امواج توييتري و جهانيسازي افكار عمومي
از اينرو توفانهاي توييتري فضايي براي جمعي كردن موضوعات نيز ميتواند باشد به نوعي كه نه تنها علاقهمندان خود را همراه ميكند، بلكه بستري براي نشر آن نيز از طريق وايرال (vairal) ساختن آن نيز حاصل ميشود و ميتواند نوعي اطلاعرساني نسبتا عمومي را در سطح جهاني با خود داشته باشد.
كارشناسان امواج توييتري را به سه دسته تقسيم كردهاند:
٭ توفان توييتري بزرگ: وضعيتي كه در آن تمامي رسانههاي مدرن و سنتي و حتي مخاطبان خارج از شبكه اجتماعي توييتر از موضوع مورد نظر باخبر ميشوند.
٭ توفان در فنجان: وضعيتي كه برخي رسانههاي سنتي به موضوع مورد بحث اشاره كرده و در مجموع آن موضوع در معرض ديد عموم قرار ميگيرد.
٭ توفان توييتري: وضعيتي كه موضوع مورد نظر در توييتر مورد توجه گروهي از كاربران قرار گرفته، اما رسانهها به آن نپرداختهاند. (1) و (2)
در كتابي كه در سال 2018 توسط دانشگاه آمستردام منتشر شده موضوع توفانهاي توييتري به تغيير افكار عمومي و سنجش آن پرداخته و نقش و تاثير اين مهم را در فضاسازي تعريف كرده است. در اين كتاب تاكيد نويسندگان بر نوعي ربايش است از نوع افكار! به بيان آنها توفانهاي توييتري شبيه به «هاي جك كردن»(3) يا همان ربودن افكار است كه ميتواند مصداقي براي تغيير تمركز آنها باشد. در عين حال توجه به اين مهم نيز قابل تامل است كه توفانهاي رسانهاي به ويژه توييتري به نوعي كاركرد تقليدي نيز دارد يعني با تاييد برخي، تعدادي ديگر نيز به آن ميپيوندند و آن را ريتوييت يا كامنتگذاري و... ميكنند.اصولا توفانهاي توييتري كاركرد كوتاهمدت دارند ولي اثر بخشي آن تنها در فضاي مجازي نيست، چراكه به دليل عدم سازمان يافتگي براي يك موضوع خاص تنها در دوره زماني مشخص و كوتاه يك موضوع قابليت ترند شدن دارد! اين مهم در توييتر به معني جهانيسازي و جهاني شدن افكار عمومي است از اينرو نقش توييتر و توفانهاي آن اهميت بيشتري در ارتباطات جهاني دارد!
از اينرو دو مفهوم جدي را ميتوان در توفانهاي توييتري مورد توجه قرار داد؛ نخست آنكه آنها قادر به شكلدهي و بازنمايي افكار عمومي هستند هر چند كوتاهمدت و دوم آنكه به دليل محدوديت زماني و موضوعي تنها براي دوره خاصي قادرند در اين عرصه فعاليت كنند.از امواج توييتري ميتوان به توييت مهسا اميني دختري كه بعد از دستگيري توسط گشت ارشاد جانش را از دست داد كه بالغ بر 180 ميليون بار ترند شد، اشاره كرد يا توييت (4) مربوط به جرج فلويد كه ظرف دو هفته بيش از 48 ميليون بار ترند شد؛ نمونههايي از اين نوع اثرگذاري توفانهاي توييتري است! اين مهم به معني آن است كه افكار عمومي نسبت به اين مسائل حساس بوده و قادراست نمونهاي از رويكرد افكار عمومي را تبيين كند.
توفانهاي توييتري شبيه به توفان عمل ميكنند در شرايط طبيعي وقتي توفاني رخ ميدهد همه چيز به هوا بلند ميشود، از نظر زماني كوتاه و از نظر مكاني محدود، اما قدرتمند است و اثرگذاري آن با يك تفاوت در توييتر است و آن اينكه عرصه مكاني توفانهاي توييتري قابليت تسري به همه جاي جهان را دارد چون توييتر رسانه جهاني است!
1-https: //www.techopedia.com/definition/29624/twitterstorm
2-From Media Hype to Twitter Storm,2018,amsterdom university
3- hijack
4- https: //www.arshehonline.com/