چرا رستورانها با ريزش مشتري مواجه شدهاند؟
ريزش مشتريان فستفودها، سوپرماركتي و ديگر اقلام پروتئيني، تجربه كسادي و نبود مشتري را براي بسياري از رستورانداران هم رقم زده است و اين در حالي است كه بسياري به جاي رفتن به رستوران، به غذاهاي ارزانقيمت و گاهي بيكيفيت روي آوردهاند كه جنبه تهديد بهداشت و سلامت آن جاي بررسي دارد. نگاهي به منوي غذايي رستورانهاي نه چندان تراز اول شهر، نشان از گراني شديد اقلام عرضه شده دارد و در اين شرايط حتي رستورانهاي پررونق سال قبل نيز در كسادي مشتري به سر ميبرند و حتي ترفند غذاهاي نيمپرسي يا پيتزاهاي برشي براي جذب مشتري با استقبال چنداني روبهرو نشده است. شيراز يكي از شهرهايي است كه علاقه مردم آن به رستورانگردي و فستفود، زبانزد است و بر اساس آمارهاي رسمي بيش از يكهزار واحد پيتزا و اغذيهفروشي در اين شهر فعاليت دارند. اما گراني و افزايش قيمتهاي مواد اوليه و در نهايت گران شدن محصول نهايي، منجر به كاهش مشتري اين مغازهها شده است.
شهروندان به غذاهاي ارزانقيمت روي آوردهاند
آنطور كه نايبرييس اتاق اصناف فارس و رييس اتحاديه پيتزا و اغذيهفروشان شيراز ميگويد: مشتري اين واحدهاي صنفي به كمتر از يكسوم رسيده است.
محمدرضا احمدپناه با اشاره به اينكه مردم شيراز حدودا يكسال است كه از لحاظ خريد مواد غذايي آماده مانند پيتزا به مشكل خوردهاند، عنوان ميكند: اين شرايط منجر شده است كه اين افراد به غذاهاي ارزانقيمت مانند كتلت، فلافل، سيبزميني، سالاد و... روي بياورند و گروههايي هم كه از نظر مالي توان بهتري دارند، زماني كه قيمتها بالا ميرود در فاصله زماني بيشتري به رستوران و فستفودها مراجعه ميكنند.وي ميگويد: در زمان افزايش قيمت مواد اوليه، كارفرما و رستورانداران امكان كار كردن ندارند و از طرفي وقتي قيمتها بالاتر ميرود، خريد غذاهاي آماده در توان همه مردم نيست.وي خاطرنشان ميكند: فروش واحدهاي غذايي در سال گذشته يكسوم شده است و برخي واحدها به سمت تعطيلي رفتهاند. احمدپناه با اشاره به اينكه ديگر مواد غذايي نيز كه قبلا ارزان بوده است اكنون افزايش قيمت داشتهاند، ميافزايد: قيمت ساندويچهايي مانند فلافل و كتلت به بالاي ۶۰ هزار تومان رسيده است و اين قيمت در توان مشتريهايي كه قبلا خريدار اين محصولات بودند، نيست.
فروش در واحدهاي عرضه مواد غذايي به زير ۵۰ درصد رسيد
رييس اتحاديه پيتزا و اغذيهفروشان شيراز ميگويد: در حالحاضر ميزان فروش در واحدهاي عرضه مواد غذايي به زير ۵۰ درصد و بين ۲۰ تا ۲۵ درصد رسيده و در برخي واحدها نيز بين صفر تا ۲۰ درصد است. احمدپناه با بيان اينكه تعطيلي واحدهاي صنفي و اغذيهفروشي بالا رفته است، عنوان ميكند: بسياري از مغازهها پروانه كسب را باطل كردهاند، اما متاسفانه شاهد هستيم كه يكسري افراد دوباره در همان واحد صنفي براي داير كردن اغذيهفروشي اقدام ميكنند و دوباره اين چرخه تكرار ميشود. به گفته وي در حال حاضر بيش از هزار واحد صنفي اغذيه و پيتزافروشي در شيراز وجود دارد كه از ابتداي امسال تاكنون حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد واحد اقدام به تعطيلي مغازه كردهاند.
مطابق بازار بايد روزانه قيمتها را افزايش دهيم
احمدپناه با اشاره به اينكه دخل و خرج واحدهاي غذافروشي با هم نميخواند و مخارج صنوف بسيار بالا رفته است، خاطرنشان ميكند: در ۱۰ روز گذشته با گراني گوشت و ديگر مواد اوليه، هزينهها و قيمت تمام شده مواد غذايي بسيار بالا رفته است. احمدپناه ادامه ميدهد: با وجود اينكه گوشت و مواد اوليه گران شده است، اما براي غذاها افزايش قيمت ندادهايم و در واقع تمايلي به افزايش قيمت نداريم، چراكه اگر قيمت را بالا ببريم دوباره با كاهش مشتري مواجه ميشويم. وي ميگويد: اگر بخواهيم مطابق بازار قيمت را افزايش بدهيم بايد روزانه قيمتها را زياد كنيم و اين وجهه خوبي ندارد و در نتيجه تعداد مشتري كمتر ميشود. رييس اتحاديه پيتزا و اغذيهفروشان شيراز تصريح ميكند: انتظار داريم كه با اين شرايط و گرانيهايي كه وجود دارد و باوجود شرايط سختي كه براي فعاليت اعضاي اين صنف به وجود آمده است، قيمتها ثابت بماند تا مجبور به افزايش قيمت در واحدهاي صنفي نباشيم. احمدپناه با اشاره به اينكه مسوولان بايد كنترل قيمت مواد غذايي و مواد اوليه را مدنظر داشته باشند، تصريح ميكند: مواد پروتئيني به اين دليل گران شده است كه دام زنده از استان فارس خارج ميشود، لذا بايد جلوي اين كار گرفته شود تا شرايط بدتر از اين نشود.
دكههاي سيار اغذيهفروشي بايد ساماندهي شوند
رييس اتحاديه پيتزا و اغذيهفروشان شيراز همچنين در خصوص واحدهاي صنفي دستفروش و دورهگرد نيز كه تعداد آن در معابر شيراز رو به افزايش است، ميگويد: چند سال است كه درگير اين موضوع هستيم؛ در حالي كه واحدهاي صنفي درگير بحث اجاره، حقوق، دستمزد و ماليات هستند، اما اين موارد شامل واحدهاي دورهگرد نميشود و اغذيهفروشان سيار نه تنها وجهه شهر را تخريب كردهاند، بلكه به سلامت مردم نيز لطمه وارد ميكنند. احمدپناه ميگويد: اداره بهداشت بارها به اين واحدهاي صنفي ورود كرده، اما متاسفانه برخوردها مقطعي است. وي با اشاره به اينكه در اين خصوص بايد يك مكان مشخص و خاص براي اين دكههاي سيار و ساماندهي آنها معلوم شود، عنوان ميكند: در واقع اين افراد بايد در يك فضاي كاملا بهداشتي فعاليت داشته باشند نه اينكه در جاي جاي شهر، معابر و پلها شاهد دكههاي فروش غذا باشيم. به گفته احمدپناه، پيگيريها در اين خصوص شايد ۱۰ تا ۲۰ درصد جواب داده است. شرايط تورمي مرتبط با مواد غذايي بارها موجب افزايش هزينهها و حذف مواد غذايي در سبد مصرف خانوارها شده است و هزينه رستورانگردي را نه براي طبقات پايين اقتصادي كه عمدتا به رستوران نميروند، بلكه براي طبقات متوسط رو به بالا هم افزايش داده و تقاضا به شدت كاهش پيدا كرده است.