• ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۸ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5006 -
  • ۱۴۰۰ دوشنبه ۱ شهريور

گفت‌وگو با جليل رحيمي جهان‌آبادي، عضو هيات رييسه فراكسيون اقليت درباره بررسي صلاحيت وزيران

به جز يكي، دو نفر ‌كابينه راي‌اعتماد مي‌گيرد

دومين روز بررسي صلاحيت وزيران پيشنهادي دولت سيزدهم در صحن علني مجلس به پايان رسيد و حالا علاوه بر تكميل روند بررسي صلاحيت 5 نفر از گزينه‌هاي معرفي‌شده به مجلس يعني وزيران پيشنهادي آموزش و پرورش، ارتباطات، اطلاعات، امور اقتصادي و امور خارجه و همچنين ورود به بحث بررسي صلاحيت وزير پيشنهادي بهداشت به عنوان ششمين گزينه پيشنهادي به نظر مي‌رسد تصويري به‌نسبت روشن‌تر از گذشته پيش ‌روي ناظران قرار گرفته است. هرچند هنوز براي قضاوت نهايي بسيار زود است و اگرچه روز گذشته صلاحيت چند نفر از گزينه‌هاي بحث‌انگيز موردبررسي قرار گرفت اما هنوز بيش از دوسوم كابينه پيشنهادي در نوبت بررسي صحن قرار دارد. اين نكته‌اي است كه جليل رحيمي‌جهان‌آبادي نيز بر آن تاكيد دارد. او كه سابقه حضور در مجلس دهم را نيز در كارنامه دارد، از معدود نمايندگان نزديك به جريان اصلاحات در مجلس يازدهم به شمار مي‌رود و علاوه بر عضويت در هيات‌رييسه فراكسيون مستقلين به عنوان فراكسيون اقليت مجلس يازدهم، هم‌اكنون به عنوان عضوي از كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي نيز فعاليت مي‌كند. آن‌هم در شرايطي كه دوره 4 ساله مجلس دهم را نيز اگرچه در كميسيون قضايي اما در قامت رييس كميته بين‌الملل اين كميسيون پشت‌سر گذاشت و حالا در روزي كه بحث از وزير پيشنهادي امور خارجه و البته اطلاعات و ارتباطات در دستوركار صحن علني مجلس بوده، به چند پرسش ما درباره روند جلسات راي‌اعتماد پاسخ گفته است.

باتوجه به پايان دومين روز بررسي صلاحيت وزيران پيشنهادي شرايط را چطور ارزيابي مي‌كنيد؟

ببينيد، به هر حال روالي بنابر قانون و آيين‌نامه داخلي مجلس براي بررسي صلاحيت وزيران پيشنهادي درنظر گرفته شده و ما طبق اين روال پيش مي‌رويم؛ لذا هنوز به پايان مسير نرسيده و به‌نحوي در ميانه راه قرار داريم و درنتيجه شايد نتوان از همين حالا و در شرايطي كه تنها دو روز از روند بررسي گزينه‌هاي پيشنهادي براي تشكيل دولت سيزدهم گذشته، اظهارنظر و قضاوت كامل و نهايي را ارايه داد و حتي درمورد اين چند نفري كه در صحن حاضر شده و پس از بيان نكات مدنظر نمايندگان موافق و مخالف، خودشان نيز مسائلي را مطرح كرده و به ‌تعبيري از عملكرد خود دفاع كردند، بايد بيشتر تامل كنيم. چراكه هنوز بررسي ادامه دارد و طي روزهاي پيش‌رو همچنان جلساتي در قالب جلسات فراكسيوني، مجامع استاني و حتي كميسيوني برگزار خواهد شد و همچنين مذاكرات در صحن ادامه دارد. با اين حال نكته‌اي كه لازم است بيشتر به آن توجه داشته باشيم، نحوه مواجهه بعضي نمايندگان با روند راي‌اعتماد است و آن، اينكه نمايندگان در اين جلسات بررسي صلاحيت وزيران پيشنهادي قاعدتا بايد برنامه‌هاي گزينه‌هاي معرفي شده، كارنامه و برنامه آنان را بررسي كنند؛ حال آنكه بعضا شاهديم كه بسيار به تحليل شرايط و اوضاع وزارتخانه‌ها مي‌پردازند و از وضعيت اداري و ساختاري كشور صحبت مي‌كنند كه عملا ارتباطي به بحث راي‌اعتماد به يك وزير پيشنهادي نداشته و چندان اثربخش نيست. به هر حال در شرايط كنوني بحث، بحثِ افراد، توانايي و قابليت‌ها، كارنامه و پيشينه آنان و البته برنامه‌ها و اهدافي است كه براي عملياتي كردن در صورت كسب راي‌اعتماد درنظر دارند. فكر مي‌كنم چنين روشي اثربخش‌تر خواهد بود.

