• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۷ بهمن
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4996 -
  • ۱۴۰۰ دوشنبه ۱۸ مرداد

گزارش تحقيقي «اعتماد» درباره بزرگ‌ترين بازار مواد خودكفاي جهان

قاره امريكا؛ كانون توليد و مصرف مخدر و محرك

بنفشه سام‌گيس

سازمان مبارزه با مواد مخدر ايالات متحده DEA، اسامي 650 مجرم فراري و تحت پيگرد دولت امريكا را منتشر كرده است. تعدادي از اين مجرمان، از سوي FBI هم تحت تعقيب هستند. در وبسايت DEA، هر يك از مجرمان فراري، در صفحه جداگانه‌اي، با تصوير واضح و مشخصات بيولوژيكي؛ جنسيت، قد، وزن، رنگ چشم، رنگ مو و سال تولد، اسامي مستعار در زمان ارتكاب جرم و علايم ظاهري مثل خالكوبي يا نقص عضو، معرفي شده‌اند. در مورد برخي مجرمان، يك هشدار هم به مشخصات ظاهري اضافه شده: «مسلح و بسيار خطرناك».

 در وبسايت DEA، پايين صفحه معرفي هر يك از مجرمان، اين هشدار درج شده: «فراري ممكن است مسلح و خطرناك باشد. سعي نكنيد اين فرد را دستگير كنيد. مي‌توانيد با مراجعه به [.....] اطلاعات مربوط به فراريان تحت تعقيب را به سرويس مارشال ايالات متحده گزارش دهيد. اگر در معرض خطر بوديد، بلافاصله با 911 يا پليس محلي خود تماس بگيريد يا اطلاعات را از طريق [......] ايميل كنيد. به صلاحديد سرويس مارشال ايالات متحده، جايزه پرداخت مي‌شود.»
 از اين 650 فراري، 377 نفر، مجرم مواد مخدر هستند. از اين 377 نفر، يك نفر ايراني (ف. پ) متهم به قاچاق كوكايين و توسط FBI هم تحت تعقيب است. از اين 377 نفر، 24 نفر زن هستند. جرم اين 377 نفر، توزيع مواد، قاچاق مواد به خاك امريكا، پولشويي و قاچاق همزمان اسلحه و مواد، آدم‌ربايي و قتل براي قاچاق مواد، واردات مواد پيش‌ساز و تحت كنترل كد‌گذاري‌شده در جدول‌هاي 5 گانه بين‌المللي، توليد يا فروش مواد مخدر يا محرك است. اتهام اين مجرمان كه طبق نشاني‌هاي جعلي اعلام شده به پليس، اغلب، ساكن در مكزيك، امريكا يا كانادا بوده‌اند، توسط دادگاه‌هاي فدرال در ايالات امريكا، اثبات و مشمول محكوميت شده است.
 107 نفر از اين مجرمان، متهم به قاچاق مواد پيش‌ساز يا تحت كنترل هستند. 84 نفر، متهم به قاچاق و توزيع كوكايين، 55 نفر، متهم به توزيع، قاچاق و توليد مت آمفتامين، 14 نفر، متهم به توليد، توزيع يا قاچاق ماري جوآنا، 11 نفر، متهم به قاچاق يا توزيع هرويين، 9 نفر، متهم به واردات، توزيع يا فروش MDMA و اكستاسي، 3 نفر، متهم به توزيع يا فروش فنتانيل، 2 نفر، متهم به توزيع يا فروش استروييدها و 2 نفر، متهم به توزيع يا فروش ناركوتيك‌ها هستند. 43 مجرم، همزمان با توزيع، فروش يا قاچاق مواد مخدر يا محرك سنگين (هرويين، كوكايين، مت‌آمفتامين) پولشويي هم انجام داده‌اند. 18 مجرم، همزمان با توزيع، فروش، توليد يا قاچاق موادمخدر يا محرك سنگين (هرويين، كوكايين، مت آمفتامين) قاچاق اسلحه يا قاچاق مسلحانه انجام داده‌اند. 66 نفر، متهم به قاچاق چند نوع ماده مخدر يا محرك؛ كوكايين، مت آمفتامين، هرويين، مواد پيش‌ساز يا تحت كنترل، ماري جوآنا، MDMA و كتامين هستند. از 24 زن متهم به توليد، توزيع، فروش يا قاچاق مواد، 5 نفر متهم به قاچاق مت آمفتامين، يك نفر متهم به قاچاق هرويين، 8 نفر متهم به قاچاق كوكايين، يك نفر متهم به قاچاق استروييدها، يك نفر متهم به قاچاق مواد ناركوتيك، 6 نفر متهم به قاچاق مواد تحت كنترل، سه نفر متهم به قاچاق ماري جوآنا و دو نفر، متهم به قاچاق همزمان ماري جوآنا، كوكايين و مت آمفتامين هستند... 
