ادامه از صفحه اول
اميد، سوخت موتور اشتغالزايي
8- در بهار سال 1401 نسبت به بهار 1400 نرخ بيكاري فارغالتحصيلان دانشگاهي از 13.4 به 13.2درصد كاهش يافته است به گونهاي كه در دوره ياد شده، حدود 282 هزار فرصت شغلي جديد براي دانشآموختگان دانشگاهي ايجاد شده است كه به نظر ميرسد از جمله دلايل آن در شرايط كرونا، فراهم شدن امكانات كار مبتني بر فناوري در مشاغل با سطوح سواد بالاتر ميباشد كه گوياي توجه ويژه دولت مردمي سيزدهم به بيكاري فارغالتحصيلان است. افزايش جمعيت فعال كشور نيز باعث ورود نيروي فعال جوياي كار به بازار شده است و آمارهاي رسمي كشور نشان ميدهد، جمعيت فعال كشور از 25967 هزار نفر در بهار سال 1400 به 25977 هزار نفر در بهار سال 1401 رسيده است به عبارتي، در فاصله ياد شده به جمعيت فعال كشور حدود 10 هزار نفر افزوده شده است كه در مقايسه با عملكرد سالهاي گذشته در دوره مشابه همچون يكسال منتهي به بهار 1398 (قبل از شيوع كرونا) و يكسال منتهي به بهار 1399 (دوران كرونا) و ... بيانگر ايجاد اميد در پيدا كردن شغل است.
9- اين يادداشت مدعي است ريشه ماجرا اين است كه رويكرد دولت توزيعمحور است و نه توليدمحور. اما واقعيت اين است كه طبق زيست بوم ملي اشتغال كه در سند تحول دولت مردمي نيز آمده است مبناي اشتغال توليد است و توليد و اشتغال دو روي يك سكه هستند و بين توليد و اشتغال نسبت مستقيم وجود دارد. رويكرد دولت اشتغالآفريني واقعي به جاي تسهيلاتدهي صرف است و از اينرو از سامانههاي هوشمند براي ثبت و نظارت استفاده ميكند گرچه منابع تسهيلات تكليفي حمايت از توليد و اشتغال در تبصره 16 و 18 بودجه 1401 و بسته سياستهاي مشوق تثبيت اشتغال، مشاغل خانگي، افزايش داشته و در حال تخصيص به جامعه هدف است.
تنها مرجع رسمي و معتبر گزارش مركز آمار است
۵ـ همانگونه كه گفته شد مشكل اشتغال سامانههاي بيفايده نيست. اينها را نميتوان به عنوان موفقيت در اشتغال طرح كرد. بسياري از اين مشاغل غيرواقعي يا تكراري يا به طريق ديگري آمار آنها ساخته ميشود.
۶ـ آمار ثبتي اشتغال در جامعهاي كه بيش از ۴۰درصد شاغلين آن كاركن مستقل هستند، يك رويا است. با اين حال بسيار خوب است. اميدواريم موفق باشيد ولي نتيجه اين هم بايد در گزارش مركز آمار ديده شود. اگر آنجا ديده نشود، يعني همه آنها جعلي است.
۷ و ۸ـ ظاهرا نويسنده محترم پاسخ متوجه نيستند كه ايجاد اشتغال جديد ملاك نيست، چون اگر بيش از اشتغال جديد، شغل از بين رفته باشد، عملكرد منفي است. شما سامانه كساني را كه شغل خود را از دست ميدهند نداريد. بنابراين با جامعه از اين آمارها سخن نگوييد. فقط به گزارش فصلي مركز آمار استناد كنيد.
اينكه زمستان چه بوده ميتواند هر عددي باشد، اگر به گزارش مركز آمار استناد ميكنيد، بدانيد كه تمام آنچه كه در گزارش روزنامه اعتماد نوشته شده است مبتني بر آن است. جزييات آمارهاي هر فصل به دلايل گوناگون ميتواند كم يا زياد شود. در مورد جزييات نيز اگر گزارش مفصل منتشر شد حتما خواهيم نوشت. ولي فراموش نكنيد اصليترين شاخصهاي اشتغال همانها است كه در گزارش «اعتماد» آمده و بقيه فرعي و جزيي است و در برابر اين شاخصهاي اصلي ارزش استناد تعيينكننده ندارد. لطفا به ادعاهاي گزارش پاسخ دهيد نه اينكه چيزهاي ديگر بنويسيد.
۹ـ ظاهرا دوستان محترم پاسخگو متوجه نكته يادداشت «اعتماد» نشدهاند. اگر سياست دولت توليدمحور بود، بايد اشتغال در گزارش مركز آمار، يك ميليون بيشتر از اينكه هست ميبود. سند تحول اشتغال براي مردم مهم نيست، هر چه هست موضوعي دروندولتي است. كافي است هر كاري ميكنيد، اثرش در گزارش مركز آمار ديده شود. تعداد شاغلين، نرخ فعاليت، نرخ بيكاري و ويژگيهاي مذكور براي جوانان عناصر اصلي اشتغال است.
اميدواريم در پاسخ بعدي به اين نكات روشن نيز توجه شود.
سخن آخر خطاب به جناب آقاي رييسجمهور است. ترديدي نداريم كه شما و همكارانتان دوست و انگيزه داريد كه وضع كشور از حيث اشتغال بهتر و بهتر شود و به همين دليل هم در آبان ماه آن مصوبات را نهايي كرديد، ولي وجود اين انگيزهها و خواستها به معناي تحقق آنها نيست لذا بايد ارزيابي كنيد كه آيا اهداف آن مصوبات محقق شده است يا خير؟ توصيه ميكنيم كه براي اين كار از كارشناسان مستقل استفاده كنيد و اجازه ندهيد كه با چنين پاسخهاي بيربطي به موضوع گزارش اعتماد شما را به اين نتيجه برسانند كه اوضاع خوب است. اگر نظام كارشناسي شما مستقل بود قطعا زودتر از روزنامه اعتماد اين گزارش را تهيه ميكرد و در اختيار شما ميگذاشت و اتفاقا شما بايد قدردان روزنامه باشيد كه اين نقص را جبران كرده است و بايد تهيهكننده اين پاسخ و كليه دستاندركاران امر اشتغال را به پرسش بخوانيد كه چرا يك ميليون شغل تفاوت ميان اهداف مصوبات و اجرا است؟ ما انتظار كمك خاصي از جانب دولت نداريم ولي اينكه بنويسند گزارش كارشناسي روزنامه، مردم را نااميد ميكند و مانعي در راه ايجاد شغل است نشاندهنده رويكرد فاجعهبار پاسخدهندگان به گزارش «اعتماد» است. انتظار داريم كه دولت محترم شهامت به خرج دهد و ضمن ابطال پاسخ خود، از گزارش «اعتماد» به دليل آنكه حقيقت را گفته است استقبال كند.