وزارت نيرو اعلام كرد
6 برابر ميانگين جهاني انرژي مصرف ميكنيم
بر اساس دادههاي بينالمللي ايران اكنون به لحاظ شدت مصرف انرژي در جايگاه ششمين كشور با شدت مصرف انرژي بالا قرار دارد و اين موضوع نشان ميدهد مصرف انرژي در ايران بهشدت ناكارآمد است. بر اساس آمار و ارقامي كه وزارت نيرو اعلام كرده، بالابودن شدت مصرف انرژي ايران بيانگر اين واقعيت است كه ميزان مصرف انرژي دستكم ۶۰ درصد از ميانگين جهاني براي توليد كالا و خدمات مشابه بيشتر است. وزارت نيرو در اين گزارش عنوان كرده تابستان امسال در حالي وارد دومين ماه خود شد كه بر اساس بسياري از دادههاي هواشناسي ميزان افزايش دماي هوا در ۱۱ سال گذشته بيسابقه بوده و همين مساله سبب شد تا در تير چندين بار ركورد مصرف برق كشور شكسته شود. بر اين اساس در تاريخ ۱۹ تير ميزان نياز مصرف برق به ۷۲ هزار و ۴۸۵ مگاوات رسيد و اين ركورد در حالي در تاريخ صنعت برق كشور به ثبت رسيد كه سال گذشته و در همين روز ميزان نياز مصرف برق بر اساس دادههاي رسمي شركت مديريت شبكه برق ۶۰ هزار و ۱۳۹ مگاوات بوده است. اگرچه يكي از دلايل افزايش قابلتوجه ميزان مصرف برق در تابستان امسال به موضوع دماي بالاي هوا و افزايش ميزان استفاده از سيستمهاي سرمايشي مرتبط است، اما از آنسو بررسيهاي تخصصيتر نشان ميدهد بهطوركلي و تحتتاثير عوامل مختلف شدت مصرف انرژي در ايران به مراتب از بسياري از كشورهاي جهان بالاتر است. بالابودن شدت مصرف انرژي در ايران در مقايسه با بسياري از كشورهاي منطقه و جهان به اين معنا است كه در ايران و براي رفع ميزان مشخصي از نياز به برق نسبت به كشورهايي كه در آنها شدت مصرف انرژي پايينتر است، برق به مراتب بيشتري مصرف ميشود. واقعيتي ناخوشايند كه بررسيها نشان ميدهد ظرف ۳۰ سال گذشته در روندي معكوس در قياس با ديگر كشورها استمرار داشته و تا سال ۲۰۲۰ ميلادي ۷۵ درصد رشد يافته است. براساس دادههاي بينالمللي ايران اكنون به لحاظ شدت مصرف انرژي در جايگاه ششمين كشور با شدت مصرف انرژي بالا قرار دارد و اين موضوع نشان ميدهد مصرف انرژي در ايران بهشدت ناكارآمد است.
ناكارآمدي مصرف انرژي در بخش خانگي ايران
بررسي آمار و ارقام رسمي نشان ميدهد، شاخص مصرف انرژي در بخش خانگي ايران چيزي حدود ۴۶۰ كيلووات ساعت در سال بهازاي هر متر مكعب است كه اگر اين داده به واحد مگاژول تبديل شده و با آمارهاي جهاني ساير كشورها مقايسه شود، ميزان ناكارآمدي مصرف انرژي در بخش خانگي ايران را بيشازپيش نمايان ميكند.
توضيح بيشتر اينكه در حالي مصرف انرژي بهازاي واحد سطح خانه براساس دادههاي ترازنامه هيدروكربوري يك هزار و ۶۵۰ مگاژول محاسبه ميشود كه در هيچيك از كشورهاي عضو آژانس بينالمللي انرژي، ميزان مصرف انرژي با وجود آبوهوايي به مراتب سردتر از ايران از يك هزار مگاژول تجاوز نميكند.
به عنوان نمونه ميزان مصرف انرژي بهازاي واحد سطح خانه در كشور پرتغال چيزي حدود ۲۵۰ مگاژول، در كشور يونان ۴۰۰ مگاژول، در كشور ايتاليا ۶۰۰ مگاژول و در جمهوري چك ۸۰۰ مگاژول است.
بالابودن شدت مصرف انرژي در كشورمان تابعي از عوامل مختلفي است كه نتيجه آن ناكارآمدي مصرف انرژي در بخشهاي مختلف مصرفي بهويژه در بخش خانگي است.
متوسط مصرف برق سالانه مشتركان بخش خانگي در استان هرمزگان چيزي حدود ۱۰ هزار كيلووات ساعت است كه بررسيها نشان ميدهد در صورت اجراي برخي راهكارهاي مديريت مصرف ميتوان اين ميزان مصرف را تا ۶۰ درصد كاهش داد.
شدت مصرف انرژي نسبت به ساير كشورهاي جهان بالاتر است
همچنين با اصلاح سيستمهاي روشنايي ميتوان ۲۵۰ كيلوواتساعت، با تعويض يخچالهاي قديمي ۶۵۰ كيلوواتساعت، با اصلاح سيستم سرمايشي و تعويض سه دستگاه كولرگازي رتبه A پلاس، عايقبندي و نصب پنجره دوجداره چهارهزار و ۸۵۰ كيلوواتساعت و با نصب آبگرمكن خورشيدي نيز ۲۵۰ كيلوواتساعت، در مصرف برق سالانه خانوار هرمزگاني ۶ هزار كيلوواتساعت صرفهجويي كرد. مجموعه ارقام و آماري كه بهخوبي نشان ميدهد شدت مصرف انرژي بهويژه در حوزه برق بهشدت نسبت به ساير كشورهاي جهان بالاتر است و مهمتر از آن اينكه ميتوان با اجراي برخي راهكارهاي كاهش مصرف تا ۶۰ درصد از اين ميزان را كاهش داد و علاوه بر كمك به حفظ محيطزيست، نقش موثري در بهبود شاخصهاي اقتصاد انرژي كشور ايفا كرد.