 شرح اتهام اين مجرمان، چند پيام صريح دارد: 
   تقاضاي بازار، فرم و الگوي عرضه را شكل مي‌دهد. از چند دهه قبل، رواج چند مصرفي (مصرف همزمان مخدر و محرك poly drug) الگوي جديدي براي عرضه جهاني ايجاد كرده و قاچاقچيان مواد در ايالات متحده هم همچون ساير همكاران‌شان در اقصي‌نقاط جهان، از اين الگو تبعيت مي‌كنند. قاچاقچي يك ماده مخدر يا محرك، در مقايسه با شبكه يا فردي كه همزمان، چند ماده مخدر يا محرك سنگين را توزيع مي‌كند، اعتبار كمتر و جايگاه سست‌تري دارد. 
  پولشويي، خاصيت الصاق‌شده به قاچاق پيش‌سازها، مخدرها و محرك‌هاي سنگين است. قاچاقچي ماري جوآنا يا اكستاسي، دليلي براي پولشويي ندارد چون سود حاصل از معاملات غيرقانوني ماري جوآنا يا اكستاسي، در هيچ نقطه از دنيا و همچنين در ايالات متحده، در آن حد نيست كه ظن برانگيز باشد. ارزش افزوده چند ميليارد دلاري حاصل از قاچاق هرويين، مت آمفتامين و كوكايين، هم مشوق تراكم در اين عرصه است و هم، ذره‌بين دولت‌ها براي كاويدن جزييات تراكنش‌هاي مالي مشكوك را فعال مي‌كند. درآمد حاصل از فروش عمده هرويين، كوكايين و مت آمفتامين، در تمام كشورها در آن حد است كه بايد تطهير و خرد شود تا چرخ كارخانه توليد، هميشه در گردش باشد. علاوه بر اين، اقتصاد تجارت مواد، از اصل تسهيل پولشويي در كشورهاي با درآمد سرانه بالا (به دليل تنوع زمينه‌هاي داد و ستد) يا درگير فساد اداري تبعيت مي‌كند و بنابراين، بازار گسترده ايالات متحده كه با الفباي نظام سرمايه‌داري اداره مي‌شود، شرايط مساعدي براي تطهير سود تجارت مواد فراهم آورده است. 
   ايالات متحده، با تمام هيبت در ظاهر قدرتمندي كه در چشم جهان دارد، در مقابل قدرت ناركوتروريسم، بسيار شكننده است. از نيمه قرن بيستم، همدستي قاچاقچيان مواد و گروه‌هاي تروريستي و تامين امنيت ترانزيت و قاچاق در قبال تغذيه مالي شبكه‌هاي ترور، به آفت پايداري براي امنيت تمام كشورهاي جهان تبديل شده است. تعدد مجرماني كه در خاك ايالات متحده يا حاشيه مرزهاي اين كشور، به قاچاق مسلحانه، حمل اسلحه هنگام قاچاق يا تهاتر اسلحه و مواد با گروه‌هاي تروريستي مشغول هستند، فرضيه رسوخ ناركوتروريسم به قلب نظامي‌ترين كشور جهان را تاييد مي‌كند. 
