌بيني هم اتخاذ مي‌كند.
    
انگار بازي جديدي در حال شكل گرفتن است. علي كفاشيان در شرايطي كه رسما در انتخابات ثبت‌نام نكرد، حال جو‌سازي عجيبي از سوي برخي رسانه‌ها كه در تمام سال‌هاي گذشته حامي او بوده‌‌اند به راه افتاده است. يكي از اين رسانه‌ها به نقل از كفاشيان تيتر زد: « چرا هميشه نزديك انتخابات فدراسيون ياد اساسنامه مي‌افتند؟ اگر اساسنامه اصلاح و تصويب شود شايد در انتخابات شركت كنم.» ديگري از كليد خوردن بازي جديد علي كفاشيان با مسوولان وزارت ورزش و رو شدن برگ جديد رييس فعلي فوتبال ايران نوشت. در بخشي از اين گزارش آمده است: «حالا اما سازمان بازرسي كل كشور و وزارت ورزش مي‌گويند اساسنامه به تاييد دولت نرسيده و اصلا وجاهت قانوني ندارد. اين اساسنامه اگر روي هوا برود يعني فوتبال بايد با همان قوانيني پيش برود كه وزير ورزش مثل دوره مهرعليزاده مي‌توانست رييسش را بركنار كند. همان قانوني كه بر اساسش، علي‌آبادي دادكان را بركنار كرده بود و تعليق را در پي داشت. » از سوي ديگر كفاشيان كه زير فشارها، در انتخابات ثبت‌نام نكرده است، مي‌داند برگزاري انتخابات با شرايط فعلي و تعيين نشدن تكليف اساسنامه امكان پذير نيست، پس مي‌گويد: «آنها قول داده‌اند ابتدا اساسنامه را تصويب كنند. بعد انتخابات برگزار شود و درستش هم همين است. » او مي‌داند كه اين تعويق و اين تصويب يعني برگشتن اساسنامه و تغييراتش به فيفا و نظر كارشناسي آنها. اين پروسه يعني برگزاري مجدد پروسه انتخابات. اتفاقي كه مجددا اجازه ثبت‌نام به كفاشيان رامي دهد. هرچند اگر خيلي متواضعانه بگويد: «امروز فكر كردم بودنم به فوتبال ضربه مي‌زند و ثبت‌نام نكردم اما بعدا به اين نگاه مي‌كنم كه اگر حمايت همه‌جانبه باشد، بيايم و كانديدا شوم.»

 

برش
خبر تلاش مديران فدراسيون فوتبال براي تعويق انتخابات البته از صبح روز آخر ثبت‌نام از نامزدها مطرح شده بود. با اين حال علي كفاشيان و عليرضا اسدي اين اتفاق را تكذيب كرده و تاكيد كردند كه قطعا انتخابات در يازدهم ارديبهشت‌ماه برگزار خواهد شد.
اين روزها همه از پايان مراحل ثبت‌نام از نامزدهاي رياست فدراسيون فوتبال حرف مي‌زنند. همه از رقابت هفت كانديدا مي‌نويسند. اما اين مسائل تمام واقعيت‌هاي مديريت نيست. بعضي‌ از رسانه‌ها به شكلي خودجوش حرف‌هاي رييس را درباره احتمال تعويق انتخابات و بازگشت او مي‌نويسند. اما به نظر مي‌رسد كه اين جو رسانه‌اي علاوه بر به نتيجه رسيدن برنامه‌هاي رييس فعلي يك هدف ديگر هم داشته باشد؛ اينكه ذهن رسانه‌ها و مردم و جامعه فوتبال از سوال‌هاي مهم منحرف شود؛ اينكه داستان قانون مصوب هيات رييسه تنها چند رو مانده به پايان ثبت‌نام از نامزد‌ها چه بود، علي كفاشيان اصلا چرا ثبت‌نام نكرد؟ او روز آخر ثبت‌نام به همراه عليرضا اسدي كجا رفت و چه اتفاقاتي براي او رخ داد؟ كفاشياني كه تا به امروز روي ماجراي استقلال فدراسيون و تاييديه اساسنامه از سوي فيفا در مصاحبه‌هاي مختلف اصرار مي‌كرد، حالا چرا از اصلاح اساسنامه و تصويب در هيات دولت و بازگشت احتمالي حرف مي‌زند؟

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون