جزييات نامه جنجالي به فيفا براي تعليق فدراسيون فوتبال
چه كسي ميخواهد حق فوتبال ايران را بخورد؟
در شماره روز پنجشنبه روزنامه اعتماد به صورت كامل احتمال حذف تيم ملي ايران از جام جهاني بابت ادعاي مقامات غربي مبني بر ارسال پهپاد از سوي ايران به روسيه جهت استفاده در جنگ اوكراين بررسي شد. در همان گزارش اشاره شد كه برخي رسانهها همزمان با افزايش گمانهزني درگيري مستقيم ايران در جنگ روسيه عليه اوكراين با تمركز روي مسائل حقوق بشري قصد دارند فيفا را تحت فشار قرار دهند كه عليه تيم ملي ايران موضعگيري كند. در اين زمينه به گزارش نشرياتي نظير تلگراف، سان، گاردين و نيويورك تايمز اشاره شد.
ماجراي نامهاي كه به فيفا ارسال شده، چيست؟
روز پنجشنبه از نامهاي رونمايي شد كه يك گروه از وكلاي اسپانيايي كه در شركتي به نام Ruiz Huerta & Crespo مشغول هستند به فيفا ارسال و در آن درخواست كردهاند كه فدراسيون فوتبال جمهوري اسلامي ايران تعليق و تيم ملي ايران از جام جهاني حذف شود.
بر همين اساس بسياري از رسانههاي معتبر دنيا از جمله سيانان، سيبياس، اسكاياسپورت، ديليميل و سايرين متن نامه را انتشار داده و اين پرسش را مطرح كردند كه آيا فيفا پاسخ قابل قبولي به اين نامه خواهد داد يا خير؟
اين نامه طبق اعلام رسانهها توسط تعدادي از فعالان ايراني و بينالمللي به همراه يك تيم حقوقي واقع در والنسياي اسپانيا آماده شده است. از جمله افرادي كه در نگارش اين نامه مشاركت داشتهاند ميتوان به «مسيح علينژاد» اشاره كرد. همچنين تعدادي از ورزشكاران سابق تيمهاي ملي ايران نيز اين نامه را امضا كردهاند. خبرگزاري سيانان در نخستين واكنش خود به انتشار اين نامه نوشت افرادي نظير علي كريمي، مهدي مهدويكيا، بهشاد ياورزاده و مهرداد پولادي اين نامه را امضا كردهاند اما ساعتي بعد خبر خود را اصلاح كرد و اسامي ديگري را جايگزين نمود. در بخشي از اين نامه با اشاره به اتفاقات اخير در كشور و نحوه مقابله با معترضين آمده است: «از فيفا درخواست شده فدراسيون فوتبال جمهوري اسلامي ايران را با اعمال فوري به حالت تعليق درآورد و آنها را از حضور در جام جهاني پيش رو محروم كند.» در ادامه اين نامه به نگراني فيفا از ورود به زمين سياست اشاره كرده و نوشته: «پرهيز فيفا از باتلاقهاي سياسي اغلب زماني قابل قبول است كه آن موقعيت به حوزه فوتبال متاستاز ندهد.» در بخش ديگري از نامه به عدم اجازه حضور زنان در استاديومها اشاره شده كه ناقض ماده 19 اساسنامه فيفاست. همچنين به فيفا يادآورد شده موقعيت ايران همان موقعيت كويت و هند و خود ايران در سالهاي گذشته است كه به خاطر اجراي دستورالعملهاي دولتي تعليق شدند: «وضعيت فدراسيون فوتبال ايران با فدراسيون يك كشور ديگر كه مثلا قانون آفسايد را عوض كرده تفاوتي ندارد. در چنين شرايطي فيفا به سرعت چون قوانين بازي عوض شده اقدام ميكند. فدراسيون فوتبال ايران هم به وضوح فاقد خودمختاري براي اعمال اساسنامه فيفاست.» در پايان نامه يادآوري شده «فيفا بايد به حقوق بشر احترام بگذارد. فيفا بر اساس ماده 16 اساسنامه اين اختيار را دارد كه اقدامات فوري انجام دهد. شوراي فيفا ميتواند و بايد فورا ايران را تعليق كند. فيفا نبايد بيطرف باشد. بيطرفي يك گزينه نيست زيرا فدراسيون فوتبال ايران بيطرف نبوده و حذف سيستماتيك زنان را تثبيت كرده.» در پايان اين نامه نيز به بازداشت فوتباليستها در ايران از جمله حسين ماهيني و فشار روي ورزشكاران و ضبط پاسپورت علي دايي يا اخراج موقت عارف غلامي از تمرينات اشاره شده و نوشته: «وقت آن رسيده فيفا وارد عمل شود.»
درباره Ruiz Huerta & Crespo
در مورد گروه وكلايي كه در تهيه اين نامه شراكت داشتهاند بايد گفت يكي از بهترين تيمهاي حقوقي ورزشي دنيا به حساب ميآيند كه مدتي قبل توسط نشريه معتبر حقوقي who’s who legal به عنوان بهترين وكلاي حقوقي جهان معرفي شدند. اين شركت تاكنون وكالت خيلي از فوتباليستها و تيمهاي معروف را در كارنامه داشته است. آن طور كه در اخبار آمده يك گروه به نام گروه وكلاي خير دستمزد اين تيم حقوقي را پرداخت كردهاند.
پاسخ فدراسيون فوتبال
پنجشنبه شب مهدي محمدنبي نايبرييس فدراسيون فوتبال نسبت به اين اقدامات (تعليق فوتبال و ورزش ايران بابت ادعاي شركت در حمله روسيه و مسائل حقوق بشري) واكنش نشان داد. نبي گفت: «در اساسنامه استاندارد فيفا، فدراسيونهاي عضو و كنفدراسيونها به صراحت ذكر شده ورود به موضوعات از اين قبيل نه مشروعيت دارد و نه به لحاظ قانوني ميتوانند ورود كنند.» نبي افزود: «در كل اين مباحث بيشتر مسائلي است كه توسط اشخاص كوتاهفكر و فرصتطلب عنوان ميشود. از طرف ديگر به اين دليل كه تيم ملي ما در اردوي اتريش نتايج بسيار خوبي كسب كرد، فكر ميكنم همگروههاي ما و تيمهايي مثل انگليس و امريكا به لحاظ فني كم آورده و رو به موضوعات ديگر آوردهاند.» اظهارنظر نايبرييس فدراسيون با واكنش برخي اهالي فوتبال، هواداران تيم ملي و حتي صداوسيما مواجه شد. برخي از نبي سوال كردند با اين رويكرد چطور حذف تيم ملي روسيه از انتخابي جام جهاني را توجيه ميكند؟ يكي از مجريان برنامههاي ورزشي تلويزيوني نيز با عصبانيت خطاب به نبي گفت «لطفا به مردم احترام بگذاريد و روراست باشيد. مردم ميبينند و ميفهمند. اين چه حرفي است كه چون انگليس و امريكا از لحاظ فني كم آوردهاند رفتهاند دنبال اين چيزها؟»
حضور در جام جهاني حق مردم ايران است
مجري برنامه ورزشي شبكه ورزش در ادامه انتقاد به نايبرييس فدراسيون فوتبال به اين نكته اشاره كرد كه «بايد پذيرفت يك جريان مسموم و هدفمند از مدتها قبل به دنبال ضربه زدن به تيم ملي فوتبال ايران بوده است و مردم بايد اين را بدانند.» توجه به اين مساله باعث ميشود نوع واكنش درستي از سوي جامعه فوتبال شكل بگيرد حتي اگر احتمال حذف تيم ملي ايران بسيار ضعيف باشد. واكنشي ناظر بر اينكه شما حق نداريد مردم ايران و فوتباليستهاي ايراني را از چيزي كه خودشان به دست آوردهاند محروم كنيد. برخي كارشناسان اين پرسش اساسي را مطرح كردهاند كه حذف تيم ملي ايران از جام جهاني به چه كسي كمك ميكند يا چه دردي را دوا؟ چندي پيش نشريه نيويوركتايمز در گزارشي نوشت ايرانيها تيم ملي فوتبال را متعلق به خودشان ميدانند. در چنين شرايطي به چه حقي چند رسانه خارجي با همكاري تعدادي از فعالان فضاي مجازي بايد تلاش كنند آنچه متعلق به مردم است را از آنها سلب كنند؟ برخي از موافقان حذف تيم ملي از جام جهاني مدعي هستند كه خيلي از مردم موافق چنين اتفاقي هستند. از اين دسته افراد بايد پرسيد بر چه اساس و بر پايه كدام نظرسنجي ميگوييد خيلي از مردم چنين چيزي را ميخواهند؟ اينكه حتي علي كريمي با همه آنچه در يك ماه گذشته تجربه كرده و همه هم در جريانش هستند هم حاضر نيست پاي نامه تعليق فدراسيون فوتبال ايران را امضا كند يعني تحليل درستي از شرايط و علاقهمنديهاي مردم دارد. از فدراسيون فوتبال و وزارت ورزش انتظار ميرود بيخيال اظهاراتي نظير «آنها از ما ترسيدهاند» بشود و به صورت محكم و مستدل از حق فوتبال ايران دفاع كند.