  كمتر از يك درصد مجرمان فراري متهم به تجارت مواد كه در وبسايت DEA معرفي شده‌اند، زن هستند. از 24 زن متهم به تجارت مواد، 16 نفر به اتهام قاچاق مواد سنگين (مت آمفتامين، هرويين و كوكايين) تحت تعقيب هستند. سطح بالاي خشونت و ريسك جرايم سازمان‌يافته باعث مي‌شود كه اين رده از جرايم، در تمام كشورها، عرصه مردانه باشد. ممكن است زنان در سطوح فرعي اين رده از جرايم (فرآيند توليد و بسته بندي، توزيع و خرده‌فروشي) وارد شده و حتي در پولشويي قاچاق هم يك عنصر فعال و موفق باشند اما حضور مستقيم زنان در تجارت مواد و انشعابات آن؛ قاچاق اسلحه، قاچاق مسلحانه، هم‌پيماني با گروه‌هاي تروريستي و سركردگي كارتل‌ها و شبكه‌ها، در تمام كشورهاي جهان، بسيار كمرنگ است. 
  مهم‌ترين پيام صفحات اختصاصي مجرمان فراري در وبسايت DEA، تصويري از بازار عرضه و تقاضاي ايالات متحده و ذائقه امريكايي است؛ بازار امريكا، برخلاف تصور، متكي به توليد افغانستان يا مثلث طلايي (لائوس، ميانمار، تايلند) نيست چون از توليدات همسايگان جنوبي؛ مكزيك، كلمبيا، پرو و بوليوي تغذيه مي‌شود. عموم مصرف‌كنندگان مواد در امريكا هم، جنون نسل نيمه قرن بيستم به مخدرها را سال‌هاست كه به خاك سپرده‌اند. امروز در بازار امريكا، كوكايين كلمبيا و مت 
آمفتامين مكزيك حرف اول را مي‌زند...... 
 جمعيت ايالات متحده امريكا، بنا به گزارش WORLDMETER، تا ظهر روز 8 آگوست (17 مرداد) 333 ميليون و 160 هزار و 722 نفر (333160722) بوده. نتايج بررسي موسسه اعتياد امريكا درباره شيوع مصرف هرويين نشان مي‌دهد كه تعداد معتادان هرويين در اين كشور، از 374 هزار نفر در سال 2005، به بيش از 500 هزار نفر در سال 2014 افزايش يافته اما بعد از آن، فروشندگان ماري‌جوآنا، كوكايين و مت‌آمفتامين، نبض بازار را در دست گرفته‌اند. بنا به نتايج تحقيق سال 2014 موسسه ملي سلامت و اعتياد امريكا NSDUH، در سال 2014، از جمعيت 238 ميليون نفري ايالات متحده، 27 ميليون نفر از جمعيت بالاي 12 سال، مصرف مواد اعتياد آور داشته‌اند كه از اين تعداد، 22 ميليون و 200 هزار نفر، ماري جوآنا مصرف كرده‌اند، 569 هزار نفر، مت آمفتامين مصرف كرده‌اند، يك ميليون و 473 هزار نفر جمعيت بالاي 18 سال، كوكايين مصرف كرده‌اند و 435 هزار نفر هرويين مصرف كرده‌اند. مركز مديريت سلامت روان و مصرف مواد مخدر امريكا SAMHSA در گزارش سال 2019، اعداد جديدي از تعداد مصرف‌كنندگان بالاي 18 سال ماري جوآنا، كوكايين، مت آمفتامين و هرويين در ايالات متحده ارايه داد. در سال 2019، تعداد مصرف‌كنندگان ماري جوآنا در ايالات متحده به 42 ميليون و 668 هزار نفر، تعداد مصرف‌كنندگان كوكايين به 5 ميليون و 394 هزار نفر و تعداد مصرف‌كنندگان مت‌آمفتامين به يك ميليون و 891 هزار نفر و تعداد مصرف‌كنندگان هرويين، به 771 هزار نفر افزايش يافته بود. اگرچه كه دولت ايالات متحده هم مانند ساير كشورها، آمار دقيقي از تعداد مصرف‌كنندگان مواد به دليل ماهيت اين بيماري رفتاري ندارد اما گزارش‌هاي متعدد ده‌ها مركز تحقيقاتي اين كشور از وضعيت مصرف مواد در 50 ايالت امريكا، چنان شفاف و به‌روز است كه براي هر پژوهشگر غيربومي هم، امكان يك برآورد تقريبي از وضعيت اعتياد در اين كشور را فراهم مي‌كند. نگاهي