پيشروي گسترده نيروهاي انصارالله يمن در استانهاي حديده و مارب ادامه دارد
بازگشت به حديده بعد از سه سال
شهاب شهسواري
سه سال بعد از امضاي توافق آتشبس در استكهلم سوئد، با عقبنشيني نيروهاي وابسته به امارات متحده عربي از استان حديده يمن، درگيريها در اين منطقه به شكل گستردهاي از سر گرفته شده است و بر اساس گزارشها، نيروهاي وابسته به انصارالله يمن توانستهاند بخش اعظم استان حديده در سواحل غربي يمن را از سلطه نيروهاي ائتلاف تحت رهبري عربستان سعودي خارج كنند. منطقه حديده سه سال پيش در عملياتي وسيع با پشتيباني گسترده عربستان و امارات متحده عربي به تصرف اين نيروها در آمده بود. هر چند قرار بود بر اساس توافق آتشبس استكهلم، بندر كليدي حديده در اين منطقه از نظاميان هر دو طرف پاكسازي شود، اما در طول سه سال گذشته همچنان نيروهاي دو طرف به شكل گسترده در اطراف اين بندر حضور داشتند. حالا با عقبنشيني كامل نيروهاي وابسته به امارات از مواضعشان در استان حديده، اين منطقه كليدي و مسير ارتباطي مناطق تحت سلطه انصارالله با جهان خارج، بار ديگر تحت سلطه اين گروه درميآيد.
به نوشته خبرگزاري فارس، نيروهاي انصارالله يمن مناطقي را همچون منطقه «كيلومتر ۱۶» و «الصالح» در شمال شهر حديده، مجتمع صنعتي- تجاري «اخوان ثابت» و منطقه «المنظر» در جنوب حديده روز گذشته به تصرف خود درآوردهاند. برخي رسانهها اعلام كردهاند كه چندين شهر و روستا در استان حديده در سواحل غربي يمن، بدون درگيري تحت سلطه نيروهاي انصارالله درآمدهاند كه بعد از خروج نيروهاي وابسته به امارات وارد اين شهرها شدهاند. اين گزارشها در حالي منتشر ميشود كه نيروهاي انصارالله در استان كليدي مارب در مركز يمن در حال پيشروي هستند. برخي رسانهها دليل عقبنشيني نيروهاي وابسته به امارات از منطقه حديده را تلاش براي كمك به دفاع از شهر مارب، مركز استان مارب در برابر پيشروي نيروهاي انصارالله توصيف كردهاند.
گروههاي نظامي وابسته به امارات متحده عربي، روز جمعه اعلام كرده بودند كه نيروهاي خود را از منطقه حديده خارج ميكنند. بر اساس توافق سال ۲۰۱۸ استكهلم، آتشبس در بندر حديده براي جلوگيري از محصور شدن كامل مناطق تحت كنترل انصارالله يمن به امضا رسيده بود. نيروهاي وابسته به امارات و سعودي در بندر حديده در بيانيهاي با اعلام اينكه «به دليل استمرار توافق آتشبس ديگر نيازي به حضور در اين منطقه نيست» خبر از جابهجايي و بازآرايي نيروها در مناطق ديگر يمن براي جلوگيري از پيشروي انصارالله دادهاند. انصارالله يمن در طول هفتههاي گذشته به شكل چشمگيري در استان مارب، به عنوان يكي از كليديترين استانهاي باقيمانده در اختيار نيروهاي تحت حمايت عربستان سعودي، پيشرفت داشتهاند و به نوشته رسانهها اكنون مركز اين استان را از سه جهت در محاصره خود قرار دادهاند. در بيانيه نيروهاي وابسته به امارات و سعودي آمده بود كه «نيروهاي مشترك به اين نتيجه رسيدهاند كه باقي ماندن در موضع دفاعي بدون اينكه بر اساس توافق بينالمللي امكان نبرد وجود داشته باشد، در شرايطي كه ديگر نقاط نياز به حمايت هستند، اشتباه است.» دفتر سازمان ملل متحد كه بر اجراي توافق آتشبس بندر حديده نظارت ميكند در بيانيهاي اعلام كرده است كه اين نيروها قبل از اعلام تصميمشان براي عقبنشيني از منطقه، با سازمان ملل همكاري نكردهاند.
به گزارش پايگاه خبري الجزيره قطر، شنبه شب نيروهاي انصارالله يمن تا نيمههاي شب با نيروهاي نزديك به امارات متحده عربي در منطقه الفازه در نزديكي شهر الخوخه درگير بودهاند. شهر الخوخه همچنان تحت تسلط نيروهاي وابسته به عربستان سعودي و امارات قرار دارد. به گفته منابع نزديك به انصارالله، همه شهرهاي ديگر استان حديده جز شهر خوخه از سلطه نيروهاي وابسته به امارات متحده عربي و عربستان سعودي خارج شدهاند.
