اسراييل به بهانه شليك دو راكت به دريا
اقدام به بمباران برخي مناطق در غزه كرد
بهانهجويي براي نقض آتشبس
محمدحسين لطفالهي
اسراييل روز شنبه مدعي شد در پاسخ به حمله راكتي از سوي حماس، دو منطقه در غزه را هدف حملات خود قرار داده است. گزارشهايي كه تاكنون از اين حمله منتشر شدهاند وجود هرگونه كشته يا زخمي در پي اين حملات را انكار ميكنند اما حملات اسراييل نگرانيها درباره احتمال شدت گرفتن درگيريها ميان حماس و اشغالگران اسراييلي را كه از زمان جنگ پيشين غزه تقريبا متوقف شده بود، افزايش داده است.
ارتش اسراييل ادعا كرده در ابتدا حماس با شليك دو راكت تلاش كرد مواضعي را در سرزمينهاي اشغالي هدف قرار دهد و سپس تلآويو در واكنش به اين حمله راكتي با استفاده از جتهاي جنگنده، هليكوپترهاي جنگي و تانكها «يك كارخانه راكتسازي و تعدادي ديگر از اماكن نظامي» را هدف قرار دادند. منابع محلي گفتهاند حملات اسراييل روي منطقه خان يونس واقع در جنوب غزه متمركز بود. همزمان رسانههاي فلسطيني گزارش دادند حملاتي نيز عليه مناطقي در شمال غزه اتفاق افتاده است. خبرگزاري «شهاب» شنبه شب گزارش داد كه توپخانه ارتش اشغالگر در حال شليك به مناطقي در شمال نوار غزه است و يك پست ديدباني در منطقه «الغول» در شمال بيت لاهيا هدف حمله قرار گرفته است.
رسانههاي نزديك به حماس اعلام كردهاند نيروهاي فلسطيني در واكنش به حملات اسراييل اقدام به شليك دو فروند موشك ضدهوايي كردهاند اما هنوز مشخص نيست واكنش حماس، چه خسارتهايي را به نيروهاي اسراييلي تحميل كرده است.
واشنگتنپست به نقل از منابع فلسطيني نوشته است كه حماس از طريق مصر پيغام داده كه به دنبال تشديد تنشها نيست اما به حملات اسراييل پاسخ مناسب خواهد داد.
ارتش اسراييل در نخستين ساعات بامداد روز يكشنبه اعلام كرده بود كه «در حال انجام حملاتي عليه اهداف تروريستي در نواره غزه است» از سوي ديگر خبرگزاري فرانسه با انتشار گزارشي در اين خصوص به نقل از منابع امنيتي فلسطيني نوشت: «جنگندههاي اسراييلي يك سايتگردانهاي عزالدين قسام، شاخه نظامي جنبش حماس را در غرب خان يونس، شهري واقع در جنوب نوار غزه هدف حملات خود قرار دادند.» منابع فلسطيني همچنين به فرانسپرس گفتند كه يك پايگاه ديدباني جنبش اسلامگراي حماس واقع در شمال نوار غزه نيز هدف حملات توپخانهاي ارتش اسراييل قرار گرفته است. اسراييل روز شنبه اعلام كرده بود كه دو راكت شليكشده از سوي نوار غزه در آبهاي درياي مديترانه در نزديكي كلانشهر تلآويو سقوط كرده است.
ارتش رژيم اسراييل در بيانيهاي يادآور شد كه در جريان اين حملات راكتي آژيرهاي هشدار به صدا در نيامده و سيستمهاي رهگيري موشك فعال نشدند. مقامات امنيتي اسراييل پس از حمله راكتي انجامشده از سوي نوار غزه اعلام كرده بودند كه به گونهاي پاسخ خواهند داد كه منجر به تشديد تنش در منطقه نشود.
