ساخت استاديومهاي بزرگ دنيا چقدر زمان برده؟
80 سال قبل امجديه دو ساله ساخته شد امروز براي بازسازي سكوهاي آزادي 2 سال زمان ميخواهند
به گزارش «اعتماد» با اعلام مهيار عسگريان، سرپرست شركت توسعه و تجهيز، بازسازي سكوهاي استاديوم آزادي ۲ سال زمان ميبرد! تعجب نكنيد يا فكر نكنيد اشتباهي در متن رخ داده، ۲ سال زمان فقط براي بازسازي سكوهاي پير آزادي.
سوالي كه اذهان عمومي را درگير ميكند اين است: اگر قرار شود ورزشگاه آزادي تخريب شود و دوباره اين بناي عظيم را بسازند چقدر زمان خواهد برد؟
اما ساختوساز ورزشگاه در تمام دنيا تا اين اندازه زمانبر نيست و برخلاف كشور ما كه براي بهرهبرداري از ورزشگاه نقش جهان دو تا سه نسل طول كشيد يا چند سال زمان برد كه چمن مصنوعي ورزشگاه وطني قائمشهر بشود طبيعي، معماران كشورهاي ديگر قدر فرصتها را ميدانند و ورزشگاههاي تر و تميزي كه از طريق تلويزيون ميبينيم حاصل تلاشهاي عدهاي كاربلد در كوتاهترين زمان ممكن است. يكي از علتهاي طولاني شدن پروژه ساخت يا بازسازي ورزشگاهها انجام كار همزمان با برگزاري مسابقات است كه در بقيه كشورها هم شرايط مشابه ميباشد اما از اركان بازدارنده نيست! علت اصلي در تهيه بودجه يا تامين منابع مالي است كه معمولا در كشور ما كه فوتبال تقريبا در احاطه دولت است باعث درجا زدن در زمينههاي سختافزار و نرمافزار ميشود.
شما در فوتبال دنيا نميبينيد مثلا حق پخش تيمها ناديده گرفته شود يا دولت تا اين حد كه در كشور ما شاهد آن هستيم تصميمگيرنده باشد و وقتي پاي دولتيهاي ناآشنا به فوتبال باز شود سرنوشت همين است كه ميبينيم.
اما از موضوع اصلي بحث خارج نشويم! براي سوژه امروز نگاهي به مدت زمان ساخت و ساز يا بازسازي استاديومهاي قطر ميزبان جامجهاني قبلي و باشگاه رئال مادريد بزرگترين باشگاه فوتبال دنيا انداختيم تا مقايسه كنيم با بازسازي صندليهاي ورزشگاه آزادي!
ميزبان جام جهاني سه ورزشگاه را در يك سال ساخت!
كشور كوچك قطر كه همين چند وقت قبل ميزبان بزرگترين رويداد فوتبالي جهان بود ظرف مدت يك تا سه سال، شش ورزشگاه براي اين مسابقات ساخت! جالب است كه بدانيد در مجموع هشت ورزشگاه ميزبان ۳۲ تيم حاضر در مسابقات بود و شيخنشينان حاشيه خليج فارس براي ساختن استاديوم هزينه كردند اما زمان را از دست ندادند.
۱. استاديوم الجنوب با ظرفيت ۴۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۹ ساخته شد. ۲. استاديوم ۴۰ هزار نفري شهر الريان در سال ۲۰۲۰ آماده شد ۳. ساخت استاديوم الثمامه با ۴۰ هزار گنجايش در سال ۲۰۲۱ . ۴. استاديوم ۶۰ هزار نفري البيت در سال ۲۰۲۰. ۵.استاديوم ۴۰ هزار نفري شهر دوحه در سال ۲۰۲۱ .6. استاديوم ملي لوسيل با ۸۰ هزار ظرفيت هوادار در سال ۲۰۲۱. در نهايت جام جهاني در سال ۲۰۲۲ برگزار شد! عجيبتر اينكه قطريها ورزشگاه موسوم به 974 كه از 974 كانتينر بازيافتي ساخته شده بود را بعد از مسابقات در عرض مدت كوتاهي جمع كرده و به كشور ديگري انتقال دادند!
رئال متخصص ركورددار بازسازي استاديوم!
رئال مادريد پرافتخارترين باشگاه تاريخ فوتبال دنيا در بازسازي استاديوم محل برگزاري بازيهاي خانگي خود يد طولايي دارد! استاديوم سانتياگو برنابئو از زمان تاسيس در سال ۱۹۴۷ در دهههاي مختلف دچار تغييرات بنيادي شد و مديران اين باشگاه تحولات بسياري در ظرفيت و نوسازي آن انجام دادند. آخرين ايده براي سر و ساماندهي به اين ورزشگاه خاطرهانگيز از جانب فلورنتينو پرز مدير اين باشگاه و از سال ۲۰۱۹ شكل گرفت.افزايش گنجايش سكوها تا بيش از ۹۰ هزار صندلي، ساخت رستوران، بار، كافيشاپ و مركز خريد را در ساختمان اصلي ورزشگاه شامل طرح پرز بود. اين طرح از يك معماري بينظير و بسيار مدرن برخوردار است كه در آن يك سقف متحرك پيشرفته جهت استفاده در فصول باراني، لحاظ گرديده است. بسياري از كارشناسان با توجه به فشرده بودن بازيهاي تيم رئال مادريد، ترديدهايي را در خصوص امكان اجراي اين پروژه مطرح كردند. اما شيوع كرونا اين فرصت را در اختيار پرز قرار داد تا به بهانه ممنوعيت حضور تماشاگران در ليگهاي اروپايي، بازيهاي تيم اول رئال مادريد را به ورزشگاه دي استفانو منتقل نموده و پروژه بازسازي سانتياگو برنابئو را شروع كند و زمان اتمام پروژه، تابستان ۲۰۲۲ اعلام شد! سانتياگو برنابئويي كه ديگر با آن ورزشگاه سال ۲۰۱۹ تفاوتهاي بسياري دارد و ضمن لحاظ كردن راحتي بيشتر براي هواداران اين تيم اسپانيايي وجهه اين كشور را در دنياي ورزشي و حتي اقتصادي، سياسي شكيلتر خواهد كرد.
سرعت ساختوساز و مرمتسازي استاديومهاي ايران از گذشته تا امروز
جالب است كه بدانيد ساخت مجموعه ورزشي و استاديوم آزادي با تكنولوژي ۴۵ سال قبل در ۱۷ ماه به پايان رسيد، عكسهاي استارت اوليه پروژه در سال ۴۷ و پايان آن در سال ۴۹ نشان از اين واقعيت دارد. هرچند بعضيها هم ميگويند اين پروژه سه سال زمان برد. مثال ديگر از ساخت و ساز ورزشگاه در سالهاي پيش از انقلاب ورزشگاه امجديه است كه ۸۰ سال قبل طي ۲ سال ساخته و آماده بهرهبرداري شد!
اما بعد از انقلاب در سال ۸۱ براي تعويض خاك چمن زمين ورزشگاه آزادي و تعبيه چمن تازه حدود 13 ماه اين ورزشگاه تعطيل شد و بازيهاي پرسپوليس و استقلال در ورزشگاه تختي برگزار ميشد و حالا براي بازسازي سكوها دو سال زمان لازم دارند! ناگفته نماند استاديومهايي مثل ورزشگاه اختصاصي فولاد از ورزشگاههاي استاندارد در فوتبال ما به حساب ميآيد كه پس از انقلاب ساخته شده است و باتوجه به سرمايهگذاري عظيم فولاد مدت زمان زيادي صرف ساخت آن نشد.