زنان و قصههاي شهر
قرار شد بيش از 5 هزاركيلومتر از معابر شهري طي دو سال مناسبسازي شود! كمك ساير دستگاهها به ويژه بخش خصوصي براي حمايت از حركت شهرداري در همكاري اسنپ با معلولين جدي شد و با 20 درصد تخفيف ويژه اين شركت خدمات حملونقل را با دراختيار داشتن كد ملي آنها براي مدتي ارايه كرد و قرار شد ادامه يابد! شهري كه پروژههاي مناسبسازي آن متوقف ماند هرچند كميته مناسبسازي در آن شكل گرفت! اما پروژههاي عمراني بدون توجه به مناسبسازي افتتاح شدند و يكي از موسسات به نام معلولين تحت عنوان ساحل به تعطيلي كشيده شد! مادران و خواهران و زنان اين شهر دغدغه فرزندان و اعضاي خانواده را دارند وقتي شهر به آنها توجهي نميكند. افراد داري معلوليت در ايران جدا از مقياس جهاني شايد كمي بيشتر هم باشد؛ جنگ تحميلي و جانبازي جمعي از هموطنان مزيد برامر معلوليت ناشي از ژنتيك و تصادف و... شهرهاي ما را در بر گرفته است. بيتوجهي به اين مهم منجر به اين شده كه معلولين خانه را تنها مأمن امن خود بدانند و دامن خانواده را فرصتي براي تعامل اجتماعي تلقي كنند درحالي كه آنان شهروندان اين شهرها هستند و ضروري است از امكان تردد در شهر برخوردار شوند.بيتوجهي به اين قصه شهر بيتوجهي به رنج و درد جمع بزرگي از همشهريان است كه امري جدي و عزمي بلند براي مرتفع ساختن آن طلب ميكند.
قصه رنج شهرونداني كه در دامان مادران و زنان و خواهران بار گران زندگي را تحمل ميكنند بدون آنكه فرصت بروز توانمنديها و برخورداري از امكانات شهر را در اختيار داشته باشند! بنا بر مطالعهاي كه آقاي گرجي و همكاران در سال 97 انجام دادند يكي از مبتلابهترين موارد تبعيض نسبت به معلولين، اجحاف در بهرهمندي آنان از مفهوم حق به شهر است. بررسي اين نكته كه اساسا محيط شهري براي چه قشري از افراد ساخته شده و زيباييشناسي معماري مستظهر به چه رويكردها و حامل چه پيامهايي است، نشانگر ميزان ارتباط فرضيههاي شهروندي با محيط است. نيازي به تشريح محروميت افراد معلول ِ نيست؛ چراكه اين موضوع در واقعيت طبيعي زندگي كاملا پديدار است. وقتي افراد معلول به محيط غيرمعلول دعوت ميشوند، شكاف ميان معلول بودن و معلول نبودن هويدا خواهد بود(1)
درنهايت به نظر ميرسد راهي به جز اين نيست كه مديريت شهري بايد در راستاي آرامش و امنيت و رفاه معلولين جسمي و حركتي محلهايي را تعبيه كند كه رفت وآمد معلولين با مانعي روبرو نشود. اين امر نيازمند نوعي برنامهريزي نوآورانه و خلاق در زمينه مسائل شهري است. اساسا استفاده حداكثري از نيروي انساني، قابليتها و استعدادهاي تك تك افراد جامعه رمز توسعه و شكوفايي يك كشور است. (همان) زنان قصه معلولان را هميشه در شهر دارند. آنان اين قصه را بارها و بارها تكرار كردهاند اما هنوز گوش شنوايي در مديريت شهري كشور جستوجو نكردهاند! در واقع بزرگداشت اين روز پاسخ به نيازهاي افراد داراي معلوليت است و فراهم كردن خدمات شهري متناسب براي آنان نه فقط بيلبوردهاي تبليغاتي!
1- http: //sspp.iranjournals.ir/article_30330_8e7ad502b2a273e671fdda969ca12c04.pdf