از ادامه‌دار بودن روند بررسي مشخصا در جلسات فراكسيوني و مجامع استاني گفتيد؛ لطفا درباره برنامه فراكسيون مستقلين براي راي‌اعتماد به وزيران پيشنهادي توضيح دهيد؟

فراكسيون مستقلين هم بررسي‌هاي خود را آغاز كرده، جلسات خوبي هم داشتيم و ان‌شاءالله پيش از جلسه نهايي راي‌اعتماد وزيران پيشنهادي و درواقع پيش از روز راي‌گيري يك جلسه ديگر نيز در فراكسيون خواهيم داشت تا پس از جمع‌بندي نظرات تمامي اعضاي فراكسيون، درباره چگونگي مواجهه فراكسيون با اين مساله تصميم‌گيري كنيم.

باتوجه به اينكه به عنوان يكي از اعضاي كميسيون امورخارجه، طبيعتا با حوزه ديپلماسي و روابط بين‌الملل آشناييد، نگاه‌تان به بررسي صلاحيت وزير پيشنهادي وزارت امور خارجه چيست؟

به‌هرحال آقاي حسين اميرعبدالهيان يكي از چهره‌هاي باسابقه و توانمند در فهرست پيشنهادي رييس‌جمهوري است كه در دستگاه ديپلماسي و مجموعه وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي تربيت شده و با رموز كار ديپلماسي آشناست. ايشان همچنين روابط بسيار حسنه و خوبي با بخش‌هاي مختلف حاكميتي به‌خصوص سپاه پاسداران و سپاه قدس و البته بدنه كارشناسي وزارت امور خارجه دارد. در عين حال به لحاظ شخصيتي و منش فردي نيز با شناختي كه از ايشان دارم، فكر مي‌كنم به‌خوبي قادر به نقش‌آفريني در قامت وزير امور خارجه خواهد بود. درنهايت فكر مي‌كنم باتوجه به روند بررسي صلاحيت اين گزينه پيشنهادي در نشست ديروز مجلس، صحبت‌هايي كه ايشان در صحن داشت، نمايندگاني كه در دفاع از ايشان نطق كردند و حتي انتقادهايي كه ازجانب مخالفان صورت گرفت، شانس خوبي براي كسب راي‌اعتماد دارد. شاهد بوديم چند نفر از ديپلمات‌هاي برجسته كشور كه هم‌اكنون در قامت نمايندگان مردم در مجلس حضور دارند، در قامت موافق به‌ نفع ايشان نطق كردند و باتوجه به بحث‌هاي كارشناسي و دقيقي كه درگرفت، وزير پيشنهادي امور خارجه و اصولا گزينه‌هاي پيشنهادي براي چند وزارتخانه حاكميتي همچون وزارت اطلاعات، خارجه، دفاع و... با راي بالا و قاطع كار خود را آغاز كنند.

اتفاقا يكي ديگر از گزينه‌هاي پيشنهادي كه صلاحيتش طي روز گذشته مورد بررسي قرار گرفت، وزير پيشنهادي اطلاعات بود كه با حاشيه‌هايي نيز همراه شد؛ فكر مي‌كنيد احيانا مشكلي در مسير كسب راي اعتماد وزير پيشنهادي اطلاعات ايجاد شود؟

روند بررسي وزير پيشنهادي اطلاعات هم همچون ديگر عزيزان مطابق قانون طي شد و نمايندگان موافق و مخالف صحبت كردند كه شخصا فكر مي‌كنم موافقان موفق‌تر عمل كردند. همچنين آقاي خطيب به عنوان وزير پيشنهادي نيز نكات خوبي را مطرح كرد و حالا البته بايد ببينيم ظرف چند روز پيش‌رو چه تحولاتي رقم مي‌خورد اما درمجموع روندي كه طي شد، به‌نظرم مثبت بود.

