اقتصاد بينالملل
تكرار درخواست هند از اوپك براي خاتمه محدوديت عرضه
هند بار ديگر از اوپك خواست محدوديت عرضه خود را خاتمه دهد و هشدار داد افزايش اخير قيمتهاي نفت روند احياي مصرف محور اقتصاد جهاني را تهديد ميكند.دارمندرا پرادهان، وزير نفت هند در ديدار آنلاين با محمد باركيندو، دبيركل اوپك نگرانيهاي كشورش نسبت به افزايش قيمتهاي نفت و افزوده شدن به فشارهاي تورمي را مطرح كرد.پرادهان پس از اين ديدار گفت: ما درباره تحولات اخير بازار نفت، روند احياي تقاضا براي نفت، پيشبينيهاي رشد اقتصادي و غلبه بر چالشهاي انرژي گفتوگو كرديم. اوپك و متحدانش قرار است اول جولاي براي تصميمگيري درباره سهميه توليد آگوست و احتمالا ماههاي بعد از آن ديدار كنند. بسياري از تحليلگران انتظار دارند اوپك با افزايش توليد بين ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشكه در روز در آگوست موافقت كند كه همچنان كمبود جهاني عرضه نسبت به تقاضا را برطرف نميكند. باركيندو در بيانيهاي به نگرانيهاي پرادهان مستقيما اشاره نكرد اما گفت: دورنما براي اقتصاد جهان بهبود يافته و اوپك پلاس تصميم دارد به ديدار ماهانه براي بازبيني وضعيت بازار و تنظيم سطح توليد بر اساس آن ادامه دهد.
همهگيري كرونا غني را غنيتر و فقير را فقيرتر كرد
گزارش اخير بانك كرديت سوييس Credit Suisse نشان ميدهد كه تعداد ميليونرهاي جديد در طول همهگيري كرونا در سال 2020 بيش از پنج ميليون نفر افزايش يافته است.برنامه تلويزيوني بوم باستBoom Bust با حضور پروفسور ريچارد ولف، كارشناس برجسته اقتصادي به اين موضوع پرداخت و بررسي كرد كه آيا اين مساله ميتواند نشانه نابرابري رو به رشد ثروت در جهان باشد يا خير.ولف در پاسخ به اين سوال گفت كه كاملاً همين طور است. وي ايالات متحده را به عنوان نمونه ذكر كرد و گفت كه طي 16 ماه اخير، بيش از 85 ميليون امريكايي يعني نيمي از نيروي كار اين كشور، به جمعيت بيكاران اضافه و مجبور به درخواست غرامت بيكاري شدند.وي گفت: از هر دو شاغل امريكايي بيش از يك نفر مدت معيني بيكار شدند.اين كارشناس برجسته افزود: اين بدان معني است كه اگر آنها پسانداز داشتند از آن استفاده كردهاند و وضعيت آنها بدتر شده است.
كاهش شديد سرمايهگذاري خارجي در جهان
آنكتاد از كاهش سرمايهگذاري خارجي در جهان به يك تريليون دلار به دليل كرونا خبر داد. كنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد- آنكتاد- در گزارشي اعلام كرد: مجموع سرمايهگذاري خارجي در جهان در سال ۲۰۲۱ به يك تريليون دلار دلار كاهش يافته كه اين رقم ۳۵ درصد كمتر از رقم ثبت شده در سال قبل است. اين ميزان همچنين كمترين ميزان سرمايهگذاري خارجي در سراسر جهان از سال ۲۰۰۵ بدين سو محسوب ميشود. بيشترين كاهش در سرمايهگذاري خارجي مربوط به كشورهاي توسعه يافته بوده نسبت به سال قبل ۵۸ درصد كمتر شده است. همچنين به تفكيك آماري، سرمايهگذاري خارجي در اروپا ۸۲ درصد و در منطقه امريكاي شمالي (شامل ايالات متحده امريكا، كانادا و مكزيك) ۴۲ درصد كاهش يافته است.اين كاهش در سرمايهگذاري خارجي در كشورهاي در حال توسعه از همه كمتر و تنها معادل هشت درصد بهطور متوسط بوده است.
بيتكوين جبران ميكند؟
در معاملات روز پنجشنبه بازار جهاني ارزهاي مجازي قيمت بيتكوين براي سومين روز متوالي رشد مثبت را به ثبت رساند. اين رشد همزمان با اقدام رييسجمهور السالوادور درباره اعلام تاريخ اجراي برنامه اين كشور براي قانوني شدن معاملات بر مبناي ارزهاي مجازي در اين كشور بود. وي همچنين به مردم اين كشور گفته است كه به هر شخص يك كيف الكترونيكي با 30 دلار دارايي هديه ميدهد. همين مساله باعث شد تا قيمت بيتكوين همين حالا بيش از 3 درصد نسبت به 24 ساعت پيش رشد به ثبت برساند.ديگر ارزهاي مجازي هم رشد تا 12 درصد را نسبت به ديروز همين موقع به ثبت رساندهاند.