يك كارشناس اقتصادي:
مردم افزایش درآمدهای نفتی را حس نکردند
اطلاعات دقيقي از وضعيت توليد و فروش و بازگشت سرمايه نفت وجود ندارد و به علت تحريمها مسوولان مربوطه همواره نسبت به پاسخگويي در اين زمينه ممانعت به عمل آوردهاند. طبق آخرين گزارش اداره اطلاعات انرژي امريكا، ايران در سال گذشته نزديك به 54 ميليارد دلار و در 5ماه اخير نزديك به 19ميليارد دلار درآمد نفتي داشته است. اين افزايش درآمد مشخص نيست تا چه حد به كشور بازگشته و در صورت بازگشت كدام ساختار اقتصادي را تقويت كرده است.
كامران ندري، كارشناس اقتصادي، درباره افزايش ميزان فروش نفت ايران و تاثير آن بر ساختار اقتصادي گفت: تاثير افزايش درآمدهاي نفتي، بستگي به رفتار دولت دارد. دولت ميتواند اين پولها را به گونهاي خرج كند كه اثرات رفاهي آن در زندگي مردم مشاهده شود. اين اتفاق بستگي به اين دارد كه دولت پولهاي نفت را وارد سرمايهگذاري كند كه در چند سال آينده آثار رفاهي آن مشخص شود، يا خواهان سرمايهگذاريهاي زودبازده باشد. يكي از مشكلات كشور ما مساله شفافيت و پاسخگويي است. ما نه اطلاعات و آمار دقيقي از درآمدهاي نفتي داريم و نه از محل هزينه آنها اطلاع داريم. چون اطلاعات عمومي در اين حوزهها شفاف نيست و مسوولان در بودجه هم پاسخگوي درآمدهاي نفتي نيستند، گاهي اوقات اهمالكاريهايي صورت ميگيرد. وي در ادامه درباره احساس افزايش درآمد نفتي در سطح جامعه به «انتخاب» اظهار داشت: پاسخ به اين سوال بسيار سخت است. آنچه مشخص است اين است كه مردم اين افزايش درآمدها را نه در سال قبل و نه در سال جاري حس نكردهاند. آنچه مردم مشاهده ميكنند پايين بودن حقوق و دستمزد و بالا رفتن قيمتهاست. دولت مدعي است كه در سال گذشته رشد اقتصادي داشته اما مردم چنين حسي ندارند. احتمالا حاكميت و دولت از اين افزايش درآمدها بهرهمند شدهاند اما ملت آثاري از اين درآمدها را نديده است. ندري در ادامه افزود: وقتي شما دولت پاسخگويي نداريد و مديران شايستگي لازم را براي تخصيص منابع ندارند، اين حس در جامعه ايجاد ميشود كه اي كاش اين منابع وجود نداشت كه تا به اين حد از بين برود.
ندري در پايان درباره نتايج منفي اقتصادي افزايش درآمد نفت گفت: وقتي محل مناسبي براي مصرف اين درآمدها نداشته باشيد ممكن است زيانبار هم باشد. مشكل اصلي حكمراني اقتصادي است كه اگر نحوه مديريت اقتصادي كشور اصلاح نشود اين درآمدها ممكن است از بين برود. با وضعيت فعلي به مرور توسط عدهاي به حاشيه ميرود و عامه مردم از اين درآمد بينصيب بمانند.