اسراييل از اختلافنظرهاي سياسي و طايفهاي
در لبنان بهرهبرداري ميكند
جنگ رواني در پي جنگ نظامي
شهاب شهسواري
اظهارات رهبر ارشد مذهبي مسيحيان ماروني لبنان، درخصوص حملات هفته گذشته اسراييل به جنوب لبنان، باعث جنجال در اين كشور شده است. هر چند اختلافنظرها درخصوص موضوع سلاح مقاومت و مسووليت حفاظت از جنوب لبنان در مقابل حملات دشمن اشغالگر شمالي، در لبنان بيسابقه نيست، اما بخشي از هواداران حزبالله لبنان، نسبت به اظهارات يكشنبه پاتريارك كليساي ماروني واكنش تندي نشان دادهاند. پاتريارك بشاره پترس الراعي، روز يكشنبه در موعظه خود نسبت به شليك راكت از جنوب لبنان به سمت اسراييل اظهار ناخرسندي كرد و گفت كه ارتش بايد كنترل مرزهاي جنوبي را دراختيار بگيرد. اين رهبر مذهبي لبنان، ضمن انتقاد تند از حملات اسراييل به شهرها و محلهاي مسكوني در جنوب لبنان، تاكيد كرد كه اظهاراتش نه به خاطر امنيت اسراييل بلكه براي امنيت لبنان است. دولت اسراييل كه سالروز انفجار فاجعهبار بندر بيروت را براي حمله هوايي به شهر محموديه در جنوب لبنان انتخاب كردهبود تا بيشترين آسيب را به لحاظ رواني به طرف لبنان وارد كند، تمام تلاش خود را ميكند تا در پي اين حمله، از هرگونه اختلافنظر در لبنان به ويژه عليه مقاومت، بيشترين بهرهبرداري تبليغاتي و رواني را ببرد. به همين دليل رسانههاي اسراييلي با تيترهايي مشابه «رهبر مسيحيان ماروني خواهان جنگ ارتش لبنان با حزبالله شد» اظهارات پاتريارك بشاره پترس الراعي را بازنشر كردند. رهبران ارشد حزبالله واكنش مستقيمي به اظهارات رهبر مذهبي مسيحيان ماروني نشان ندادهاند. شيخ نعيم قاسم، معاون دبيركل حزبالله لبنان در سخنان خود در دومين شب محرم بدون اشاره به طرف خاصي گفت: « برخي طرفها وجود دارند كه تنها با كلمات بازي و ادعاي وطنپرستي ميكنند؛ در حالي كه بايد اين ادعاي خود را ثابت كنند. اين طرفها زماني كه در هر سخنان خود بارها ميگويند كه ما وطنپرست هستيم بايد دليلي براي اثبات آن داشته باشند و بايد براي اثبات وطن دوستي خود بروند و با اسراييل بجنگند و اگر مقدمهسازيها درست نباشد نتايج درستي به دست نخواهد آمد.» نعيم قاسم در اين سخنراني اين سوال را مطرح كرد كه «اگر فرزندان لبنان از لبنان دفاع نكنند، چه كسي قرار است از لبنان دفاع كند؟»
تماس تلفني ميشل عون با رهبر مسيحيان ماروني
رييسجمهور لبنان، ميشل عون كه از مسيحيان ماروني لبنان و از متحدان نزديك حزبالله در اين كشور محسوب ميشود، روز سهشنبه طي اظهاراتي توهينها و انتقادات از رهبر مسيحيان ماروني را محكوم و تاكيد كرد كه براي حفظ وحدت ملي، گروهها و طوايف بايد از توهين و تعرض به يكديگر خودداري كنند. او تاكيد كرد كه مسائل سياسي بايد در چارچوب سياسي باقي بمانند. ميشل عون در تماس تلفني با پاتريارك راعي، كارزاري كه در شبكههاي اجتماعي عليه او راه افتاده است را محكوم كرد و تاكيد كرد كه حق آزادي بيان در لبنان، براساس قانون اساسي به رسميت شمرده شده است. پاتريارك راعي در سخنان خود اشارهاي به حزبالله نكردهبود و مستقيما نامي از اين گروه سياسي لبنان نبرد، اما از ارتش خواستهبود كه جلوي شليك راكت از جنوب لبنان به سمت اسراييل را بگيرد، چراكه «باعث واكنشهاي آسيبآفرين و مخرب اسراييل» ميشود. او همچنين گفتهبود كه «لبنان تصميمي براي صلح با اسراييل نگرفته است، اما همزمان تصميمي براي جنگ با اسراييل هم ندارد» و اضافه كردهبود: «يك گروه به تنهايي نبايد مسوول تصميمگيري براي جنگ باشد بلكه نمايندگان مردم و دوسوم كابينه هستند كه در اين مورد تصميمگيري ميكنند.»