به نتايج برخي تحقيقات ميداني و گره زدن اين نتايج با پراكندگي مصرف مخدرها و محرك‌ها در سطح ايالات متحده، به علاوه مرور گزارش‌هايي از وضعيت توليد مواد در خاك همسايگان جنوبي ايالات متحده؛ مكزيك و كلمبيا، يك نتيجه نهايي دارد؛ قاره امريكا، بزرگ‌ترين بازار مواد خودكفاي جهان با مركزيت ايالات متحده به عنوان كانون مصرف است. اين بازار گسترده، اگر مي‌خواست بر واردات مخدرها از افغانستان يا واردات محرك‌ها از جنوب شرق آسيا يا واردات پيش‌سازها از قاره آسيا يا اقيانوسيه و از مسيرهاي معمول قاچاق همچون مسير بالكان يا مسير آسياي ميانه يا مسير آفريقا متكي باشد، كارتل‌هاي مواد در اين قاره، يا تا امروز ورشكست شده بودند - چون باتوجه به بعد مسافت كانون‌هاي انحصاري توليد اپيوييدها يا محرك‌ها، قيمت تمام‌شده خرده‌فروشي، حتي با تخفيف‌هاي ويژه به دنبال افزايش ناخالصي‌ها، براي مصرف‌كننده امريكايي، هيچ مقرون به صرفه نبود - يا ناچار بودند اقتصاد عرضه و تقاضا را به كوكايين؛ محصول بومي قاره امريكا محدود كنند. در عوض، كارتل‌هاي مواد به يك راه سوم رسيدند؛ به دنبال سرمايه‌گذاري بر توليد هرويين از ترياك به دست آمده از مزارع خشخاش مكزيك و افزايش آشپزخانه‌ها در نوار مرزي مكزيك و ايالات متحده، امروز، بازار هرويين و مت‌آمفتامين امريكا، اشباع از برند مكزيكي است به گونه‌اي كه صاحبان بازار عرضه و تقاضاي ايالات متحده، مي‌توانند در ميدان توليد هرويين و مت‌آمفتامين، با شبكه افغاني - پاكستاني در منطقه هلال طلايي و هم‌پيمانان مثلث طلايي در آسياي جنوب شرقي (تايلند، لائوس، برمه) رقابت كنند. 
با توجه به وسعت بازار عرضه و تقاضاي ايالات متحده، طبيعي است كه كارتل‌هاي مواد در كشوري با مساحت 10 ميليون كيلومتر مربع؛ دست به كار تلاش براي انحصار صفر تا صد توليد و عرضه باشند حتي اگر موفقيت‌هاي به دست آمده، مطلق نباشد. موسسه مبارزه با مواد مخدر امريكا، سال 2017 در گزارشي از روند حكمراني كارتل‌هاي شيكاگو، اطلاعات جالبي ارايه داد: «شيكاگو، خانه بسياري از باندهاي خياباني است كه از همدستي در تجارت غيرقانوني مواد مخدر براي دستيابي به مقاصد خود استفاده مي‌كنند. مشكل اين ايالت، تداوم واردات مواد مخدر از مكزيك است كه شيكاگو را به بندرگاهي براي كارتل‌هاي مكزيك و به خصوص؛ كارتل Sinaloa كه انحصار واردات هرويين از غرب مكزيك - مناطق زير كشت خشخاش و توليد ترياك - را در اختيار دارد، تبديل كرده است. عوامل اين كارتل در ايالت شيكاگو، باندهاي خياباني بومي هستند كه علاوه بر اعمال مجرمانه و ارتكاب به جرايم خشن، توزيع مواد را برعهده دارند و البته تداوم حيات خود را مديون سود حاصل از اين خدمت براي كارتل مكزيك هستند. در حال حاضر، آمار جرايم خشن در اين ايالت بسيار افزايش يافته و نگراني جدي مقامات اين ايالت، افزايش توزيع هرويين ورودي از مكزيك در شيكاگوست. كارتل‌هاي مواد مخدر مكزيك، تمام فرآيند واردات كوكايين، هرويين، مت‌آمفتامين و ماري جوآنا از طريق مرزهاي جنوب غربي كشور و توزيع و فروش در سراسر ايالات متحده را تحت كنترل دارند و البته در تفكيك مسووليت و حوزه قدرت و درآمدزايي و حتي ايجاد پوشش امن براي سرشبكه‌هاي مستقر در مكزيك هم با يكديگر به تفاهم رسيده‌اند.»
