روند صعودي نمايندگان غايب و متاخر در جلسات بررسي لايحه بودجه
نمايندگان مجلس چه كار «مهم تري» دارند؟
گروه سياسي| هشت سال دولت سابق لوايح بودجه را با تاخيرهاي نجومي به مجلس فرستاد. هشت سال نمايندگان مجلس تا شب عيد را در مجلس گذراندند تا لايحه بودجه را تصويب كنند. حالا اما دو سال است كه لايحه بودجه دقيقا در موعد قانوني خودش به مجلس فرستاده ميشود با اين حال خبري از تصويب به موقع آن نيست. اسما بايد 290 نماينده در جلسات علني مجلس حضور پيدا كنند، رسما اما هر جلسه نزديك به 100 نماينده غايب دارد. لايحه بودجه به كندي تصويب ميشود. تا آخر اين هفته هم بررسياش به پايان نخواهد رسيد. حتي نايبرييس مجلس هم از روال كاري نمايندگان انتقاد كرده و گفته كه برنامهريزيها به هم خورده است. جلسات بررسي مهمترين لايحه سال كشور يعني بودجه به كندي جلو ميرود، با تاخيرهاي يكي، دوساعته آغاز ميشود و جلسات عصر هم يكيدرميان تشكيل ميشود. يا نمايندگان مجلس در يك سال پاياني عمر مجلس نهم زياد ميل به حضور در جلسات ندارند يا آنكه كارهاي مهمتري دارند. غيبتها و تاخيرهاي نمايندگان اما صداي خيليها را درآورده است. اعلام اسامي غايبان و متاخران هم كاري را از پيش نميبرد. بررسي دخل و خرج دولت در مجلس نهم به كندي جلو ميرود تا شايد اين تعبير هم در نظرها درست باشد كه مجلس به تصويب لايحه بودجه در روزهاي پاياني سال عادت كرده است و اين هم يكي ديگر از يادگاريهاي دولت سابق براي اين مجلس است.
آغاز دهمين روز بررسي لايحه بودجه 94 درمجلس با يك ساعت تاخير
بنابر آنچه خبرگزاري فارس روز گذشته گزارش داده است دهمين روز بررسي لايحه بودجه 94 در مجلس در حالي آغاز شد كه كرسي 94 نماينده خانه ملت خالي است. تنها 194 نفر از وكلاي ملت در صحن علني حضور داشتند كه بر اين اساس كرسي 94 نماينده مجلس خالي بود. اين نخستين بار نيست كه چنين اتفاقي در مجلس ميافتد، در هفتههاي اخير بارها جلسات بررسي لايحه بودجه با تاخير آغاز شد يا آنكه اصلا براي تشكيل به حد نصاب نرسيده است. تنها در جلسه روز گذشته مجلس شوراي اسلامي 28 نفر از نمايندگان بدون هماهنگي در جلسه حضور پيدا نكرده بودند و عده زيادي هم بودند كه يا مرخصيشان به تاييد نرسيده بود يا ماموريتشان. اين موضوع از سوي ساير نمايندگان هم با انتقاداتي مواجه شده است. بارها اتفاق افتاده كه نمايندگان مجلس نشان دادهاند دل و دماغي براي حضور در جلسات ندارند و اين بيدل و دماغي به ويژه در يك سال پاياني كارشان بيشتر خود را نشان ميدهد.
برخي نمايندگان سفر دو ماهه به خارج دارند
در اين ميان اما بررسي ماموريتهايي كه نمايندگان مجلس به آن ميروند هم بحثي جداگانه است. روز گذشته نماينده اروميه با يادآوري انتقاد چند سال قبل رهبر معظم انقلاب از بينظميها و غيبتهاي زياد نمايندگان در صحن علني گفت: براي ما جاي تعجب است برخي نمايندگان مدعي ولايتمداري سفرهاي دو ماهه به خارج از كشور ميروند و در جلسه مهم تصويب بودجه غايبند. به گزارش «ناطقان»نادر قاضي پور ضمن اشاره به آمار بالاي نمايندگان غايب در صحن علني روز يكشنبه مجلس شوراي اسلامي گفت: آيا سزاوار است در ايام تصويب بودجه سال آينده كشور برخي نمايندگان به سفرهاي خارجي دو هفتهاي بروند؟ اين نماينده اصولگراي مجلس ادامه داد: در ظاهر عدهاي فكر ميكنند بحث تصويب بودجه مربوط به يك سال كشور است ولي حقيقت آن است كه بودجه يك سال كشور اثرات بلندمدت و بعضا 20 ساله دارد. نماينده مردم اروميه ادامه داد: عدهاي از وكلاي ملت اشرافي بر حساسيت جايگاه و نقششان در سرنوشت كشور ندارند و اين موضوع تبعات سنگيني براي مردم بهدنبال دارد.
قبحي كه شكسته است
تاخير و غيبت نمايندگان در جلسات علني مجلس اما يك روند سابقهدار است اما ميرود كه قبح آن در مجلس بشكند. اگر يك روز تاخير 46 نماينده باعث شد غلامعلي حدادعادل از نمايندگان بخواهد كه از ملت عذرخواهي كنند، حالا تعداد نمايندگان غايب هر روز بيشتر ميشود. 100نماينده غايب ديگر يك موضوع طبيعي شده است و خبري از درخواست براي عذرخواهي هم نيست. در اين ميان اما آنچه بيشتر به چشم ميآيد افزايش غيبتها در يك سال پاياني عمر مجلس است كه نياز به واكاويهاي جديتر دارد.