«فلسفه اسلامي در جهان معاصر» در مسكو تبيين شد
در جريان سفر آقاي دكتر رضا داوري اردكاني، رييس فرهنگستان علوم كه به دعوت رايزن فرهنگي ايران براي سخنراني و شركت در برنامههاي علمي در مراكز آكادميك قزاقستان صورت گرفته بود، ديداري ميان روساي فرهنگستان علوم ايران و آكادمي علوم قزاقستان صورت گرفت. در اين ديدار علاوه بر داوري و مارات، صابري، رايزن فرهنگي سفارت ايران در قزاقستان و همچنين دكتر نگار داوري اردكاني، معاون پژوهشي دانشكده ادبيات دانشگاه شهيد بهشتي نيز حضور داشتند.
در ابتداي اين ديدار دكتر مارات، رييس آكادمي علوم قزاقستان گزارش جامعي از وضعيت آكادمي علوم و روند رشد و توسعه جمهوري قزاقستان ارايه كرد و با ارزيابي روابط علمي، فرهنگي و اقتصادي بين دو كشور به رويكرد قزاقستان براي توسعه روابط همهجانبه از جمله روابط علمي و آموزشي با ايران پرداخت. در اين ديدار پيشنويس تفاهمنامه همكاري ميان آكادمي علوم قزاقستان و فرهنگستان علوم ايران ارايه شد. شايان ذكر است رييس فرهنگستان علوم ايران پس از حضور در آلماتي و سخنراني در دانشكده فلسفه آكادمي علوم آلماتي، به شهر آستانه جمهوري قزاقستان نيز سفر كرد و ضمن شركت در جلسات علمي از مراكز علمي فرهنگي آن شهر نيز بازديد به عمل آورد. رضا داوري اردكاني رييس فرهنگستان علوم ايران ضمن حضور در دانشكده فلسفه آكادمي علوم قزاقستان و ملاقات با مسوولان و استادان و دانشجويان اين دانشكده، در نشست بررسي آرا و انديشههاي فارابي نيز شركت كرد.
همچنين به ابتكار بنياد مطالعات اسلامي روسيه، روز 11 نوامبر 2014 انستيتو فلسفه آكادمي علوم روسيه ميزبان كنفرانس بينالمللي «فلسفه اسلامي در دنياي معاصر» بود. اين كنفرانس به مناسبت پنجمين سال انتشار سالنامه فلسفه اسلامي «اشراق» و پنجمين سال تاسيس سري دانشگاهي «تفكر فلسفي در جهان اسلام» بود.
كنفرانس با سخنراني رييس انستيتو فلسفه آكادمي علوم روسيه، پروفسور عبدالسلام حسين اف آغاز شد. وي ضمن اشاره به اهميت ويژه پروژه «اشراق» در بررسي ميراث غني فلسفه اسلامي بر تقويت روابط بين متفكران معاصر در سراسر جهان تاكيد كرد و همكاريهاي علمي با دانشمندان ايراني را بسيار ارزشمند خواند.
در ادامه رياست بنياد مطالعات اسلامي، دكتر حميد هادوي ضمن خير مقدم به شركتكنندگان، توضيحاتي درباره همكاريهاي علمي ـ پژوهشي بنياد مطالعات اسلامي و انستيتو فلسفه ارايه دادند. وي همچنين در ارتباط با موضوع كنفرانس متذكر شدند پيشرفتهاي فناوري در حال حاضر، تمام جنبههاي حيات بشر را فراگرفته و آدمي را به هر سو ميكشد اما سعادت بشر و ارزشهاي والاي اخلاقي را تامين نميتواند بكند. انسان براي رسيدن به سعادت نيازمند به دين و استفاده از تحقيقات فلاسفه به ويژه فلسفه اسلامي است.
سردبير سالنامه «اشراق» يانيس اشوتس با ابراز قدرداني عميق از انستيتو فلسفه به دليل حمايت مداوم و همهجانبه نسبت به «اشراق» و پروژههاي ديگر، براي همكاران و آرزوي پيشرفت و موفقيت روزافزون كرد. در پايان بخش مراسم افتتاحيه، آقاي موسوي، نماينده سفارت جمهوري اسلامي ايران در روسيه، پيام سفير فوقالعاده و مختار جمهوري اسلامي ايران، دكتر مهدي سنايي را قرائت كرد.
نخستين سخنران بعد از افتتاحيه، رييس فرهنگستان علوم ايران دكتر رضا داوري اردكاني بود كه سخنراني خود را با عنوان «فلسفه در عصر اختلال و سردرگمي ذهن» به بنيانگذار فلسفه اسلامي فارابي اختصاص داده بود. وي تاكيد كرد اين متفكر بزرگ كه در ميانه قرون 9 و 10 زندگي ميكرد، معتقد بود كه فلسفه و سياست جداييناپذير هستند، و فيلسوف به منزله پيامبر(ص) است و دانش خود را از يك منبع دريافت ميكند كه همان عقل فعال است. به عقيده داوري، فلسفه به خودي خود نميتواند مشكلات اجتماعي و سياسي پيش روي بشريت را حل كند، چون كه اساسا فلسفه عهدهدار چنين ماموريتي نيست اما قادر به كمك به يك فرد براي درك تفاوت بين درست و غلط، خوب و بد است.
در ادامه رييس بخش فلسفه جهان اسلام انستيتو فلسفه آكادمي علوم، پروفسور آندره اسميرنوف با عنوان «ارزش اكتشافها، نوآوريهاي فلسفي ابنسينا و ابن عربي در زمينه فلسفه جهان» و پژوهشگر ارشد بخش فلسفه شرقي انستيتو فلسفه، دكتر استپانيانس با عنوان «وضعيت فلسفه اسلامي در دنياي معاصر» و پژوهشگر علمي بخش موسيقي انستيتو دولتي هنر، شاملي گولتكين «موسيقي، تفكر، زبان: تاملاتي در مفهوم اونيورساليسم جديد» سخنراني كردند.
جلسه صبح با بحثهاي متنوع پايان يافت و طي آن به سوالات مطرح شده در رابطه با سخنرانيها پاسخ داده شد.
در بخش بعدازظهر، مهمانان ايراني كنفرانس سخنراني كردند؛ استاد گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبايي تهران، دكتر حسين كلباسي «تاملاتي در كتاب احصاء علوم فارابي» و دكتر ميري با عنوان «فارابي و ايجاد نظريه جامعه پست سكولار» به ايراد سخنراني پرداختند. استاديار كرسي تاريخ فلسفه، دانشكده علوم انساني و اجتماعي دانشگاه رودن، سخنراني خود را با عنوان «ترجمه شعر عرفاني به عنوان يك مشكل تاريخي و فلسفي»، ايراد كرد و پژوهشگر ارشد فلسفه و عرفان اسلامي انستيتو فلسفه، دكتر الشاد نصيرف، مقاله خو را با موضوع «ابنخلدون در سنت فكري عثماني قرن 16 ـ 20» ارايه داد. نصيرف تاكيد كرد كه ادعاي مهجوريت تفكر فلسفه تاريخي ابن خلدون در دنياي اسلام، و شناساندن وي توسط غربيها به دنياي اسلام درست نيست. ميراث ابن خلدون در نگارش و سير تفكر تاريخي دوره عثماني بسيار تاثيرگذار بوده است و ترجمه و شرح متعددي نيز از آثار وي به زبان تركي عثماني شكل گرفته است. سرويراستار سالنامه فلسفي اشراق، دكتر يانيس اشوتس، با عنوان «انعكاس حكمت يوناني در آينه انديشه عرب: سيماي حكيم در آراي الفلاسفه» به عنوان سخنران پاياني مراسم بودند. در اين كنفرانس، جمعي از پژوهشگران، اساتيد و شخصيتهاي ايراني و روسيهيي حضور داشتند.