آتشبس بندر حديده بعد از چندين ماه درگيري ميان نيروهاي وابسته به عربستان سعودي و امارات با انصارالله براي سلطه بر اين بندر كليدي در درياي سرخ امضا شد. نيروهاي وابسته به عربستان سعودي و امارات تلاش داشتند با پيشروي در نوار ساحلي غرب يمن و تصرف بندر كليدي حديده مسير ارتباط جنبش انصارالله و نيروهاي وفادار به اين گروه را به جهان خارج قطع كنند. با امضاي توافق آتشبس با وساطت سازمان ملل متحد و همكاري سوئد، در طول سه سال گذشته آرامش نسبي بر اين منطقه حكمفرما بود، هر چند هر دو طرف، يكديگر را به نقض آتشبس و حملات به مواضع ديگري متهم ميكردند. قرار بود توافق آتشبس حديده نخستين گام در مسير گفتوگوهاي يمني-يمني براي بازگشت صلح به فقيرترين كشور عربي باشد كه در طول ۶ سال گذشته با تحميل جنگ از سوي عربستان سعودي در بحران قرار دارد. اما سه سال بعد از امضاي اين توافق، هنوز چشمانداز روشني براي پايان درگيريها در يمن وجود ندارد. با اين حال نيروهاي وابسته به امارات متحده عربي در سواحل غربي يمن، در بيانيه خود اعلام كردهاند كه هدف از اقدام آنها براي عقبنشيني اجراي توافقنامه آتشبس است. اين گروههاي نظامي همچنين در بيانيه خود به شدت از دولت مستعفي يمن به رياست عبدالربه منصور هادي انتقاد كردهاند. در اين بيانيه دولت منصور هادي به خيانت، متهم و تاكيد شده است كه نيروهاي شوراي انتقالي در وضعيت محاصره و جنگ فرسايشي قرار گرفتهاند و لذا در چارچوب استقرار مجدد براي دفاع از مناطق ديگر و مشاركت در نبرد با نيروهاي دولت هادي در جبهههاي متعدد بهويژه در مارب و شبوه، تصميم به عقبنشيني گرفتهاند.
گمانهزنيها در مورد دلايل عقبنشيني
در حالي كه سه روز از آغاز عقبنشيني نيروهاي وابسته به امارات متحده عربي از استان حديده ميگذرد، گمانهزنيها در مورد دلايل اين عقبنشيني همچنان ادامه دارد. الراي اليوم در گزارشي در مورد اين عقبنشيني مينويسد: «اين اتفاقات هدف و انگيزه عقبنشيني نيروهاي اماراتي را مبهم باقي گذاشت و منجر به چند فرضيه شد؛ نخست اينكه اين عقبنشيني با هدف تلاش نيروهاي مذكور براي انتقال نيروهاي كمكي به جبهههاي مارب صورت گرفته است كه نيروهاي انصارالله در آستانه به دست گرفتن كنترل آن هستند. عده ديگر نيز معتقدند كه اين عقبنشيني با هدف انتقال نيروها به سمت جنوب يمن و عدن و سازماندهي حمله و گشودن يك جبهه جديد در تعز يا در شبوه براي كاهش فشار بر جبهه مارب صورت گرفته است.» العالم هم در گزارشي مينويسد: «برخي ناظران ميگويند عقبنشيني از مناطق جنوبي و شرقي استان الحديده نوعي تلاش براي تشويق دولت صنعا جهت توقف حملاتش به سمت مارب است. برخي ديگر نيز ميگويند عقبنشيني با هدف سيطره نيروهاي مزدور بر استان تعز انجام ميشود كه پيشتر در استان مارب شكست خوردهاند.»
واكنش انصارالله به ادعاي حمله به سفارت تعطيل شده امريكا
«محمد علي الحوثي»، رييس كميته عالي انقلاب يمن و عضو ارشد انصارالله به ادعاي وزارت خارجه امريكا مبني بر حمله به سفارت اين كشور در صنعا پاسخ داد. به نوشته العالم، روز پنجشنبه گذشته سخنگوي وزارت خارجه امريكا خواستار آزادي كارمندان محلي سفارت امريكا در صنعا شد و افزود: افراد مسلح وابسته به انصارالله به سفارت امريكا كه از سال ۲۰۱۵ در صنعا بسته شده «يورش» بردهاند. سخنگوي مذكور در ادامه خواستار تخليه فوري سفارت امريكا و بازگرداندن تمام وسايل آن شد. محمد علي الحوثي در واكنش به اين اظهارات در صفحه توييتر خود نوشت: سفارت امريكا تخليه شده است و تقريبا از سال ۲۰۱۹ حقوق كارمندان محلي سفارت در يمن را قطع كردند و حالا ادعاي حمله به سفارت بسته شده و بازداشت كارمندان ميكنند. وي افزود: آقايان امريكايي! حقوق كارمندان محلي را پرداخت كنيد؛ اين قدرنشناسي است كه حقوق كساني را كه در وضعيت فاجعهبار يمن به شما خدمت كردند، قطع كنيد. آنها را نيز مانند آنچه در افغانستان رخ داد، رها كرديد.