• 1405 پنج‌شنبه 30 مهر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4672 -
  • 1399 يکشنبه 1 تير

در بيانيه انجمن ايراني اخلاق در علوم و فناوري مطرح شد

توصيه‌هايي براي مواجهه با وضعيت پساكرونايي

گروه اجتماعي | «انجمن ايراني اخلاق در علوم و فناوري» در بيانيه خود توصيه‌هايي را براي مواجهه موثرتر جامعه با وضعيت پساكرونايي منتشر كرد. طبق اين بيانيه «توانمندسازي شهروندان و نهادهاي حاكميتي و مدني در اين شرايط نيازمند مجموعه‌اي از رويكردهاي نظري، راهبردهاي عملي، فرآيندها و سازوكارهايي از دانش‌ها و مهارت‌هاي راهگشاست. در اين ميان توجه به مباني و ارزش‌هاي اخلاقي پيش برنده اين ضرورت‌ها اهميت بسيار دارد.» متن اين بيانيه به شرح زير است: 
اكنون كه جامعه با پشت سرنهادن دستورالعمل‌هاي مديريتي براي مقابله با شيوع كرونا مراحلي تحت عنوان «قرنطينه خانگي»، «فاصله‌گذاري اجتماعي» و «فاصله‌گذاري هوشمند» را پشت سرنهاده و همچنان نگران آثار زيستي، اجتماعي و اقتصادي آن و بقاي وضعيت كرونايي است بايد آينده‌نگرانه در انديشه طراحي و تداوم راهبردهاي موثر براي وضعيت پساكرونايي بود.
منظور از وضعيت پساكرونايي توجه به شرايطي از زندگي فردي و اجتماعي است كه در آن همچنان كرونا وجود دارد، ممكن است شيوع آن با فرازها و فرودهايي همراه باشد، اما بايد نظام مديريتي كشور و جامعه و شهروندان قدرت انطباق خود را با اين وضعيت بالا برده و تهديدها و مخاطرات زيستي، بهداشتي، انساني، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي را كاهش دهند.
انجمن ايراني اخلاق در علوم فناوري بنا به وظيفه علمي و اخلاقي در حد توان خود به طرح اين مهم پرداخته و نهادهاي علمي، حرفه‌اي، تخصصي، مدني و حاكميتي و عموم شهروندان را به تامل و مشاركت موثر در اين امر دعوت مي‌كند: 
1- جهان پساكرونايي، مثل جهان كرونايي و جهان پيشاكرونايي براي غلبه بر دشواري‌هاي ناشناخته فزاينده و مخاطره‌آميز نيازمند فهم اخلاقي و كنش اخلاقي در همه عرصه‌هاي زندگي فردي و اجتماعي است.
2- ويروس كوويد-19 پديده‌اي «نوظهور» و «عالم‌گير» است، اين دو جنبه در شتاب‌دهي به دامنه‌ها و گستره‌هاي شيوع آن و تسري به همه عرصه‌هاي معرفتي، ذهني، زيستي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي سخت تاثيرگذار بوده و هست و قلمرو اخلاق در علوم و فناوري را در هم برگرفته و مي‌گيرد، وظيفه عالمان، محققان و انديشمندان است كه هم تهديدهاي جديد اخلاقي و هم زمينه‌هاي مساعد براي تقويت بنيان‌هاي خلاقي را در اين زمينه باز شناسند و به تناسب آنها به تبيين و تدوين چارچوب‌ها و دستورالعمل‌هاي جديد اخلاق در علوم و فناوري بپردازند.
3- الزامات اخلاقي ايجاب مي‌كند در شرايطي كه هنوز دامنه مجهولات بشر درباره كرونا و ابعاد آن فراتر از معلومات اوست، تلاش شود تا هيچ «شبه علمي» به جاي «علم» و هيچ «منفعت شخصي و گروهي» به جاي «منافع عمومي و انساني» ننشيند.
4- الزامات سازگاري زندگي با پديده كرونا و تعليق و تضعيف روابط اجتماعي برخي ابعاد وجود انسان را برجسته كرده است: احساس تنهايي، اضطراب‌هاي فراگير و هراس از آينده از اين جمله است، اخلاقا بايد به اين مسائل و مواردي از اين دست در همه زمينه‌ها اهتمام ورزيد.
5- ادامه همه‌گيري عوارض كرونايي و ضرورت توجه به طبقاتي بودن و تبعيض‌آميز شدن زيستن‌هاي كرونايي را بيشتر كرده است، مباني اخلاقي ايجاب مي‌كند كه جامعه و نظام حاكميتي آن بيش از گذشته نسبت به زندگي فرودستان و گروه‌هاي ضعيف اجتماعي و اقتصادي حساس باشند.
6- جامعه پساكرونايي بيش از گذشته نيازمند اخلاق مدارا، گذشت، گفت‌وگو، اعتماد، همبستگي و اميد است در اين شرايط ترميم «سرمايه اجتماعي» و مقابله با روندهاي گسيخته‌ساز در همه زمينه‌ها ضرورت دارد.
7- براي عبور از بحران‌ها و وضعيت‌هاي نامعلوم، جامعه و حكمروايي به مشاركت همگان در شناخت مسائل و حل و فصل آنها نياز دارد، مهم‌ترين اصل اخلاقي مقدم اين مهم، صداقت و راستگويي است، هيچ عاملي براي حفظ آرامش جامعه تاثيرگذارتر از راست گفتن و درست عمل كردن نيست. در اين شرايط بايد به تقويت نهادهاي «درستي‌سنج» علمي و اجتماعي كوشيد.
8- جامعه كنوني و آينده در كنار مخاطرات و تهديدهايي كه با آنها روبه‌رو است، فرصت‌ها و ظرفيت‌هاي جديدي نيز دارد. بنا به احكام روشن اخلاقي در اين شرايط و در آينده بايد بيشتر نگاه علمي را تقويت كرد و از همه فناوري‌هاي موثر بهره برد.
9- ضرورت‌هاي اخلاقي فراتر از فهم و كنش‌هاي فردي است، بايد در شرايط دشوار و بحراني بيشتر به اخلاقي كردن رفتارهاي نهادي، مناسبات مدني و اصلاح رويكردها و فرآيندهاي حكمروايي پرداخت. جامعه كرونايي و پساكرونايي نيازمند تقويت بنيان‌هاي نيك‌انديشي، ديگردوستي، خيرخواهي موثر و همبستگي اجتماعي در همه سطوح شهروندي، مدني و حاكميتي است.
10- بيانيه تهران كنگره بين‌المللي اخلاق در علوم و فناوري كه به دعوت اين انجمن در آذر 1396 تشكيل شد، ضرورت اهتمام بنيادين به مقوله «اخلاق براي همه و علم براي توسعه» 10 رهيافت را براي پرداختن به مسائل بنيادين اخلاق در حوزه‌هاي علوم و فناوري و فرهنگ و جامعه مطرح كرده است كه امروز اين انجمن توجه مجدد به آنها را ضروري و مفيد مي‌داند. اميد آنكه نهادهاي علمي، مدني و حاكميتي در شرايط پيش‌رو و وضعيت پساكرونايي در اين زمينه افق‌هاي نور و اميدبخش بگشايند.
  انجمن ايراني اخلاق در علوم و فناوري
 خرداد 1399

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
وب گردی
سرویس «چک الکترونیک» در بانک دی راه‌اندازی شد اولین پردیس هوش مصنوعی و فناوری های مالی كشور با سرمایه گذاری بانك ملت در دانشگاه تهران تاسیس می شود ارائه خدمت حساب وكالتی در بانك ملت برای خرید خودروهای وارداتی از طریق سامانه اتونوین توسعه آموزش دیجیتال و مسئولیت اجتماعی همراه اول؛ از توزیع سیم‌کارت نوجوان تا بورسیه ۱۰ هزار دانش‌آموز محروم از تحصیل در «آی‌نو» سرگذشت دومان سهند؛ از تالیف کتاب‌های اقتصادی تا مشاوره سرمایه‌گذاری علائم سرطان مغز استخوان در آزمایش خون چیست؟ بانک ملت بیشترین تسهیلات ازدواج و فرزندآوری را در بین بانک های کشور پرداخت کرد/ اعطای ۳۵.۴ همت تسهیلات طی ۶ ماه به ۱۵۶ هزار متقاضی هزارمین کارآموز؛ نقطه عطف پنج سال فعالیت آکادمی همراه اول انتصاب مدیران جدید چهار منطقه امور شعب / اکبری: چابک‌سازی و بهره‌وری، اولویت بانک ملی ایران است پذیره‌نویسی صندوق سرمایه‌گذاری ارزی «ملی کیمیا» از طریق شعب بانک ملی ایران