آسوشيتدپرس درباره ماهيت حمله راكتي كه اسراييل مدعي آن است از جانب حماس صورت گرفته، مينويسد: «صبح اولين روز سال جديد، دو راكت از غزه شليك شد و بر فراز آسمان مديترانه به پرواز در آمد. اگرچه يكي از اين دو راكت در فاصله كمي از خطوط ساحلي تلآويو فرود آمد اما باعث هيچ آسيبي نشد و حتي سيستم هشدار دفاع هوايي اسراييل نيز به آن واكنشي نشان نداد. هيچ گروهي مسووليت شليك اين راكتها را برعهده نگرفته اما يكي از مقامهاي حماس به شرط ناشناس ماندن اعلام كرده شليك اين راكتها در نتيجه نقصي كه توفان زمستاني در عملكرد الكترونيكي آنها ايجاد كرده بود، صورت گرفته است.» به نوشته اين خبرگزاري، برخي تحليلگران نظامي معتقدند راكتها از سوي گروه جهاد اسلامي شليك شده است. آسوشيتدپرس در گزارشي با پرداختن به اين موضوع آورده است كه شبهنظاميان فلسطيني مستقر در نوار غزه گاهي از طريق شليك به سوي دريا اقدام به آزمايش موشكي ميكنند. با اين وجود، ارتش رژيم اسراييل انگشت اتهام را به سوي حماس نشانه گرفته و از اين اتفاق براي ضربه زدن به حماس سوءاستفاده كرده است. در بيانيهاي كه ارتش اسراييل پس از حملات عليه غزه منتشر كرده، آمده است: «حماس مسوول تمام اتفاقاتي است كه در نوار غزه رخ ميدهد و تبعات اين اتفاقات نيز متوجه حماس است.»
به گزارش شبكه خبري روسيا اليوم، نفتاليبنت، نخستوزير رژيم اسراييل روز يكشنبه پس از حملات جنگندههاي اين رژيم به نقاطي در نوار غزه در واكنش به شليك دو موشك به سواحل تلآويو مدعي شد: «داستانهاي جنبش حماس در خصوص رعد و برق و توفان كه در فصل زمستان تكرار ميشود ما را فريب نميدهد.» او در اظهاراتي تهديدآميز گفت هركسي كه به سمت اسراييل موشك شليك كند، مسووليت آن را برعهده دارد. بنت در جلسه هفتگي دولت اين رژيم گفت: «نيروي هوايي شب گذشته حملهاي به سلسلهاهدافي در مجتمع وابسته به حماس در خانيونس كه براي توليد خمپاره استفاده ميكند، همچنين ارتش حملهاي به سلسلهمواضع حماس در همجواري مرزهاي مشترك با غزه انجام داد.» او ادامه داد: «اين حمله در واكنش به شليك دو موشك از غزه بود.»
حازم قاسم، سخنگوي جنبش حماس، حمله بامداد روز يكشنبه حمله رژيم صهيونيستي به اراضي مختلف نوار غزه را جنايتي دانست كه به ليست جنايات اين رژيم افزوده ميشود. وي تاكيد كرد كه مقاومت به وظيفه خود در دفاع از ملت و آزادسازي سرزمين و مقدسات فلسطين با به دست گرفتن اسلحه و ايستادگي در برابر دشمن، ادامه خواهد داد. سخنگوي حماس افزود، اسراييل و شهركنشينان جز نااميدي و شكست چيزي نصيبشان نخواهد شد و مردم ما و نيروهاي دلاور مقاومت در اين نبرد پيروز خواهند شد زيرا ما صاحب حق و اراده هستيم.
اين افزايش تنشها ميان اسراييل و حماس، در حالي صورت گرفته كه براساس گفته منابع امريكايي مذاكرات صلح ميان اين دو به بنبست رسيده و دليل به بنبست رسيدن مذاكرات، اختلافنظرهاي اساسي بر سر مساله تبادل زندانيان و مسائل ديگر از جمله زيادهخواهيهاي تلآويو عنوان شده است. الميادين روز شنبه گزارش داد مقاومت غزه به دولت مصر به عنوان واسطه، اعلام كرده كه در صورت شهادت «هشام ابوهواش» در زندان و عدم آزادي وي، اين رويداد را به منزله ترور اين اسير فلسطيني قلمداد خواهد كرد. اين وبسايت خبري افزوده است كه دولت مصر و طرفهاي بينالمللي در تلاش براي حل پرونده آزادي «هشام ابوهواش» از اسارت رژيم صهيونيستي كه ۱۳۷ است در اعتصاب غذا بهسر ميبرد، در تلاش هستند و در اين خصوص به تلآويو فشار ميآورند. مقاومت غزه به مصر هشدار داده است كه در صورت شهادت وي در زندان، اوضاع بههم خواهد ريخت.
