• ۱۴۰۳ يکشنبه ۳۰ ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 3925 -
  • ۱۳۹۶ سه شنبه ۱۸ مهر

فراكسيون اميد قرار است تا پايان هفته ليست اعضاي خود را منتشر كند

گام فراكسيون اميد به سوي شفافيت

مسعود پزشكيان در گفت‌وگو با «اعتماد»: انتشار اسامي به ضرر فراكسيون است

زينب صفري

فراكسيون اميد قرار است تا پايان هفته اسامي اعضاي خود را منتشر كند. اگر اين تصميم عملي شود فراكسيون اميد در ميان سه فراكسيون سياسي مجلس نخستين فراكسيوني خواهد بود كه ليست اعضاي خودش را شفاف و علني خواهد كرد. با تصميم شوراي مركزي فراكسيون قرار است تا هفته آينده در همه استان‌ها ليست‌ها تكميل شوند و نمايندگان فراكسيون اميد در هر كدام از مجامع استاني اسامي آن دسته از نمايندگاني كه آخرين وابستگي سياسي‌شان را به فراكسيون اميد اعلام مي‌كنند به فراكسيون بدهند و پس از آن ليست اعضا منتشر شود. آن‌طور كه خبر مي‌رسد تا اينجا 95 نفر فرم مخصوص فراكسيون كه در آن يكي از تعهدات عدم حضور در ساير فراكسيون‌هاي سياسي مجلس است را امضا كرده‌اند و پيش‌بيني‌ها حاكي از اضافه شدن حدود 25 نفر ديگر تا پايان هفته است.  اگرچه بعد از انتشار نامه تذكر به رييس‌جمهور درباره محدوديت‌هاي سيدمحمد خاتمي با 86 امضا برخي اين ميزان را وزن واقعي فراكسيون اميد قلمداد كردند اما دو موضوع در اين ميان وجود داشت. اول اينكه در ميان امضا‌كنندگان چهره‌هايي همچون غلامعلي جعفرزاده ايمن‌آبادي، نايب‌رييس فراكسيون مستقلين هم حضور داشتند كه اگرچه از ليست اميد بودند اما هيچ‌وقت در فراكسيون اميد حضور نداشتند و دوم اينكه آنچنان كه محمود صادقي هم گفته است ليست امضا‌كنندگان تذكر به رييس‌جمهور هنوز باز است و امضاها ادامه دارد و بنابراين 86 نفر نمي‌تواند وزن واقعي فراكسيون اميد باشد. بنابراين به طور قطع ليست اعضاي فراكسيون اميد بيش از 95 نفر خواهد بود.

پزشكيان: انتشار اسامي به‌فراكسيون صدمه مي‌زند
هر چه هست تا پايان هفته تعداد واقعي اعضاي فراكسيون اميد به همراه نام اعضا مشخص و منتشر خواهد شد؛ موضوعي كه اگرچه بنا بر تصميم شوراي مركزي فراكسيون قطعي شده است اما هنوز درون خود فراكسيون مخالفاني دارد. از جمله مسعود پزشكيان، نايب‌رييس مجلس و عضو فراكسيون اميد كه در گفت‌وگو با «اعتماد» مي‌گويد انتشار اسامي اعضاي فراكسيون به ضرر فراكسيون و موجب تضعيف آن خواهد بود. استدلال پزشكيان اين است كه وقتي دامنه پذيرش را محدود كنيم نتيجه‌اش تضعيف خود فراكسيون خواهد بود: «نمي‌دانم براي چه مي‌خواهند اين كار را انجام دهند. من معتقدم بهتر است هميشه دامنه پذيرش‌مان را زياد كنيم. اگر خيلي حدود خودمان را تنگ در نظر بگيريم ممكن است خودبه‌خود عده‌اي كه مي‌توانند در مواقعي همراه ما باشند در اين شرايط راه‌شان را جدا كنند. به اعتقاد من چنين كاري شايد به خود فراكسيون صدمه بزند. از نظر ذهني و مديريتي وقتي حلقه را تنگ‌تر كرديم خودبه‌خود خودمان مي‌مانيم و همان حلقه محدود همراه‌مان اما اگر عرصه را باز بگذاريم كه هر كسي بتواند بيايد آن وقت قدرتمندتر مي‌شويم. وقتي حلقه پيرامون‌مان را بازتر تعريف كنيم ممكن است برخي از نمايندگان مثلا 5 بار به جلسات فراكسيون اميد بيايند و 10 بار نيايند. اما اگر براي آنها تعيين تكليف كنيم و دايره را محدود كنيم آن وقت همان كساني هم كه 5 بار مي‌امدند ممكن است ديگر نيايند. اين به ضرر يك فراكسيون است.»

حسين‌زاده: با انتشار اسامي منسجم‌تر خواهيم شد
با اين حال اما ديگر چهر ه‌هاي فراكسيون اميد نه تنها انتشار اسامي اعضاي فراكسيون را به ضرر فراكسيون نمي‌دانند كه آن را موجب شفافيت و انسجام فراكسيوني قلمداد مي‌كنند. از جمله عبدالكريم حسين‌زاده نايب‌‌رييس فراكسيون اميد كه به «اعتماد» مي‌گويد: «سطحي از انتظارات در بيرون فراكسيون و ظرفيتي محدود درون خود فراكسيون براي پاسخ به اين انتظارات وجود دارد. انتشار اسامي مي‌تواند اين انتظارات را به واقعيت نزديك كند. فعالان مدني در فضاي مجازي و رسانه‌اي دوستدار اين بودند كه ليست منتشر شود. ما هم براي شفاف‌سازي بيشتر اسامي اعضا را اعلام خواهيم كرد.» او در پاسخ به اين سوال كه آيا انتشار اسامي موجب تضعيف فراكسيون نخواهد شد، مي‌گويد: «به اعتقاد من توجه به كيفيت بهتر از اين است كه به خواهيم به دنبال اين باشيم كه عدد نشان دهيم. من معتقدم براي همبستگي بيشتر و خروجي‌هاي منسجم‌تر بهتر است اسامي منتشر شود.»
بهرام پارسايي سخنگوي فراكسيون اميد هم به «اعتماد» مي‌گويد: «اين اتفاق نمي‌تواند موجب تضعيف فراكسيون شود. وقتي تعداد واقعي اعضاي فراكسيون مشخص شود انتظار جامعه هم از فراكسيون در همان حد است. در حالي كه الان انتظار جامعه از فراكسيون بر اساس ليست 160 نفره اميد است. وقتي در راي به كابينه عده زيادي از فراكسيون اميد انتقاد كردند درست به همين دليل بود كه از تعداد واقعي اعضا اطلاع نداشتند.» محمدرضا نجفي، نماينده بابل و عضو شوراي مركزي فراكسيون اميد هم در دفاع از تصميم انتشار اسامي فراكسيون به «اعتماد» مي‌گويد: «تعدادي از نمايندگان در انتخابات با عنوان ليست اميد وارد مجلس شدند و بعدا به دلايل مختلف فعاليتي در فراكسيون اميد نداشتند.
من معتقدم بايد اين دوگانه را در مجلس حل كنيم و اعلام اسامي اعضا فراكسيون مي‌تواند گام نخست براي اين تصميم باشد. قواعد و ساز و كارهاي كار پارلماني و انتخاباتي و تشكيلاتي اقتضا مي‌كند فراكسيون با چهارچوب روشن‌تر و تركيب مشخص‌تر فعاليت كند. اعضا، حقوق و تكاليف و تعهدات اعضا مشخص باشد. ضمن اينكه با اين كار پاسخ روشني به افكار عمومي خواهيم داد. اين مطالبه مردمي است كه به اين جريان راي داده‌اند.  به اعتقاد نجفي انتشار اسامي نمي‌تواند اشكالي در كار فراكسيون ايجاد كند. او معتقد است فراكسيون بايد بتواند در بزنگاه‌هاي مهم كه مي‌خواهد نظر فراكسيوني خودش را اعمال كند بداند كه با اتكا به چه نيرويي مي‌تواند اين كار را پيش ببرد و اگر نداند تعداد اعضاي واقعي‌اش چند نفر هستند يا نداند با چه دورنمايي مي‌تواند براي طرح يا لايحه تصميم بگيرد در اين صورت دچار نقص در تصميم‌گيري‌ها خواهد شد. نجفي مي‌گويد: من معتقدم شفافيت و تعيين حدود فراكسيون و اعضاي آن نه تنها فراكسيون را تضعيف نمي‌كند بلكه با آرمان‌هاي مشترك خيلي بهتر از جمعيت انبوهي باشند كه سر بزنگاه تصميم‌گيري‌ها و آرا آنها قابل اتكا و قابل پيش‌بيني نباشد.  هر چه هست تصميم نهايي شوراي مركزي فراكسيون اميد براي انتشار اسامي اعضا قطعي است. بايد ديد فراكسيوني كه به ويژه در ماه‌هاي اخير آماج انتقادات بدنه راي خود بود حالا با اين تصميم مي‌تواند انتظارات از خودش را با توانمندي‌هاي دروني‌اش هماهنگ كند يا خير؟

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون