وزير ارتباطات:
پلتفرمهاي خارجي كه قواعد ما را بپذيرند، اجازه فعاليت در كشور را دارند
گروه اقتصادي | وضعيت اينترنت در كشور طي ماههاي اخير باعث اعتراض بسياري از كاربران شده و كار به جايي رسيده كه وزير ارتباطات نيز اين موضوع را كه وضعيت اينترنت ثابت در كشور خوب نيست، پذيرفته است. عيسي زارعپور روز گذشته و در نخستين نشست خبري خود به سوالات زياد و گوناگوني از جمله اينكه آيا از پلتفرمهاي خارجي استفاده ميكند يا خير و اينكه آيا قرار است برخي از پلتفرمهاي خارجي فيلتر شود يا خير، پاسخ داد. او بر اين باور است كه «اكنون فضاي مجازي تبديل به زيست اصلي مردم شده است، اگر اين فضا قاعدهمند نباشد و هركس كه در آن فعاليت ميكند، حقوق و تكاليف خود را نداند، آشفتهبازار شده و حقوق مردم ضايع خواهد شد.»
فيلترينگ مهمترين نكتهاي است كه تقريبا هميشه براي كاربران و فعالان فضاي مجازي سوال بوده است. به خصوص آنكه پس از تصويب طرح صيانت از كاربران در فضاي مجازي عدهاي عنوان كردند كه وزير ارتباطات نيز موافقت تلويحي با اين طرح دارد. البته كه مخالف فيلترينگ است ولي بر قانونمندي آن تاكيد دارد. زارعپور در نشست خبري خود در اين خصوص نيز توضيح داد كه: «به عنوان كسي كه پنج سال خارج از كشور، زندگي و به ۱۷ كشور سفر كردهام، ميگويم كه اعمال محدوديت براي برخي سرويسها در همه جاي دنيا وجود دارد و كشورها خطوط قرمز متفاوتي در اين زمينه دارند. در مصوبه ITU هم يكسري خطوط قرمز اعمال شده كه همه كشورها بايد نسبت به اين محتواها حساس باشند. موضع در خصوص فيلترينگ، صفر و يك نيست، اما تمامي كشورها براي سالمسازي فضاي مجازي، اعمال محدوديت را پذيرفتهاند، اما اين موضوع با توجه به خطوط قرمزشان متفاوت است. اگر اين فضا قاعدهمند نباشد و هركس كه در آن فعاليت ميكند، حقوق و تكاليف خود را نداند، آشفتهبازار شده و حقوق مردم ضايع خواهد شد. اگر سري به دادسراي جرايم رايانهاي بزنيد و مراجعات مردمي را در خصوص مشكلات ناشي از فضاي مجازي ببينيد، بايد از ما بخواهيد كه به عنوان حاكميت از حقوق مردم در برابر هتكحرمتها و كلاهبرداريها در اين فضا دفاع كنيم؛ لازمه اين احقاق حقوق، ساماندهي فضاي مجازي است. اگر فضا شفاف شود، به نفع بازيگران اين حوزه است و پلتفرمها نيز ميدانند چه حقوق و تكاليفي دارند و با كدام دستگاه بايد مواجه شوند.»
تصميمگيري براي فيلترينگ، جمعي است
زارعپور در قسمتي از سخنان خود ضمن تاكيد بر اين موضوع كه طرح صيانت از كاربران در فضاي مجازي جاي بهبود و ارتقا دارد، گفت: «ما در تعامل با همه بازيگران حاكميتي كه در اين حوزه حضور داشتند، پيشنهادي را تهيه و به مجلس ارايه كرديم تا بخشي از نگرانيهاي بخش خصوصي را برطرف كنيم. مجموع اين طرح، به نفع بخش خصوصي و كسبوكارهاست و شفافيت در اين طرح ميتواند باعث رشد كسبوكارها شود.» رفع فيلترينگ توييتر و يوتيوب يكي از چالشهاي دوران آذري جهرمي بود كه به نظر ميرسد زارعپور نيز با همان نوع چالشها دست به گريبان است. بسياري اين انتقاد را به وزارتخانه ارتباطات وارد ميكردند كه در شرايطي كه بيشتر نمايندگان مجلس، سران قوا و مسوولان كشور در توييتر حساب كاربري دارند، چرا اين پلتفرم همچنان فيلتر است. اگرچه آذري جهرمي در زمان وزارتش نتوانست اين پلتفرم را از فيلترينگ نجات دهد اما همان سوال نيز از وزير فعلي پرسيده شد و او پاسخ داد: «اين يك تصميمگيري جمعي است و وزارت ارتباطات در كميته فيلترينگ از ميان ۱۳ عضو، تنها يك راي دارد و هر زمان كه از ما بخواهند، نظر خودمان را در قالب اين راي اعلام ميكنيم. اعتقاد من اين است كه هر پلتفرم خارجي كه قواعد ما را بپذيرد، اجازه فعاليت در كشور را دارد و اين شاهبيت نظر ما در مورد طرح حمايت از حقوق كاربران است. اگر پلتفرمهاي خارجي الزامات ما را بپذيرند، هيچ منعي نداريم كه آنها در كشور فعاليت كنند. اما بحث حاكميت فضاي مجازي، نگراني همه كشورها است و يكي از دغدغههاي جدي است كه دولتها حتي به تازگي در اجلاس IGF لهستان آن را مطرح كردهاند، زيرا پلتفرمها در صورت نبود قواعد و ضابطه، باعث خلعسلاح دولتها ميشوند و نميتوان حقوق مردم را از طريق آنها استيفا كرد.»
وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره برنامه دولت سيزدهم براي مذاكره با پلتفرمهاي خارجي، بيان كرد: «موضوع حكمراني فضاي مجازي و عدم ضابطهمند بودن پلتفرمهاي اجتماعي، يك مشكل جهاني است، به همين دليل كارگروهي در سازمان ملل متحد تشكيل شده كه با حضور كشورهاي مختلف در حال تهيه پيشنويسي براي قاعدهپذير كردن پلتفرمهاي اجتماعي در دنيا هستند و يكي از اعضاي فعال در اين كارگروه، ايران است كه اين موضوع را پيگيري ميكند. همه كشورها به اين نتيجه رسيدند كه بحث قاعدهمند كردن فعاليت شبكههاي اجتماعي و پلتفرمها را بهطور ويژه دنبال كنند. ما نيز اين مساله را بهطور جدي دنبال خواهيم كرد و يكي از برنامههاي اصليمان تحقق اين موضوع خواهد بود. ما هيچگونه محرمانگي روي طرح صيانت نداشتيم و قصدمان اين بود در صورتي كه مجلس پيشنهادات ما را براي بررسي بپذيرد، آن را اعلام عمومي كنيم.» بخش ديگري از سخنان زارعپور به افزايش تعرفههاي اينترنتي اختصاص داشت. به باور او اگر تعرفهها افزايش پيدا نكند، نميتوان انتظار توسعه داشت.