رافائل گروسي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي
به دنبال بازرسيهاي گستردهتر در ايران هستيم
مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در مصاحبه با يك رسانه ژاپني گفت كه اين نهاد با توجه به افزايش سطح غنيسازي اورانيوم از سوي ايران، به دنبال بازرسيهاي گستردهتر در آن است. گروسي روز جمعه در مصاحبه با «روزنامه نيهون كيزاي» از مقر آژانس بينالمللي انرژي اتمي در وين مدعي شد: توليد اورانيوم در سطوح بالاتر، غنيسازي ايران را به سطوحي نزديكتر ميكند كه امكان كاربري نظامي آن را نميتوان ناديده گرفت.
او در ادامه توقف اجراي داوطلبانه پروتكل الحاقي از سوي ايران را «وضعيتي فوقالعاده» خواند و گفت: واضح است كه نياز به بازرسي جدي است، اگر ميخواهيد اطمينان يابيد كه انحراف نظامي وجود ندارد. گروسي در ادامه ادعاهايش گفت: ايران كمي كمتر از ۲۰ كيلوگرم [اورانيوم ۲۰ درصد] دارد، اما آنها داراي سه هزار كيلوگرم اورانيوم غني شده هستند كه قبلا در سطوح پايينتر توليد شده است. وي افزود: آنها همچنين در حال افزايش توانايي غنيسازي با استفاده از تجهيزات بيشتر هستند. مديركل آژانس در اشاره به سفر ماه گذشته خود به تهران و توافق موقت دستيافته با ايران گفت: چارچوب سه ماهه، خوشبختانه زماني را براي مشورتها و مذاكره ديپلماتيك در خصوص برجام فراهم ميكند. به ادعاي اين رسانه، آژانس مشاورههاي فني با ايران را در ماه آوريل (ماه آينده ميلادي) آغاز ميكند و يكي از نقاط تمركز آن بررسي وجود ذرات اورانيوم در تاسيساتي است كه ادعا ميشود اعلام نشده است. براساس اين گزارش گروسي مدعي شد پاسخهاي طرف ايراني در اين خصوص تاكنون از نظر فني معتبر نبوده است. صحبتهاي مديركل آژانس در حالي است كه «كاظم غريبآبادي» نماينده دايم كشورمان در اظهاراتي درباره سفر هيات فني آژانس در ماه آوريل به تهران گفت: هيچ ترتيبات جديدي با آژانس، بعد از تفاهم مشترك اخير در تهران انجام نشده است. همانگونه كه در نشست شوراي حكام هم گفتم، تعاملات دو طرف در حوزه پادمان، موضوع جديدي نيست و در تداوم روابط موجود است.
گفتني است «بهروز كمالوندي» سخنگوي سازمان انرژي اتمي پيش از اين در گفتوگو با خبرنگار فارس گفته بود كه سفر هيات آژانس به تهران در ماه آوريل در سطح معاون مديركل است و اين نشست را در راستاي تعاملات فني دو طرف و در چارچوب موضوعات پادماني برشمرد. وي افزود: همواره تعاملات فني بين ايران و آژانس برقرار بوده و دو طرف بهطور مستمر در حال كار و تعامل با يكديگر هستند و در طول دو سال گذشته نيز، چندين نشست فني در اين خصوص برگزار كردهاند.