به دليل به نتيجه نرسيدن اين مذاكرات، بيش از هفت ماه پس از آخرين جنگ غزه و اسراييل كه باعث تخريب بسياري از ساختمانها و زيرساختها در غزه شد و همچنين بيش از 260 نفر كشته بر جاي گذاشت، هنوز برنامه بازسازي كه قرار بود با استفاده از كمكهاي بينالمللي در غزه آغاز شود، شروع نشده است. كارشناسان ميگويند اين حمله اسراييل باعث ميشود آرامشي كه پس از جنگ به وجود آمده بود عملا از بين برود. از زمان پايان جنگ اخير غزه در ماه مه سال گذشته ميلادي، هيچكدام از طرفين حملاتي جدي را عليه طرف ديگر ترتيب نداده بودند.
حماس و اشغالگران اسراييلي كه بارها در مقاطع گوناگون با يكديگر درگير شدهاند ماه مه سال گذشته ميلادي به مدت يازده روز در جنگي تمامعيار اهداف يكديگر را مورد حملات سنگين هوايي و موشكي قرار دادند. اين حملات چهارمين جنگ تمامعيار پس از به دست گرفتن قدرت در نوار غزه از سوي جنبش اسلامگراي حماس بود.
جنگ يازدهروزه اسراييل و حماس در سال گذشته درنهايت با فشارهاي افكار عمومي جهان عليه اسراييل و ميانجيگري طرفهايي نظير مصر به يك توافق آتشبس شكننده منجر شد. كارشناسان معتقد بودند دليل آغاز اين جنگ به اهداف سياسي بنيامين نتانياهو، نخستوزير پيشين اسراييل براي باقي ماندن در قدرت به هر قيمتي مربوط ميشد. جنايتهاي اسراييل در جنگ اخير غزه به نحوي غيرقابل چشمپوشي بود كه باعث شد براي اولينبار طي دهههاي گذشته موج بزرگي در حمايت از فلسطين در ميان سياستمداران حزب دموكرات و شهروندان امريكايي شكل بگيرد.
زخمي شدن دهها فلسطيني در كرانه باختري
دهها تن از شهروندان فلسطيني در جريان درگيريها با نيروهاي ارتش رژيم صهيونيستي در كرانه باختري در ورودي روستاي «برقه» واقع در شمالغرب «نابلس» زخمي شدند. به گزارش ايسنا، به نقل از خبرگزاري فلسطيني «سما»، هلالاحمر فلسطين اعلام كرد، كادرهاي پزشكي فلسطيني در روستاي برقه با ۸۸ زخمي روبهرو شدند كه بيشتر آنها دچار حالت خفگي و سه تن دچار سوختگي شدند. در همين راستا، غسان دغلس، مسوول پرونده شهركسازي در شمال كرانه باختري خاطرنشان كرد، در ورودي روستاي برقه درگيريهايي ميان اشغالگران و صدها شهروند فلسطيني در اعتراض به برپايي راهپيمايي شهركنشينان در شهرك «حومش مخلاه» رخ داد. دغلس در ادامه افزود، شهركنشينان به دليل حضور صدها فلسطيني در اين منطقه نتوانستند به «حومش» برسند و مسير خود را تا منطقه «المسعوديه» كوتاه كردند. هلالاحمر فلسطين اعلام كرد، بيشتر فلسطينيان به دليل استنشاق گاز اشكآور دچار حالت خفگي شدند. در همين راستا، نيروهاي ارتش رژيم صهيونيستي پس از يورش به منازل فلسطينيان و تفتيش آنها سه شهروند فلسطيني را در شهرك «اذنا» واقع در غرب استان الخليل بازداشت كردند. از سوي ديگر، قايقهاي نيروي دريايي ارتش رژيم صهيونيستي قايق ماهيگيري فلسطيني را در درياي شهر غزه هدف گلوله قرار دادند و شلنگهاي آب را به سمت ماهيگيران باز كرده و آنها را مجبور به ترك اين مكان كردند.