هشدار معاون توانير درباره بروز خاموشيها:
تابستان بسيار سختي در پيش است
تقريبا از اواخر سال گذشته گمانهزنيهايي در خصوص احتمال بروز خاموشي و جيرهبندي آب در محافل مختلف مطرح ميشد. هر چند تقريبا هيچ مسوولي آنها را جدي نميپنداشت و اين صحبتها را در حد حدس و گمان مطرح ميكرد اما صحبتهاي روز گذشته معاون هماهنگي توزيع توانير در خصوص سخت بودن تابستان سال جاري، احتمال خاموشيها را بالا برد. معاون هماهنگي توزيع توانير در خصوص تشريح وضعيت تامين برق تابستان گفته است: «تابستان امسال سخت نيست، بسيار سخت است». با وجود اينكه توانير بارها عنوان كرده در تلاش براي پيك سايي جهت جبران كمبود توليد برق نسبت به نياز مصرف است اما بر اين باور است كه اگر مردم به صورت جدي در جهت بهينهسازي مصرف خود اقدام نكنند، بروز سونامي خاموشي و بازگشت جداول خاموشي برنامهريزي شده براي تابستان امسال محتمل است. غلامعلي رخشاني مهر در ادامه سخنان خود افزود: «از آنجا كه 24 هزار مگاوات از مصرف 60 هزار مگاواتي برق كشور در اوج تابستان به سيستمهاي سرمايشي اختصاص دارد، در صورتي كه مشتركان تنها دو نكته تنظيم درجه كولرهاي گازي روي عدد 24 و استفاده از دور كند كولرهاي آبي را در نظر داشته باشند و به آن عمل كنند، دچار خاموشي نخواهيم شد. در انتظار تابستان سختي نيستيم بلكه ميدانيم تابستان بسيار سختي پيش رو داريم چرا كه شاهد افت شديد ذخاير سدهاي كشور به دليل كاهش بارندگيها هستيم.»
رخشاني مهر با بيان اينكه امسال شاهد كاهش 30 تا 35 درصدي بارشها هستيم كه همين موضوع باعث شده تا به همين مقدار نيز از ظرفيت توليد برق نيروگاههاي برق آبي كاهش يابد، گفت: با محدودتر شدن استفاده از پتانسيل نيروگاههاي برق آبي، شاهد افزايش دما، شرايط كرونايي كشور، استفاده غيرمجاز از برق براي استخراج رمز ارز و... هستيم كه همگي باعث شده تا تراز توليد و مصرف بهم خورده و منفي باشد.
وي ادامه داد: از هماكنون در حال آماده شدن براي گذر از تابستان سخت امسال هستيم؛ برنامهريزيها به اين منظور از سال گذشته انجام شده و پيشبينيها براساس سنجش شاخصها صورت گرفته است. رخشاني مهر با بيان اينكه «نيازمند برنامهها و اقدامات فراگير براي مديريت بار تابستان هستيم»، گفت: در راستاي اقدامات فراگير و در قدم نخست، به مبازه با رمز ارزهاي غيرمجاز رفتهايم و تمام تلاش خود را براي جمعآوري مراكز و دستگاههايي كه در منازل به صورت فردي به كار گرفته شده و از برق غيرمجاز براي استخراج رمز ارز استفاده ميكنند، به كار خواهيم گرفت. معاون هماهنگي توزيع توانير با اشاره به اينكه در همين گام به تعديل روشنايي معابر و جادههاي بين شهري پرداختهايم، اذعان داشت: تعديل روشناييها به معني خاموش كردن همه روشناييها نيست و بهطور مشخص در اين طرح، به دنبال يك در ميان كردن روشناييها هستيم؛ البته برق نقاط حادثهخيز تعديل نخواهد شد. وي همچنين به پتانسيل ادارات و دستگاههاي دولتي نيز در كاهش مصرف پرداخت و اظهار داشت: امسال براي نخستينبار، دستگاههاي اداري موظف شدهاند كه برق مصرفي خود را 50 درصد در ساعات اداري كاهش و ميزان مصرف برق خود را در ساعات غيراداري به 10 درصد برسانند.
رخشانيمهر با اشاره به ضرورت انجام اين گونه كارها و اجراي چنين برنامههايي براي گذر از پيك تابستان گفت: در همين فروردينماه، شاهد افزايش 5درصدي دماي هوا و 22درصدي مصرف برق بوديم كه در نوع خود بيسابقه بود.
وي ورود زودهنگام چاههاي كشاورزي به مدار مصرف و افزايش مصرف برق صنايع را از ديگر دلايل بالا رفتن مصرف برق دانست و در عين حال تصريح كرد: هر يك درجه افزايش دماي هوا، افزايش حداقل يكهزار مگاواتي مصرف برق را در كشور به دنبال دارد.
معاون هماهنگي توزيع توانير همچنين به ساير راهكارهاي مديريت مصرف برق در تابستان نيز پرداخت و اظهار داشت: استفاده نكردن از وسايل پرمصرف برقي در ساعاتهاي گرم روز و به كار گرفتن اين دستگاهها در ساعتهاي پاياني شب يا ابتداي صبح و بهرهگيري از نور طبيعي روز از ديگر عوامل مهمي است كه ميتواند در كاهش مصرف برق بسيار موثر باشد.