خبر
اميرعبداللهيان: در دولت جديد بر سر اهميت سياست همسايگي اجماع وجود دارد
حسين اميرعبداللهيان، وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران شنبه در گردهمايي سفرا و روساي نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در كشورهاي همسايه (۱۵ كشور همسايه) طي اظهاراتي در حضور آيتالله سيد ابراهيم رييسي رييسجمهور عنوان كرد: «اولويت همسايگان يكي از موضوعات اساسي در سياست خارجي دولت جديد است. سياست همسايگي حرف تازهاي نيست، ولي در دولت جديد اجماعي وجود دارد بر سر اهميت سياست همسايگي.» وزير خارجه بيان كرد: «معتقديم كه اين سياست بايد به يك منظومه منسجم در سياست خارجي تبديل شود و همه همسايگان و جمهوري اسلامي ايران از توسعه و تحكيم روابط، مناسبات و اتخاذ اين رويكرد نفع ببريم.» رييس دستگاه ديپلماسي اضافه كرد: نگاه به آسيا از جمله اولويتها در سياست خارجي است كه در جلساتي كه در پنج روز آينده در خدمت همكاران خواهيم داشت به تفصيل درباره آن بحث و تبادلنظر خواهيم داشت.» اميرعبداللهيان با بيان اينكه شعار سياست خارجي، شعار ديپلماسي خارجي در دولت سيزدهم تحت عنوان سياست خارجي متوازن و ديپلماسي فعال، هوشمند و پويا انتخاب شده، اظهار داشت: «در همين چارچوب برنامههاي چهار ساله دولت سيزدهم تنظيم و برنامهريزي شده است.» وي همچنين گفت:« توجه ويژه به جامعه ايرانيان خارج از كشور و از ميان برداشتن گسستي كه تا حدودي در بين ايرانيان خارج از كشور با سرزمين مادري ايجاد شده از جمله برنامههاي جدي است. طي روزهاي آينده بعد از گذشت حدود هشت سال اولين نشست شوراي عالي ايرانيان خارج از كشور به رياست آقاي دكتر رييسي برگزار خواهيم كرد و از جمله برنامههايي كه در چهار ماه گذشته براي ايرانيان خارج از كشور مورد توجه قرار گرفته، تصويب قانون جامع حمايت از ايرانيان خارج از كشور است كه در اين شوراي عالي انشاءالله خروجي مهم جلسه خواهد بود.» وي همچنين گفت: «در حوزه بياثر كردن و لغو تحريمها دو ماموريت مهم به دستگاه ديپلماسي سپرده شده است. ما موظفيم كه مجاهدت كنيم و با رويكردي انقلابي و جهادي هم در مسير بياثر كردن تحريمها به اين شعار و سياست دولت آقاي دكتر رييسي كه توسعه پايدار اقتصادي بدون نگاه به مذاكرات وين را دنبال ميكنند، به اين سياست و تحقق اين سياست كمك كنيم.» اميرعبداللهيان اضافه كرد: «در عين حال وظيفه ذاتي دستگاه ديپلماسي است كه براي لغو و از بين بردن و از ميان برداشتن تحريمهاي ظالمانه و يكجانبه امريكا همه سعي، تلاش، دانش و تجربه ديپلماتيك خود را بهكار بگيرد براي اينكه از اين مرحله نيز انشاءالله و به لطف خدا با رهنمودهاي مقام معظم رهبري و رويكردي كه رييسجمهور دارند بتوانيم از اين گردنه نيز كشور را عبور بدهيم.»
خطيبزاده: در مورد بياثرسازي تحريمها خبرهاي خوشي در راه است
سعيد خطيبزاده در گفتوگويي با بيان اينكه وزارت امور خارجه در تسهيل روابط اقتصادي در خارج از كشور نقش خود را ايفا ميكند، گفت: «وزارت خارجه يك ضلع از اضلاع ديپلماسي اقتصادي است و وزارتخانهها و دستگاههاي مسوول مستقيم در اين زمينه هم بايد با ما همكاري داشته باشند.» به گزارش ايرنا، سخنگوي وزارت امور خارجه با اشاره به توصيههاي رييسجمهور به سفرا و روساي نمايندگيهاي جمهوري اسلامي ايران در كشورهاي همسايه اضافه كرد: «رييسجمهور امروز ماموريت را مشخص كرده است.» خطيبزاده درباره گشايشهاي مالي گفت: «در حوزههاي پولي، مالي و توسعه صادرات با كشورهاي همسايه گشايشهاي جدي اتفاق افتاده و روابط اقتصادي با تاجيكستان در ۱۰۰ روز گذشته ۲.۵ تا ۳ برابر وسعت يافته است. در سفر اخير رييسجمهوري به تركمنستان موانع مراودات اقتصادي با اين كشور هم مرتفع شد.» به گفته سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشور، گشايشهايي در حوزههاي پولي و مالي با برخي كشورهاي همسايه اتفاق افتاده و در دست پيگيري است. خطيبزاده يادآور شد: «در مورد خنثيسازي و بياثرسازي تحريمها هم در روزهاي آينده خبرهاي خوشي اعلام خواهد شد.»
هند: تحريمهاي امريكا تاثيري روي پروژه بندر چابهار نداشته است
وزير امور خارجه هند در يك جلسه پرسش و پاسخ در پارلمان اين كشور، هرگونه تاثير تحريمهاي امريكا بر پروژه بهرهبرداري از بندر چابهار را رد كرد. به گزارش ايسنا وبه نقل از روزنامه هندو، سوبرامانيام جايشانكار وزير امور خارجه هند در پاسخ به سوال يكي از نمايندگان پارلمان اين كشور درباره تاثير تحريمهاي امريكا بر همكاري دوجانبه هند و ايران در زمينه پروژه بندر چابهار گفت: تحريمهاي امريكا عليه ايران بر پروژه بندر تاثيري نداشتهاند و اين تحريمها «اصلا هيچ ربطي به پروژه بندر چابهار ندارند.» ريتش پاندي اين نماينده پارلمان هندوستان مدعي شد كه چين تلاش ميكند روي پروژه چابهار كار كند و از تحريمهاي امريكا عليه ايران به نفع خود استفاده كند و از جايشانكار پرسيد آيا دولت هند به دنبال راهكاري براي اين مساله است يا نه. وزير خارجه هند در پاسخ به او گفت: مايلم به اطلاعتان برسانم اين ادعا كاملا نادرست است. اين توافق [بهرهبرداري از بندر چابهار] در سال ۲۰۱۶ امضا شد. بهرهبرداري از اين بندر در سال ۲۰۱۸ به دست ما افتاد. ما تاكنون شش جرثقيل در بندر چابهار نصب كردهايم و كاملا فعال است. نماينده پارلمان هند همچين از جايشانكار پرسيد آيا هند توافقي پنهاني براي بهرهبرداري از بندر چابهار در راستاي كمك به كشورهاي آسياي ميانه و افغانستان پس از در دستگيري قدرت اين كشور توسط طالبان امضا كرده است يا نه، گفت: تمامي توافقهاي ما درباره عملياتهاي بندر چابهار محدود به ايران هستند. در اصل، اين يك توافق سه جانبه بود اما در واقع آن توافق مبناي شكلگيري اين پروژه بود. لازم نيست در زمينه فعاليت بنادر قراردادي با دولت افغانستان داشته باشيم. من به شما اطمينان ميدهم اين بندر فعال است.