جنگ رواني اسراييل عليه لبنان مصيبتزده
رسانههاي اسراييلي در طول روزهاي گذشته با برجسته كردن بخشي از اظهارات پاتريارك كليساي ماروني لبنان كه در آن از ارتش خواستهبود تا كنترل جنوب لبنان را برعهده بگيرد، تلاش كردند تا به اختلافات مذهبي و طايفهاي در لبنان دامن بزنند. اين رسانهها بدون اشاره به اظهارات رهبر مسيحيان ماروني كه اسراييل را به خاطر حمله به جنوب لبنان مورد انتقاد قرار دادهبود، مخاطب اظهارات او را حزبالله لبنان تلقي كردند. جنگ رواني اسراييل براي ايجاد تشنج در ميان طوايف و مذاهب لبنان، در حالي از سر گرفتهشده است كه يك سال بعد از انفجار فاجعهبار بيروت، سياستمداران لبناني هنوز از تشكيل دولت جديد در اين كشور بازماندهاند. وضعيت وخيم اقتصادي در لبنان، ناشي از تحريمهاي امريكا، قطع كمكهاي بينالمللي، فساد حاكمان و ناتواني در اجماع براي تشكيل دولت، باعث شده است تا افكار عمومي لبنان بهشدت حساس شود. اسراييل نيز با استفاده از اين حساسيت با تكيه بر انتقادها و اظهارات گاه و بيگاه كه برخي جنبه خيرخواهانه دارند و برخي نيز با اهداف سياسي و برمبناي رقابتهاي جناحهاي سياسي لبنان بيان ميشود، تلاش ميكند تا اختلافات ميان اقوام و طوايف لبنان را در اين شرايط حساس تشديد كند. پيش از اظهارات رهبر مسيحيان ماروني، انتشار تصاويري جعلي از واحدهاي حزبالله درون شهر شوايا و اين ادعا كه حزبالله با استفاده از اين شهر براي حمله به پايگاه اسراييلي، باعث به خطر افتادن امنيت شهروندان غيرنظامي دروزي اين منطقه شده است، باعث جنجال شدهبود. شهروندان دروزي شوايا، جمعه هفته گذشته در مسير بازگشت واحدهاي نظامي حزبالله از عمليات عليه اهداف اسراييلي به اعتراض جلوي اين واحدها را مسدود كردهبودند. به نظر ميرسد انتشار تصاوير جعلي در شبكههاي اجتماعي در مورد به خطر انداختن جان دروزيها نيز بخشي از عمليات رواني باشد كه در طول هفتههاي گذشته عليه حزبالله لبنان در جريان بود. با اين حال سيد حسن نصرالله، دبيركل حزبالله لبنان، اين موضوع را در سخنراني روز شنبه خود پاسخ داد و تاكيد كرد كه تصاويري كه در شبكههاي اجتماعي در مورد استفاده از مناطق مسكوني و غيرنظامي براي حمله به مواضع دشمن استفاده شده است، جعلي بودند.
حزبالله پاسخي نميدهد
درست يك روز پيش از موعظه هفتگي رهبر مسيحيان ماروني، دبيركل حزبالله لبنان، در سخنراني خود درخصوص حمله هفته گذشته اسراييل به جنوب لبنان، به موضوع مخالفتها و انتقادها از واكنش حزبالله به اين حمله اشاره كردهبود. سيد حسن نصرالله در سخنراني خود گفت: «وقتي اين تجاوز هوايي پيش آمد، افكار عمومي سكوت كردند و حتي برخي محافل داخلي لبنان نيز موضوعي نگفتند اما بعد از عمليات انتقامجويانه ما به داد و فرياد پرداختند. البته ما نميخواهيم با آنها وارد مناقشه شويم. آنها بيش از ۴۰ سال است كه به ما اتهام وارد ميكنند و ما نميخواهيم به آنها پاسخ بگوييم. اگر آنها همه حقيقت را نيز با چشم خودشان ببينند باز هم لجاجت خواهند كرد و حقايق را نخواهند پذيرفت، لذا ما نيز به اين صحبتهاي آنها اهميتي نميدهيم.» او در سخنراني روز شنبه خود به حوادث منطقه دروزينشين شوايا پرداخت و گفت: «نيروهاي مقاومت بعد از بازگشت از عمليات خود در اين منطقه با بعضي افراد وارد درگيري شدند و حادثهاي پيش آوردند. البته دشمنان نيز از اين حادثه خوشحال شدند و دوستان ما ناراحت شدند. اين موضوع بايد مورد توجه قرار گيرد؛ چرا كه دشمنان به ما اتهام زدند كه اين سكوي پرتاب موشك بين شهروندان قرار داده شده است و عمليات از اين منطقه انجام شده است.» او گفت: «آنها فضاي بدي را در رسانهها در اين عرصه ايجاد كردند. من وقتي اين تصويربرداريهاي جعلي را ديدم بسيار ناراحت شدم، لذا منتشر كردن اين تصاوير بسيار بدتر از اين حادثه بود. آنها در شبكههاي اجتماعي اين فيلمها را پخش كردند و مدعي شدند كه اين چهره مقاومت است. البته بعدا فيلم واقعي و اصلي منتشر شد كه ما آن را فيلمبرداري كرده بوديم كه اين سكوي پرتاب در خارج از منطقه مسكوني شليك خود را انجام ميداد.»