بازخواني ماجراي جزاير فالكلند و ادعاي آرژانتين
محبوبيت دست خدا، نفرت از بريتانياييها و تاثير فوتبال
گروه ورزش
189 سال پيش در چنين روزي (3 ژانويه) انگلستان جزاير فالكلند در چهارصد كيلومتري آرژانتين در آبهاي اقيانوس اطلس جنوبي را تصرف كرد. نام اين جزيره امروز با نام ديهگو مارادونا اسطوره فقيد فوتبال جهان پيوند خورده است. مارادونايي كه ديگر نيست تا در مراسمهاي مربوط به اتفاقات اين جزيره شركت يا اظهارنظر كند.
امروز رسانهها از نبرد آرژانتين و انگلستان بر سر جزاير فالكلند روايتهايي يكسويه به نفع آرژانتينيها و مارادونا ذكر ميكنند. در ذهن اغلب فوتبالدوستان چنين جا افتاده كه مارادونا در مقابل استعمارگر پير ايستاد و با آن دو گل تاريخي در يكچهارم نهايي جام جهاني 1986 انتقام شكست نظامي كشورش را مقابل انگليسيها گرفت. شكست نظامي كه در سال 1982 از طرف بريتانيا بر آرژانتين تحميل شد.
گزارشگر آرژانتيني بعد از گل دوم مارادونا به انگليس در حالي كه تاكيد ميكرد، نميتواند جلوي اشكهايش را بگيرد، گفت: «خداي من زنده باد فوتبال! جلوي اشكهام رو نميتونم بگيرم. مارادونا در يك حركت تاريخي در بهترين بازي عمرش مثل يك كايت در كهكشانها! از كدوم سياره اومدي كه اين همه بريتانيايي رو جا بذاري؟ تا يك ملت مشتهايشان را گره كنند و براي آرژانتين فرياد بكشند. خدايا از تو ممنونيم. براي فوتبال. براي مارادونا.»
خود مارادونا هم بعد از بازي اعلام كرد گلي كه با دست به ثمر رساند و بعدها نام «دست خدا» بر آن اطلاق شد، انتقام آرژانتين از انگليسيها بوده. مارادونا گفت: « اين بازي فوتبال است و با جنگ ۴ سال قبل قابل قياس نيست، اما آنها پسرهاي ما را همچون پرندگان كوچك كشتند و اين برد انتقام آن است.»
4 سال قبل از جام جهاني 86 مكزيك، آرژانتين با ادعاي مالكيت بر جزاير فالكلند به اين جزيره نيروي نظامي اعزام و آن را تصرف كرد. آرژانتين مدعي بود اين قلمرو متعلق به آنهاست و ميگفت حق مالكيت بر فالكلند از اسپانيا به آنها رسيده است. در ادامه بريتانيا براي محافظت از مستعمره تاريخياش ناو جنگي عازم منطقه كرد و بعد از 74 روز نيروهاي آرژانتين از منطقه خارج شدند و مالكيت جزيره دوباره به دست بريتانيا افتاد. در آن جنگ آرژانتين 649 كشته و انگلستان 258 كشته دادند.
در فاصله چهار سال تا جام جهاني مكزيك حس سرخوردگي بر مردم آرژانتين حكمفرما بود و آنها دنبال فرصتي براي انتقام ميگشتند. آنها انتقامي كه ميخواستند را در زمين فوتبال از انگلستان گرفتند.
در تمام اين سالها اين روايت غالب بر روايت مربوط به جزاير فالكلند-مارادونا بوده است. محبوبيت مارادونا در جهان و ديد منفي هميشگي به بريتانيا به عنوان يك كشور استعمارگر باعث شد همه طرف آرژانتين را بگيرند. چيزي كه كمتر به آن پرداخته شده شرايط مردم اين جزيره كوچك در اقيانوس اطلس و اتفاقاتي است كه در آرژانتين رخ داد. در مورد كشف جزاير فالكلند بحثهاي زيادي وجود دارد. در طول تاريخ اين جزاير سكونتگاه مردماني از فرانسه، بريتانيا، اسپانيا و آرژانتين بوده است. اولين سند ثبت شده در اين رابطه برميگردد به سال ۱۶۹۰ ميلادي. در آن سال كاپيتان جان استرانگ انگليسي كه در مسير پرو و ساحل شيلي در حركت بود، جزاير فالكلند را كاوش كرد و در گزارشهايش به آن اشاره كرد.
از سال 1833 كه بريتانيا بر جزاير فالكلند تسلط پيدا كرد تا سال 1982 كه آرژانتين تلاش كرد با حمله نظامي منطقه مورد مناقشه را از آن خود كند مردم اين جزيره تفاوت زيادي كرده بودند.
در حال حاضر مردم فالكلند شهروند بريتانيا به حساب ميآيند و اين كشور در امور داخلي از استقلال برخوردار است و بريتانيا مسووليت دفاع و امور خارجي آنها را بر عهده دارد.
فالكلند هنوز هم مورد مناقشه دوكشور است و آرژانتين بدون تلاش براي رويارويي نظامي با انگليس سعي دارد از طريق تحريم اين جزيره، مردم را وادار به عقبنشيني كند. 9 سال قبل اين مناقشه دوباره شدت گرفت و رييسجمهور آرژانتين اعلام كرد براي مالكيت جزيره با بريتانيا وارد گفتوگو ميشود، اما بريتانيا اعلام كرد: «درباره اين موضوع بدون توافق ساكنان فالكلند، مذاكره نخواهد كرد.»
در همين زمان بود كه آرژانتين فشار روي مردم فالكلند را در دستور كار قرار داد. در آن دوران آرژانتين، كشتيهايي را كه با پرچم فالكلند بودند، به بنادر خود راه نميداد. با همدستي آرژانتين برخي كشورهاي منطقه نيز چنين رويهاي را در پيش گرفتند تا حصر فالكلند تكميل شود.
ديگر مساله پرداخته نشده آزادي مردم آرژانتين از شر يك ديكتاتوري بعد از شكست در فالكلند است. در سال 1982 و بعد از شكست آرژانتين از انگلستان لئوپوليد گالتيري ديكتاتور اين كشور مجبور به كنارهگيري از قدرت شد، چراكه اين لئوپوليد بود كه دستور تصرف جزاير فالكلند را صادر كرد و كشور را در يك وضعيت نابسامان قرار داد.