ادامه از صفحه اول
غرض از مزاحمت!
عملكرد دولت سيزدهم در خصوص اشتغالزايي و حوزه اقتصادي، بلكه روي سخنم بيشتر بر نحوه ارايه فكت و شيوه آمار و گزارشدهي غيرتخصصي رييس دولت تمركز دارد كه گاهي به همين گفتههاي متناقض گاه و بيگاه كارگزاران خويش در محافل و مجالس مختلف به ويژه اظهارات فاقد مبناي تخصصي فلان مقام محلي در بازديدهاي ميداني و جلسات استاني و شهرستاني بدون در نظر گرفتن ملاحظات فني و اصولي استناد ميكند!
بايد پذيرفت اين رويه غيرمعمول و رويكرد غيرتخصصي متاسفانه اكنون در سطوح مختلف مديريتي دولت مرسوم است و قابل مشاهده به ويژه در مديريت ميانه و پاييندست اين نقص بيشتر عيان و پررنگ به نظر ميرسد كه نتيجه همان دل خوش كردن به آمار و گفتههاي سطحي فاقد مبناي علمي و تخصصي است و نيز صد البته انتصابات بيضابطه و معيارهاي نادرست گزينشي براي عزل و نصب مديران و تهي بودن دولت از صاحبنظران و كارشناسان خبره و محدود شدن دايره معيارهاي لازم صلاحيت كه حتي مشمول افراد صاحبنظر و كاردان و شايسته از همان حزب متبوع دولت نيز نميشود. حال بهرغم گذشت ماهها از عمر دولت انقلابي و مردمي ابراهيم رييسي چرا آن همه برنامه و طرح در دست اجرا كه توفيقات و دستاوردهايي آن فقط به ارايه همين آمار و ارقام اينچنيني محدود است در عمل هيچ تاثيري در گشايش اوضاع نداشته؟
آيا با اين راهبرد و تمركز صرف بر همين رويكرد كه توپ ناكارآمدي را بر زمين دولتي ديگر شوت كردن ميتواند ره به جايي ببرد و مردم را به اقناع برساند؟ يا اينكه اكنون ديگر زمان آن نرسيده به جاي كوبيدن چماق ناكارآمدي بر سر دولتي كه به فرض نيز اينگونه باشد و بيش از يكسال است ديگر سايه بيتدبيرياش را از سر ملت كم كرده حال زمان آن نرسيده به يمن حضور حدود يكسال و نيمه اين دولت انقلابي و مردمي اندكي از شمار آن فشارها در شوون مختلف كشورداري كاسته شود؟! آيا بهتر نيست به جاي در پيش گرفتن اين نوع رويكرد آمارمحور، فكري اساسي به حال پروژههاي نيمه تمامي كرد كه از زمان آغاز به كار دولت فعلي به باد فراموشي سپرده شدهاند و راكد مانده و متوقف يا اينكه روندي لاكپشتي دارند؟ آيا اگر به همان اندازه حساسيت و تمركزي كه روي ارايه گزارش عملكرد نماز جماعات از ارگانها و سازمانها و تاكيد بر نظارت بيشتر حسن انجام آن توسط نمايندگان عالي دولت در استانها و شهرستانها و بخشها ميشود بر تحقق برنامههاي وعده داده شده انتخاباتي دولت حساسيتهاي لازم به عمل ميآمد اكنون وضعمان اينگونه بود؟ اگر با همين پيگيري كه بر موضوع حجاب شده و تذكر به مديراني كه نسبت به اين مقوله كم توجهي كردهاند، اندكي توجهات به جاي آخرت مردم بر دنياي ملت كه وظيفه ذاتي دولت است، معطوف ميشد و وزراي برنامهگريز و بيعمل توبيخ و عزل شده بودند اكنون اوضاع به همين منوال بود؟ اگر در استانهاي محروم و فراموش شدهاي چون سيستان و بلوچستان كه قاطبه مردم آن براي نان شب خويش در گرانيهاي سرسامآور ماندهاند به تحقق وعدههاي رنگين داده شده در اين استان اندكي تاكيد ميشد و توجه به اكنون وضعيت اينگونه بحراني بود و سطح نارضايتيها اينچنين تصاعدي بالا ميرفت؟!
اگر به جاي بستن مجاري انتقاد و انسداد شبكههاي اجتماعي و فشار و برخورد با منتقدان و دلسوزان اقدام به فضاي باز در جامعه و پذيرش ضعيفها و شنيدن مطالبات مردم ميكرديد اكنون وضع اينچنين نبود.
حال غرض از مزاحمت و مكدر ساختن خاطر مردميتان بابت بيان اين موارد، چه بپذيريد يا نه ولي وضعيت فعلي نتيجه همين رويكرد غيرتخصصي، شعارمحور و برنامهگريزي است كه اكنون در پيش گرفته شده و ماداميكه اصلاح و تعديل نشود نبايد هيچ اميدي به بهبودي اوضاع سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي جامعه داشت.
بيخيال آن سوي ديوار؟!
براي مثال در جايگاه يك ديپلمات سابق اما حرف از ساز و كارهاي ممكن در ميدان سياست خارجي، موثر بر تحولات دروني بايد زد. از آن هم البته كم نگفتهاند.
اول از همه گام ملي در راستاي تشكيل يك كميته حقيقتيابي، كميتهاي اما نه دستچين از تنها خوديها، كه مستقل فراگير و باورپذير با حضور سرآمداني دانا، دلسوز و مقبول كم هم كه نداريم؛ و خدا را شكر شخصيتهاي بيطرف شناخته شده و مقبول جهاني هم اگر باشند، چه بهتر.
اول تصويب هر چه سريعتر الزامات گروه ويژه اقدام مالي (FATF) در مجمع تشخيص مصلحت، در راستاي شفافسازي مبادلاتمان و همسازي با موازيني مقبول نزد تقريبا همه اعضاي جامعه جهاني قيد دردسرهاي شناخته و ناشناخته احتمالي را هم بايد زد.
كار دوم بازسازي فوري و عملگرايانه فراگرد رفع تحريمهاست، با پرهيز از پافشاري بر رويكردهايي ناشدني در راستاي احياي برجام. شايد مهمتر از همه به لحاظ نقش آن در ايجاد گشايشي در گذران مردم و دميدن جاني تازه در ارزش پول ملي. حلاوت آثار زايلكننده زيانهاي احتمالي نيست؟
در اين ميان البته به ضرورت فراگير ساختن مناسباتمان با بازيگران مهم عرصه سياست جهاني كه نميتوان اشاره نكرد تكسونگري و گذاشتن همه تخممرغها در سبد بازيگراني خاص را - با هر حساب و كتابي - سياستي بهجد و بهواقع مغاير با منافع بلندمدت ملي و معارض اصل استقلال مصرح در قانون اساسي بدانيم.
قائممقام اسبق وزارت امور خارجه