 اگر گزارش 2017 DEA درباره كارتل‌هاي شيكاگو را، مقدمه‌اي بر تشريح جزييات نقشه بازار عرضه و تقاضاي مواد در امريكا فرض كنيم، در جدول‌هاي آماري اين موسسه، شرح كاملي درباره اين بازار 333 ميليون نفري پيدا خواهيم كرد. سوم مه ‌2021، محققان اين موسسه، با مدل‌سازي از مطالعات سه‌ساله درباره عرضه و تقاضاي حجم و ارزش دلاري مواد فروخته‌شده در 18 منطقه امريكا، تخميني از ميزان مصرف و فروش در كل سال 2021 ارايه كردند. بنا به اين گزارش، در فاصله اول اكتبر 2020 تا 30 سپتامبر 2021 كه سال مالي ايالات متحده (fiscal year) محسوب مي‌ شود، بيش از 266 تن كوكايين، فنتانيل، هرويين، ماري‌جوآنا، اكستاسي، مت‌آمفتامين و اكسي كدون، با ارزش بيش از 4 ميليارد و 700 ميليون دلار، در 18 منطقه امريكا فروخته خواهد شد. نتيجه مهم‌تر در اين جدول، زماني به دست مي‌آيد كه حجم و ارزش دلاري هر ماده مخدر يا محرك در رديف‌هاي اين جدول را جمع بزنيم؛ بنا به نتايج اين محاسبات، در فاصله اول اكتبر 2020 تا 30 سپتامبر 2021، بيش از 83 تن كوكايين با ارزش بيش از 3 ميليارد دلار، بيش از 2 تن فنتانيل با ارزش بيش از 78 ميليون دلار، بيش از 2 تن هرويين با ارزش بيش از 72 ميليون دلار، بيش از 115 تن ماري جوانا با ارزش بيش از 472 ميليون دلار، بيش از 155 كيلو اكستاسي با ارزش بيش از 3 ميليون دلار، بيش از 60 تن مت‌آمفتامين با ارزش بيش از 657 ميليون دلار و بيش از 71 كيلو اكسي كدون با ارزش بيش از يك ميليون دلار در بازار غيرقانوني ايالات متحده، فروخته خواهد شد و بنابراين، برخلاف تصور، پر مصرف‌ترين ماده اعتيادآور در ايالات متحده، از جنس مخدرها نيست بلكه كوكايين و سپس ماري‌جوآنا و در‌نهايت، مت‌آمفتامين، ذايقه امريكا را در دست دارد. اما همين اعداد، يك نتيجه مهم‌تر ديگر را هم پررنگ مي‌كند؛ در جدول DEA حجم و ارزش دلاري فروش كوكايين، هرويين، مت‌آمفتامين، اكسي كدون، فنتانيل و ماري‌جوآنا و اكستاسي در فاصله اول اكتبر 2020 تا 30 سپتامبر 2021 هم به تفكيك 9 منطقه جهان برآورد شده كه بنا به جمع اين اعداد، در اين بازه زماني و در اين مناطق (آفريقا، آندين، كاراييب، اروپا، خاور دور، خاور ميانه، امريكاي مركزي و جنوبي و اقيانوسيه) در مجموع بيش از 1366 تن كوكايين، هرويين، مت‌آمفتامين، اكسي كدون، فنتانيل، ماري جوآنا و اكستاسي با ارزش بيش از 20 ميليارد دلار فروخته خواهد شد در حالي كه رتبه دوم جهان بعد از امريكا از بابت فروش موادمخدر و محرك، متعلق به خاورميانه (218 تن با ارزش بيش از يك ميليارد دلار) و رتبه اول از بابت ارزش مواد عرضه‌شده مربوط به منطقه اروپا (177 تن با ارزش 5 ميليارد دلار) است. 