اما در عين حال زمزمه‌هايي از مخالفت پايداري‌ها به گوش رسيد؛ فكر مي‌كنيد اين مخالف‌خواني‌ها بتواند خللي در مسير كسب راي‌اعتماد ايجاد كند؟

شخصا تمايل ندارم درباره يك گروه سياسي صحبت كنم يا از طيفي خاص نام ببرم. به هر حال نمايندگان حق دارند نظراتشان را مطابق روال قانوني تعيين‌شده ابراز كنند. درمجموع اما بايد ببينيم كليت مجلس و برآيند نگاه نمايندگان چه خواهد بود.

طي 2 روزي كه از روند بررسي صلاحيت وزيران پيشنهادي مي‌گذرد، بررسي صلاحيت گزينه‌هايي كه براي تصدي وزارتخانه‌هاي آموزش و پرورش، ارتباطات، اطلاعات، امور اقتصادي و امور خارجه معرفي شده‌اند، تكميل شد و بخشي از بررسي صلاحيت گزينه پيشنهادي بهداشت و درمان نيز انجام شده است؛ به نظر شما تا اينجاي كار اوضاع چطور بوده است؟

به نظرم برخي گزينه‌هاي پيشنهادي همچون وزير پيشنهادي آموزش و پرورش ضعيف‌تر از حد انتظار ظاهر شدند؛ تا جايي كه معتقدم اگر آقاي رييسي، گزينه ديگري را به مجلس معرفي مي‌كرد، شرايط به‌مراتب بهتر بود. در عين حال اما برخي از گزينه‌هاي پيشنهادي فراتر از حد انتظار ظاهر شدند و توانستند دست‌كم به برخي انتقادها پاسخ دهند.

چه كسي به نظرتان فراتر از حد انتظار ظاهر شد و آيا فكر مي‌كنيد اين نمايش مناسب مي‌تواند منجر به كسب راي‌اعتمادشان شود؟

راي‌آوري افراد كه بحث ديگري است و نمي‌توان پيشاپيش با قاطعيت در اين رابطه اظهارنظر كرد اما درمجموع چندنفري اين شرايط را داشتند كه در اين بين مشخصا وزير پيشنهادي ارتباطات به نظرم بروز و ظهور خوبي داشت و باتوجه به انتقادهايي كه مطرح بود، توانست بخشي از مسائل را توضيح دهد و برخلاف وزير پيشنهادي آموزش و پرورش كه اظهاراتش در صحن چندان قابل‌قبول نبود، گزينه پيشنهادي ارتباطات تاحدودي فراتر از حد انتظار ظاهر شد.

با تمامي اين اوصاف پيش‌بيني‌تان از روز سرنوشت چيست؟

جلسات مجلس به‌منظور بررسي صلاحيت گزينه‌هاي پيشنهادي همچنان ادامه دارد و همچنين جلسات كميسيوني و فراكسيوني و مجامع استان‌ها نيز بسيار در نتيجه نهايي تاثيرگذار بود. با اين حال احتمالا به جز يك يا دو نفر از گزينه‌هاي پيشنهادي دولت موفق به دريافت نخواهند شد، مجلس به باقي گزينه‌ها اعتماد كند.

و درنهايت پيش‌بيني‌تان از اينكه كداميك از گزينه‌هاي پيشنهادي مي‌توانند جزو آن يكي، دو گزينه ناكام در كسب راي‌اعتماد باشند؟

پيش‌بيني دقيقي كه نمي‌توان به دست داد اما اگر درنهايت شايد ناكامي يكي، دو گزينه در كسب راي‌اعتماد باشيم، شايد وزير پيشنهادي آموزش و پرورش ازجمله اين افراد باشد اما بايد تاكيد كنيم كه هنوز براي قضاوت زود است.


  وزير پيشنهادي آموزش و پرورش پايين‌تر از حد انتظار ظاهر شد

  بهتر بود آقاي رييسي گزينه ديگري را براي وزارت آموزش و پرورش معرفي مي‌كرد
  وزير پيشنهادي ارتباطات توانست به بخشي از انتقادها پاسخ دهد
  گزينه پيشنهادي وزارت امور خارجه شانس بالايي براي كسب راي‌اعتماد دارد
  اصولا گزينه‌هاي پيشنهادي براي چند وزارتخانه حاكميتي همچون وزارت اطلاعات، امور خارجه، دفاع و با راي بالا و قاطع كار خود را آغاز كنند
  فراكسيون مستقلين پيش از روز راي‌گيري نهايي، جمع‌بندي نهايي خود را اعلام مي‌كند

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون