بيتوجهي به هشدارهاي هواشناسي باز هم
مرگ دوستداران طبيعت را رقم زد
ديزين
9 مصدوم و يك كشته پس داد
گروه اجتماعي
باز هم بيتوجهي طبيعتگردان و كوهنوردان به هشدارهاي هواشناسي، حادثهاي تلخ رقم زد. 10 طبيعتگرد كه عصر پنجشنبه در ارتفاعات ديزين گرفتار شده و درخواست كمك فرستاده بودند، بامداد روز جمعه با عمليات 7 ساعته تيمهاي امدادي جمعيت هلالاحمر نجات يافتند درحاليكه يك نفر از اين گروه، به دليل سقوط از ارتفاع و به دنبال مصدوميت شديد، جان خود را از دست داد و پس از انتقال پيكر او به دامنه ديزين، جسد او به پزشكي قانوني منتقل شد.
صعود اين گروه 10 نفره به ارتفاعات ديزين در حالي بود كه طي روزهاي گذشته، پررنگترين هشدار اداره كل هواشناسي استان تهران و سازمان هواشناسي كشور درباره خطر وقوع سيلاب، كولاك و توفان برف در جادهها و به خصوص، ارتفاعات كوهستاني بود كه اين هشدار هم شامل مخاطراتي همچون بارش متوسط و گاهي شديد باران و برف، گاهي همراه با مه و در مناطق مرتفعتر با احتمال كولاك برف است علاوه بر آنكه اثرات اين مخاطره شامل لغزندگي معابر و جادهها، آبگرفتگي بعضي معابر، سيلابيشدن مسيلها، بالا آمدن سطح آب رودخانهها، مه و كولاك برف در ارتفاعات، محدوديت تردد در جادهها و گردنههاي كوهستاني و احتمال انسداد موقت بعضي راهها ميشود.
اداره كل هواشناسي استان تهران در اين هشدار خواسته بود كه شهروندان ضمن پرهيز از مسافرتهاي بين شهري به ويژه در مسيرهاي كوهستاني، از كوهنوردي و پرواز گلايدر و هواپيماهاي سبك خودداري كنند.
هشدار نارنجيرنگ در سازمان هواشناسي، به معناي خطر وقوع اثرات منفي پديدهاي جوي و خسارتهاي احتمالي است كه در صورت اعلام چنين هشداري، دستگاههاي مسوول براي مقابله با يك پديده خسارتزا در حالت آمادهباش قرار ميگيرند.
با اين حال طبق اعلام مهدي وليپور؛ رييس سازمان امداد و نجات جمعيت هلالاحمر، ساعت 18 و 25 دقيقه روز پنجشنبه، گزارشي مبني بر سقوط يك نفر در منطقه «دره دريوك» ديزين به جمعيت هلالاحمر مخابره شد و در پي آن، مركز كنترل مديريت و هماهنگي عمليات جمعيت هلالاحمر استان البرز امدادگران را به محل اعزام كرد. طبق اين اعزام دو تيم امداد و نجات از پايگاه شهرستانك به منطقه اعزام شد و امدادگران در محل مشاهده كردند كه يك تيم ۱۰ نفره طبيعتگرد در حال عبور از اين منطقه بودند كه يكي از آنان كه يك آقاي حدودا ۵۰ساله بود به دره سقوط كرده و دچار آسيبديدگي شده بود، همچنين با توجه به اينكه حال اين فرد مناسب نبود، دو نفر نيز در كنار او مانده بودند ولي اين فرد به دليل شدت جراحات و آسيبديدگي فوت كرده بود كه موقعيت جسد وي شناسايي شده و عصر جمعه هم يك بالگرد براي انتقال پيكر به محل اعزام شد.
وليپور در گفتوگو با خبرگزاري ايسنا همچنين گفت كه در اولين اقدامات جستوجو و شناسايي موقعيت، هفت عضو اين تيم از سوي امدادگران نجات داده شدند اما عمليات براي نجات سه تن ديگر ادامه داشت و سرانجام دو نفر ديگر حوالي ساعت ۳ بامداد جمعه نجات پيدا كردند.
به دنبال اين حادثه تلخ، وليپور هم با هشدار به كوهنوردان و طبيعتگردان درباره وضعيت جوي بسيار خطرناك ارتفاعات استان تهران در اين ايام بارندگي گفت: «دره دريوك در ديزين يك دره حادثهخيز و خطرناك است. توصيه ميكنيم كه شهروندان اعم از تيمهاي حرفهاي و آماتور كوهنوردي به هيچ عنوان در فصل زمستان و هنگام بارش برف به اين منطقه وارد نشوند. در ديگر ايام سال نيز لازم است حتما يك فرد حرفهاي و راهبلد با تيمها همراه شده و مسير صعود و محل استقرار نيز پيش از حركت به هيات كوهنوردي يا نمايندگي وزارت گردشگري اطلاع داده شود تا اگر حادثهاي رخ داده حتما امكان نجات در كمترين زمان ممكن فراهم شود. متاسفانه در حال حاضر عمده كوهنورداني كه به ارتفاعات صعود ميكنند چه كوهنوردان حرفهاي و چه افراد آماتور، اطلاعات مسير خود و محلهاي استقرار را اعلام نميكنند و همين موضوع سبب ميشود تا در صورت بروز حادثه جستوجو و امدادرساني زمان بيشتري به طول بينجامد.»
اقدام به صعود اين گروه 10 نفره به ارتفاعات ديزين در شرايطي كه سازمان هواشناسي هشدار نارنجي داده بود، در حالي بود كه يكي از نجاتيافتگان حادثه تلخ «توچال» كه 5 دي 1399 اتفاق افتاد و باعث فوت 11 نفر از هموطنان در ارتفاعات كلكچال، توچال و آهار شد، ميگويد: «كوهنوردان حرفهاي، معمولا به اطلاعرساني و هشدارهاي سازمان هواشناسي توجه نميكنند چون براي اين افراد، صرفا اطلاعرساني منابع خارجي و بينالمللي معتبر و قابل اعتماد است درحاليكه اگر سال گذشته هم به هشدارهاي چندباره سازمان هواشناسي توجه ميشد، امروز آن 11 نفر كه در واقع به علت بيحركت ماندن و فريز شدن در هوايي كه 5 دقيقه بيشتر اجازه زنده ماندن نميداد، يخ زدند و جان خود را از دست دادند، زنده و در كنار ما بودند.»
البته همزمان با گرفتار شدن 10 طبيعتگرد در ارتفاعات استان البرز، در استانهاي شمال غرب كشور هم حوادث مشابهي اتفاق افتاد چنانكه مديرعامل جمعيت هلالاحمر آذربايجان غربي اعلام كرد كه ديروز و به دنبال آغاز بارش برف و كولاك در سه شهرستان اروميه، سلماس و اشنويه و گرفتار شدن 8 دستگاه خودرو در اين محورهاي گرفتار كولاك، امدادرساني به شهروندان گرفتار در اين شرايط جوي هم انجام شد. همچنين به گفته مدير كل فرودگاههاي آذربايجانغربي، با توجه به بارش قابل توجه برف و باران و كاهش ديد افقي به 200 متر طي روز گذشته، پروازهاي فرودگاه اروميه لغو شد.