اقتصاد بينالملل
رشد بيسابقه قيمت مواد غذايي در جهان
آژانس اطلاعاتي و تحليلي اينفولاين INFOLine در گزارشي اعلام كرد كه قيمت جهاني مواد غذايي در سال جاري ميلادي بهطور بيسابقهاي در 40 سال گذشته رشد كرده و شاخص اين قيمت 27 درصد افزايش يافته است. ايوان فدياكوف، مديرعامل موسسه اينفولاين در اين باره گفت: اين يكي از شديدترين افزايش قيمتها از دهه 1970 است. سپس سطح قيمتها تقريبا يكسان بود اما با تغييرات مالي جهاني نيز همراه بود. 40 سال است كه چنين افزايشي در قيمتها وجود نداشته است. اين تحليلگر با اشاره به اينكه قيمت كالاهاي مختلف با يكديگر مرتبط است، گفت: قيمتها نه تنها براي ميوهها و سبزيجات يا شير، بلكه براي خوراك و كودها نيز افزايش يافته است. اين باعث ايجاد يك مارپيچ قيمت ميشود و قيمتها افزايش مييابد و همچنان ادامه خواهد داشت اما سوال ديگر اين است كه قدرت خريد نامحدود نيست. آژانس آمار اروپايي يوروستات پيشتر گزارش داده بود كه تورم سالانه در منطقه پولي يورو در ماه سپتامبر به بالاترين حد خود در 13 سال گذشته رسيد كه عمدتا ناشي از افزايش قيمت انرژي و هزينه بيسابقه گاز طبيعي بوده است.
افزايش تقاضاي گاز طبيعي به دليل قيمت بالا
قيمت نفت به دنبال تصميم اوپك و متحدانش براي ادامه روند افزايش تدريجي توليد به بالاترين رقم طي چند سال گذشته رسيده است، ولي در اين بين قيمت گاز طبيعي بيشاز 300 درصد افزايش يافته و به بالاترين رقم از 2014 رسيده است. با ادامه بحران در بازار جهاني انرژي، افزايش قيمت گاز طبيعي بر نفت خام هم تاثير ميگذارد، چون مصرفكنندگان به دنبال جايگزيني براي گاز هستند. در واقع، يك اتفاق غيرمتعارف روي داده است: توليدكنندگان برق از گاز طبيعي گرانقيمت به نفت روي آوردهاند، درست برعكس كاري كه دهههاست انجام ميدهند يعني انتقال از نفت گرانقيمت به گاز طبيعي پاكتر و ارزانتر. اين رويكرد ميتواند تقاضا براي نفت خام را طي چند هفته 2 ميليون بشكه در روز افزايش دهد. تقاضاي گاز در اروپا و آسيا مخصوصا از طرف چين به خاطر شرايط بد جوي و بهبود اقتصادها از بحران كرونا افزايش يافته است. انتظار ميرود تقاضا براي گاز در نيمكره شمالي به خاطر فرارسيدن فصل زمستان بيشتر شود و ذخاير ناكافي آن قيمت را باز هم بالاتر ببرد. متخصصان ميگويند گاز در حال حاضر معادل نفت بشكهاي 200 دلار معامله ميشود. اروپا و آسيا بيشترين آسيب را ديدهاند و قيمت نفت در اين مناطق بهرغم افزايش اخير آن بسيار ارزانتر از گاز است.
هجوم انگليسيها به فروشگاهها قبل از تعطيلات كريسمس
بحران عرضه در انگليس به دنبال تشديد نگراني در مورد مشكلات زنجيره عرضه، افزايش هزينه انرژي و كمبود نيروي كار شديدتر شده و باعث شده ميليونها نفر قبل از تعطيلات كريسمس، به فروشگاهها هجوم آورده و قفسههاي آنها را خالي كنند. طبق اطلاعات اداره ملي آمار انگليس، حدود 8 ميليون نفر از مردم اين كشور در دو هفته بين 22 سپتامبر و سوم اكتبر قادر نبودند مواد غذايي ضروري خود را تهيه كنند و يكششم از مردم ميگفتند براي پيدا كردن اقلام غيرضروري مشكل دارند.دوسوم انگليسيهايي كه از آنها نظرسنجي شده در مورد كمبود غذا و نوشيدني در كريسمس ابراز نگراني كردهاند. صدها هزار مصرفكننده انگليسي مايحتاج خود را براي كريسمس سفارش دادهاند. فروشگاه زنجيرهاي ويترز اعلام كرد پس از اعلام آغاز ثبت سفارش در هفته گذشته، تا نيمه روز، حدود 22 هزار نفر اقلام خود را ثبت كرده بودند.