تخمين‌هاي اين جدول، چند هشدار جدي را پررنگ مي‌كند؛ بازار مصرف ايالات متحده، در آستانه انفجار است. حجم محرك‌ها و مخدرهايي كه سالانه در 50 ايالت امريكا مصرف مي‌شود، حجم توليدات در نواحي مرزي جنوب كشور و حجم جرايم سازمان‌يافته به عنوان پيامد الزامي افزايش تحركات كارتل‌هاي مواد در داخل خاك امريكا يا همسايگان جنوبي، مويد افزايش رقم‌هاست؛ رقم مصرف، رقم توليد، رقم سود، رقم پولشويي، رقم خسارت اقتصادي، رقم ناتواني نيروي مولد و رقم مرگ و جرم. تجربه افغانستان، به جهان ثابت كرد كه تبديل يك كشور به كارخانه توليد مواد، نه تنها تاثير مثبت در اقتصاد كشور ندارد، سود قاچاق مواد وقتي به مذاق بدنه قدرت خوش بيايد، نزاع، ناامني، رقابت براي در دست گرفتن قدرت ولو در يك منطقه كوچك، همدستي با نيروهاي مخالف و شورشي و تروريست، توسعه جرايم سازمان‌يافته از هر قسم و فقيرتر شدن تدريجي مردم آن كشور به دليل قدرتمندتر شدن دلالان قاچاق، مثل سدي از فولاد، نفوذناپذير و ويران‌ناشدني، راه توسعه كشور، توسعه يك ملت را براي هميشه مسدود خواهد كرد. درهم ريختگي وضعيت اقتصادي و سياسي همسايگان جنوبي ايالات متحده و كانون‌هاي توليد كوكايين، مت و هرويين در مكزيك و كلمبيا و بوليوي و پرو، تاييد مي‌كند كه توسعه توليد مواد در اين كشورها، جز دامن زدن ناامني و ريشه‌دارتر شدن فساد در لايه‌هاي قدرت و افزايش آمار قربانيان «قاچاق» و عميق‌تر شدن چاه فقر، نفع مثبت و ماندگاري براي سفره اين مردم نداشته است. .......
نتيجه محتوم تورق اين اعداد و مطالعات اين است كه ايالات متحده امريكا، مشتري هرويين افغانستان و پاكستان نيست. حتي مشتري هرويين مثلث طلايي (برمه، لائوس، تايلند) هم نيست. شايد در برهه‌هايي، بشود هرويين افغاني يا پاكستاني را -و البته با قيمتي بسيار گران تر از هرويين مكزيك- در خيابان‌هاي ايالات متحده پيدا كرد، اما مساله اين است كه معتادان امريكايي، ديگر علاقه چنداني به هرويين -چه از نوع افغاني و چه از نوع مكزيكي، مگر در ايالت‌هاي مرزي منطقه جنوب- ندارند. يكي از دلايل كاهش تمايل به هرويين در امريكا مي‌تواند ثمردهي ترفند روساي جمهوري دو دهه اخير اين كشور براي آزاد‌سازي تدريجي ماري‌جوآنا در ايالات مختلف امريكا با هدف ايجاد يك مهار نامرئي بر ولع مصرف مخدرهاي سنگين باشد. امروز و بعد از 12 سال، تعداد ايالت‌هاي موافق با مصرف آزادانه ماري‌جوآنا در امريكا، به 18 ايالت افزايش يافته و ظاهرا، در اين ايالت‌ها، فرضيه GATEWAY درباره خطرات بالقوه ماري‌جوآنا هم منسوخ شده چون باخت هرويين در بازار چند ده ميليون نفري امريكا، دلايل ديگري، غير از رفع ممنوعيت مصرف ماري‌جوآنا دارد. تعداد احكام صادره دادگاه فدرال امريكا براي مجرمان فراري، مويد اين فرض است كه بيشترين تحركات شبكه قاچاق در ايالات متحده، مربوط به توليد، واردات و توزيع كوكايين، ماري‌جوآنا و مت‌آمفتامين است؛ سه ماده محرك كه زمينه توليدشان، در اقصي‌نقاط قاره امريكا فراهم است. به استناد نتايج گزارش 2019 موسسه ملي تحقيقات مواد مخدر امريكا NIH، توليد مت‌آمفتامين در مكزيك، در انحصار شبكه‌هاي جرايم سازمان‌يافته بعضا چند مليتي است كه با سرمايه‌گذاري و راه‌اندازي آشپزخانه‌هاي كوچك و سيار و به‌كارگيري نيروي كار ارزان در مكزيك فقير، از كنار توليد ماده مورد نياز معتادان امريكايي، سودهاي كلان به دست مي‌آورند. مت‌آمفتامين توليدشده در مكزيك، به دليل دسترسي گسترده به پيش‌ساز مورد نياز؛ سودوافدرين (كه از كارخانه‌هاي هند و استراليا و چين و جمهوري چك و آلمان و هنگ‌كنگ و سوييس و در روند صادرات قانوني، به مسير قاچاق نشت مي‌كند و به مكزيك مي‌رسد) و ساير حلال‌هاي ممنوعه از جمله اسيد باتري، بنزن، استون، تينر، فسفر قرمز و اسيد سولفوريك، با كيفيت بالا توليد مي‌شود اگرچه كه در طول 16 سال گذشته و به دنبال تصويب ممنوعيت‌هاي جديد در مسير تجارت غيرقانوني سودوافدرين، آشپزهاي مكزيكي، به دفعات، فرمول «فنيل دو پروپانول» را جايگزين سودوافدرين كرده‌اند و با ارسال حجم بالايي از مت‌آمفتامين مايع (در مرحله پيش از كريستاليزه شدن) به آزمايشگاه‌هاي سيار مستقر در مرز دو كشور يا حتي در داخل خاك امريكا -مناطق غرب و مركز و از جمله، ايالت‌هاي ميشيگان، نيويورك، اينديانا، ايلينويز، كاروليناي شمالي، كاليفرنيا، پنسيلوانيا، تنسي، اوهايو و فلوريدا - اين ممنوعيت‌ها را هم دور زده‌اند تا مت‌آمفتامين، ارزان‌تر از هرويين به دست مصرف‌كننده برسد. برخي توليدكنندگان مت‌آمفتامين، بعد از دستگيري، به پليس فدرال گفته‌اند كه براي توليد حجمي به ارزش 20 هزار دلار و با خلوص 95درصد، فقط 1000 دلار هزينه كرده‌اند.......
 كلمبيا، پرو و بوليوي؛ از ديگر همسايگان ايالات متحده، به دليل وسعت قابل توجه مزارع كوكا در اين منطقه، مهم‌ترين كانون توليد كوكايين جهان هستند. سهم كلمبيا از توليد كوكايين مصرفي جهان، 61 درصد، پرو، 29 درصد و بوليوي، 10 درصد است. سالانه، ميليون‌ها ليتر اسيد باتري، گازوييل و بي‌كربنات سديم، از مسيرهاي دورافتاده و كور به دست روستاييان كلمبيا و پرو و بوليوي مي‌رسد تا عصاره كوكا؛ آن لجن سفيد رنگ را، استحصال كنند و در استثماري تحميلي، به ارزان‌ترين قيمت به دلال‌هاي «خمير» بفروشند. هر سه كيلو خمير كوكا، در تركيب با حلال‌ها و مواد شيميايي ممنوعه همچون پرمنگنات پتاسيم و هيدروكلريك اسيد و اتر و آمونياك و استون و كربنات كلسيم، حدود يك كيلو كوكايين خالص پس مي‌دهد و در حالي كه در پايان سال 2020، هر كيلو كوكايين در ايالت كاليفرنيا، حدود 14 هزار و 500 دلار فروخته شده، دلالان خمير، هنوز هر كيلو عصاره كوكا را از كشاورز كوكاكار (معروف به COCALERA) كمتر از 5000 دلار مي‌خرند. گزارش‌هاي جهاني نشان مي‌دهد كه در فاصله سال 1970 تا 2004 ميلادي، 4 كارتل بزرگ در كلمبيا فعال بوده كه كوكايين را به ايالات مرزي امريكا يا اروپا منتقل مي‌كرده و پس از فروپاشي اين كارتل‌ها، از سال 2006 ميلادي، گروه‌هاي شبه‌نظامي در كلمبيا، جاي كارتل‌ها را گرفتند و تا امروز، 13 گروه شبه‌نظامي در كلمبيا شناسايي شده كه با بيش از 10 هزار عضو، در قاچاق كوكايين، ماري‌جوآنا و هرويين به ايالات متحده امريكا فعال هستند. در گزارش 2020 دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم ملل متحد، نگراني جهاني از افزايش توليد كوكايين در امريكاي جنوبي، به وضوح مشهود است چراكه با وجود گراني قيمت اين ماده محرك در مقايسه با ماري‌جوآنا و مت‌آمفتامين، تا پايان سال 2019، 19 ميليون نفر از جمعيت جهان مصرف‌كننده همين ماده گران‌قيمت بوده‌اند....... 
