چراغ سبز روسها به تركيه تهديدي براي صادرات ايران
با لغو ممنوعيت واردات ۲۷ قلم ماده غذايي از روسيه به تركيه و بهبود روابط دو كشور پس از عذرخواهي تركها از روسها به دليل سرنگوني بمب افكن سوخوي ۲۴، مجددا صادركنندگان ترك رقيب جدي صادرات ايران به روسيه تلقي ميشوند.
پس از تمديد تحريم واردات مواد غذايي روسيه از اتحاديه اروپا تا سال ۲۰۱۷ و در امتداد آن لغو ممنوعيت واردات ۲۷ قلم مواد غذايي از تركيه توسط روسها، مسالهاي جدي بازار صادرات مواد غذايي ايران به روسيه را تهديد ميكند، چرا كه قطعا در اين بين تركها دست روي دست نخواهند گذاشت و مجددا در جهت صادرات عمده مواد غذايي به روسيه اقدام خواهند كرد كه اين موضوع تهديدي براي بازار صادرات مواد غذايي ايران به روسيه خواهد بود. پس از اينكه مدتها قبل سوخو ۲۴ روسيه توسط جنگندههاي تركي سرنگون شد، پوتين خواستار عذرخواهي رسمي دولت تركيه از روسها شد اما اردوغان تن به اين خواسته نداد تا روابط تجاري دو كشور تحت الشعاع اختلافات سياسي قرار گيرد و واردات ۲۷ قلم مواد غذايي نيز به روسيه از تركيه ممنوع شود تا تنشها ميان مسكو و آنكارا در پي سرنگوني بمب افكن سوخوي ۲۴ روسيه بر فراز سوريه از سوي جنگندههاي تركيه در سوم آذر ۱۳۹۴ به اوج خود برسد.
اما پس از عذرخواهي اردوغان از دولت روسيه در نهايت واردات اين ۲۷ قلم مواد غذاي از تركيه به روسيه آزاد شد تا مجددا تركها براي بهبود روابط تجاري خود با روسيه دست به كار شوند؛ موضوعي كه تجارت خارجي ايران را در اين خصوص تهديد ميكند. نكته قابل تامل اينكه صادركنندگان ترك به قوانين تجارت خارجي آشنايي بيشتري دارند و نسبت به توسعه اين تجارت كاملا واقفند. علاوه بر اين، نكته ديگري كه بايد به آن اشاره داشت اين است كه تركها در زمينه عمده فروشيهاي كلان نسبت به ايرانيها جلوتر بوده و يكي از مسائلي كه همواره در اين مورد مطرح است بحث عمده فروشي است. به هر حال تركها رقيب جدي براي ايرانيها در زمينه صادرات مواد غذايي به روسيه هستند و ايرانيها بايد به خوبي بدانند كه با آزاد شدن واردات ۲۷ قلم ماده غذايي به روسيه توسط تركها مجددا روابط اين دو كشور رو به بهبود خواهد بود و ايران بايد هرچه سريعتر در جهت تحقق به پيماننامههاي تجاري خود با كشورهايي از جمله كشورهاي اتحاديه اوراسيا گام بردارد.