دنيا منتظر زلزله چند ريشتري كشتيگيران ايراني است
كشتي آسيا سكوي مسابقات جهاني شود
يونس هميالي
يك: آبان ۱۳۵۸ مصادف با نوامبر ۱۹۷۹ براي نخستينبار رقابتهاي كشتي قهرماني قاره كهن با حضور يازده كشور به ميزباني شهر جلندر از ايالت پنجاب هندوستان برگزار شد. تيم كشتي آزاد با كسب چهار مدال طلا توسط رضا سوختهسرايي، محمد حسن و محمد حسين محبي و سيدجبار مهديون، همچنين تصاحب دو نقره سيد رسول حسيني و علي عبدلي و ارمغان سه نشان برنز عليرضا سليماني، جهاندار عبدالباقر و سبحان روحي روي سكوي قهرماني قرار گرفت. چهار سال بعد اولين دوره آوردگاه كشتي فرنگي با حضور ۲۹ كشتيگير از چهار تيم ژاپن، پاكستان، هندوستان و ايران در سالن دوازده هزار نفري آزادي تهران آغاز شد كه ايران با صيد هشت مدال طلا مرتضي پاپينيا، علي خاني، حسين تورانيان، محمد بنا، موسي طباطبايي، فريدون بهنامپور، حسن بابك و داود ايوب و دو مدال نقره غلامحسين محسني و حسامالدين جعفري روي سكوي قهرماني ظاهر شد؛ نكته حائز اهميت اينكه در آن كارزار سه كشور مهمان با كشتيگيران آزادكار روي تشك آمدند كه اكثر آنها در نبردها سه اخطاره شدند!
دو: يك وجه تمايز در تركيب اعزامي به اولان باتور مغولستان نسبت به سالهاي گذشته وجود دارد كه انتخاب كشتيگيران (به جز وزن 67 كيلوگرم فرنگي) براساس چرخه انتخابي بوده است. حالا زمينهاي براي آيندگان فردا فراهم گرديده تا گامهاي بعدي با اعتماد بهنفس بيشتري برداشته شود. اين براي هميشه يك نقطه عطف در تاريخ ورزش كشتي خواهد ماند. تنها با يك تبصره كه اين روش استمرار داشته باشد. لزوم حركت پويا و ماندگار براي يك قانون پذيرفتن بندبند جزييات مندرج آن است. يعني هر آنچه از سوي قانونگذار در يك سيستم تعريف و نگاشته شده است. در اين صورت مجموعه ميتواند با يك روند صعودي همراه با نشانههاي مثبت به ايدهآلها و اهداف ترسيم شده خود با شتاب بيشتري برسد. اما اگر اين قوانين از سوي كادرفني با مصلحتانديشي، سليقهگرايي و پشتوانهسوزي توام باشد، حاكميت قانون زير سوال ميرود و به دنبال آن حرف و حديثهايي در درون متن و حاشيه آن به وجود خواهد آمد.
سه: با مرور تاريخچه حضور كشتي ايران در اين كارزار متوجه ميشويم كه در بيشتر دورهها براي گرفتن نتيجه مطلوب تيم با كشتيگيران اصلي و حداكثر سرمايهها رهسپار شده است. گاهي مديران آنقدر در حوض بيهودگيها و روزمرّگيها غرق شدند و به نمايشها و آرزوهاي كوچك قهرماني آسيا مشغول بودهاند و به اصطلاح در پوست خود نميگنجيدند كه از عواقب بعد از آن بياطلاع ماندند. اكنون بهترين فرصت براي خروج از يك تفكر شبه بُنبست است كه طي سالهاي طولاني در ذهن مديران و مربيان كشتي پرورش يافته. حالا وقت آن رسيده كه برنامههاي گذشته بايگاني شوند و طرحي نو پيادهسازي گردد تا آينده شيرينتر از حال باشد. اين شروع ميتواند يك تصميم بنيادي به شمار آيد تا جامعه كشتي بفهمد تحول عظيمي در انديشههاي مجموعه فدراسيون از رييس تا سرمربيان در حال رخ دادن است. خودباوري و مسووليتپذيري در كنار موردهاي ديگر، ضامن موفقيت در ادامه مسير در كشتي جهان است.
چهار: طلا در معدن و الماس در سنگ نهفته است. دُر در ژرفاي دريا و نور در چكاد افلاك است. يك روشنبيني آگاهانه و هوشمندانه احتياج دارد كه زر را بيرون بكشد و به آن ارزش بالايي دهد و به چيزهاي بيارزش بياعتنايي كند. الماس را دريابد و با يك هنر خاص آن را بتراشد. غوطه بخورد و مرواريد را از صدف بيرون آورد. كشتي هم همين رويكرد را ميخواهد تا مانند زلزلهاي چند ريشتري دنياي ورزش را به لرزه درآورد. نور را جذب كند و به دنيا انعكاس دهد. سال جديد براي كشتي در حال آغاز شدن است و اكنون زمان تحقق برداشتن گام نخست است تا شهريور ماه در بلگراد صربستان و مسابقات جهاني روياها تعبير شود.