قابل انكار نيست كه اگر امروز، تمام مزارع خشخاش در افغانستان و ميانمار، نابود شود، هيچ ضرري متوجه كارتل‌هاي هرويين مكزيك نخواهد شد چون حداقل تا سال 2017، بيش از 44 هزار هكتار از زمين‌هاي زير كشت خشخاش مكزيك، ماده اوليه توليد هرويين براي بازار امريكا را تامين كرده است. اگر امروز، تمام كارخانه‌هاي توليد حلال‌ها در استراليا و چين و هند و اروپاي شرقي تعطيل شود، هيچ ضرري متوجه كارتل‌هاي مت‌آمفتامين مكزيك نخواهد شد چون ايالات متحده، يكي از بزرگ‌ترين توليدكنندگان حلال‌ها در جهان است. بازار عرضه و تقاضاي ايالات متحده به عنوان كانون مصرف قاره امريكا، رفتاري مطابق مسلك يك طايفه دارد. غريبه را برنمي تابد و رخدادهاي خارج از طايفه هم، تاثيري بر اسلوب مدنظر سران طايفه ندارد. ذائقه امروز اين طايفه، كوكايين به علاوه مت‌آمفتامين است. ذائقه فردا؟


ايالات متحده، با تمام هيبت در ظاهر قدرتمندي كه در چشم جهان دارد، در مقابل قدرت ناركوتروريسم، بسيار شكننده است. از نيمه قرن بيستم، همدستي قاچاقچيان مواد و گروه‌هاي تروريستي و تامين امنيت ترانزيت و قاچاق در قبال تغذيه مالي شبكه‌هاي ترور، به آفت پايداري براي امنيت تمام كشورهاي جهان تبديل شده است. تعدد مجرماني كه در خاك ايالات متحده يا حاشيه مرزهاي اين كشور، به قاچاق مسلحانه، حمل اسلحه هنگام قاچاق يا تهاتر اسلحه و مواد با گروه‌هاي تروريستي مشغول هستند، فرضيه رسوخ ناركوتروريسم به قلب نظامي‌ترين كشور جهان را تاييد مي‌كند. 

مهم‌ترين پيام صفحات اختصاصي مجرمان فراري در وبسايت DEA، تصويري از بازار عرضه و تقاضاي ايالات متحده و ذائقه امريكايي است؛ بازار امريكا، برخلاف تصور، متكي به توليد افغانستان يا مثلث طلايي (لائوس، ميانمار، تايلند) نيست چون از توليدات همسايگان جنوبي؛ مكزيك، كلمبيا، پرو و بوليوي تغذيه مي‌شود. عموم مصرف‌كنندگان مواد در امريكا هم، جنون نسل نيمه قرن بيستم به مخدرها را سال‌هاست كه به خاك سپرده‌اند. امروز در بازار امريكا، كوكايين كلمبيا و مت آمفتامين مكزيك حرف اول را مي‌زند...... 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون