مشاور وزير اقتصاد ميگويد 75 درصد نانواييها سهميهشان همان است كه بود
كاهش سهميه آرد نانواييها تاييد شد
مشاور وزير اقتصاد كاهش سهميه آرد يكچهارم نانواييها را تاييد كرد و گفت كه «۷۵ درصد نانواييهاي سراسر كشور با عدم تغيير يا افزايش سهميه آرد مواجه شدهاند.»
در هفته گذشته اخباري از كاهش سهميه آرد نانواييها در سراسر كشور بدون ذكر دليل خاصي منتشر شده بود. اين اخبار واكنش خاصي نداشت ولي روز پنجشنيه محمد جلال، مشاور وزير امور اقتصادي و دارايي گفت كه با توجه به سهميه شناور نانواييها بهطور متوسط يكچهارم نانواييها سهميه آردشان كاهش يافته است.
جلال افزود: در مرحله شناورسازي كاهش و افزايش سهميه آرد نانواييها دايمي نيست. منطق طرح بر اين پايه است كه وقتي عمليات فروش نان به صورت طبيعي انجام ميشود با عدم تغيير يا افزايش سهميه مواجه خواهند شد. اما اگر تراكنش غيرواقعي ثبت شود يا فروش نان انجام نشود سهميه آرد نانوايان كم خواهد شد. البته براي آن دسته از نانوايان كه با كاهش سهميه مواجه شدهاند جاي نگراني وجود ندارد و در صورت برگشت به روال عادي عرضه نان سهميه آنها اصلاح خواهد شد.
وي گفت: در مورد نانواياني هم كه سهميه آنها افزايش يافته يا تغييري نكرده است بايد به اين نكته توجه كرد كه اين روند مشروط به تداوم رفتار متعهدانه آنهاست.
تعداد كارتخوانهاي هوشمند عرضه نان نصب شده در نانواييها به عدد صد هزار رسيده است، كارتخوانهايي كه علاوه بر عرضه نان در تعيين سهميه آرد نانواييها هم نقش اساسي دارند. سهميهها در ماههاي اخير در برخي نانواييها افزايش و در برخي ديگر كاهش داشته است.
مشاور وزير اقتصاد با اشاره به اينكه، موضوع طرح هوشمندسازي يارانه آرد و نان از اسفندماه سال 1401 وارد مرحله جديدي شد، گفت: در فروردين 1402 در سراسر كشور اين مرحله به اجرا درآمد تحت عنوان شناورسازي سهميه آرد نانوايان كه با رويكرد عادلانهسازي ساختار توزيع آرد يارانهاي در كشور شكل گرفت، منطق عملكرد به اين صورت است كه نانوايان محترم وقتي عمليات فروش نان را بر پايه كارتخوانهاي هوشمند انجام ميدهند، سامانه مركزي طرح هوشمندسازي، پردازشهاي لازم را روي تراكنشها انجام ميدهد و بر پايه آن نظام تخصيص آرد يارانهاي به نانوايان اتفاق ميافتد.
وي افزود: اصولا در اين طرح منطقي كه حاكم بر طرح است، اين است كه تا زماني كه نان در اختيار مردم قرار ميگيرد، تخصيص آرد يارانهاي هيچگونه محدوديتي ندارد، نانوايان مبتني بر دادههايي كه در سامانه وجود دارد و يكپارچگي كه بين سامانه خريد آرد و سامانه فروش نان يعني كارتخوانهاي هوشمند در كشور شكل گرفته، وظيفهاي دارند مبني بر اينكه يك عرضه عمومي نان را به مردم انجام بدهند.
در خريدهاي خاص و پرحجم هم تحت عنوان فروش كسب و كارها خريدهاي با حجم بالا را ثبت بكنند كه فرآيندش توضيح داده شده براي نانوايان و ما در حال تكميل فرآيند اطلاعرساني هم همچنان هستيم. بعد از اينكه اين تكليف براي نانوايان روشن شد تراكنشهايي كه توسط نانوايان در هر روز ثبت ميشود در يك بازه زماني يك ماهه در دوره گذشته آنها مورد بررسي قرار ميگيرد، ضريب تبديلي تعريف شده كه نانهاي فروخته شده به مردم بعد از پردازش سامانه و تشخيص تراكنشهاي واقعي تبديل به آرد معادلش ميشود و در هر دوره زماني كه نانوايان خريد را انجام ميدهند كه در استانهاي مختلف دورههاي ده روزه، پانزده روزه و يك ماهه است، متناسب با عملكرد گذشته خودشان، آرد را دريافت ميكنند . پس اگر فروش به صورت كامل انجام نشده باشد، ساعتهاي كاري رعايت نشده باشد، تنوع مشتريان ثبت شده در سامانه به قدر كافي نباشد، خود به خود نانوا تجربه كاهش را خواهد داشت. در واقع تراكنشهاي غيرواقعي و عدم تراكنش دليل اصلي كاهش است، اصولا هر گونه عرضه نان به مردم وقتي به صورت صحيح انجام ميشود بدون هيچ نگراني براي نانوا آرد معادلش تخصيص داده خواهد شد.
مشاور وزير اقتصاد گفت: براي اينكه فرآيند آموزش و اطلاع نانوا از وضعيت اينكه چه تراكنشي احيانا منجر به كاهش ميشود يك مسير پويا تعريف كرديم يعني اينكه نانوا همين الان هم گزارش را اخيرا من دريافت كردم روزانه ما بهطور متوسط هزار تماس با مركز تماسي كه پيشبيني شده داريم كه سوالات نانوايان در خصوص دلايل كاهش سهميهها پاسخ داده شود .
نكته بعدي اينكه نانوايان ممكن است دچار بياطلاعي باشند يا اطلاع پايين داشته باشند در اين دو ماهي كه ما از مرحله شناورسازي عبور كرديم با ارفاقات بسيار بالا نظام اختصاص سهميه آردشان رقم خورده تا آسيبي به منافع نانوايان وارد نشود.
وي افزود: نكته سوم اينكه اصولا رفتار متعارف يك عدد ثابتي ندارد كه ما بتوانيم در قالب يك بخشنامه آن را اعلام بكنيم. ما فرهنگ مصرف نان توسط مردم در استانهاي مختلف را وقتي در سامانه تحليل ميكنيم كاملا متمايز است . عرضي كه ما داريم، اين است كه زماني كه شما از طريق كارتخوان هوشمند به مردم عرضه نان ميكنيد بايد مطمئن باشيد كه فروش نان به مردم انجام ميشود و در حد متعارف خودش يعني ميانگين رفتاري كه خريد مردم در آن منطقه نشان ميدهد، شما وقتي نان را ميفروشيد هيچ مشكلي پيش نميآيد. در فصول مختلف مصارف تغيير ميكند. در فصل سرد و در فصل گرم و اصولا عدد ثابت تعيين كردن هم ميتواند ضرر براي نانوا داشته و هم غيرواقعي باشد.