زلزله دوباره افغانستان را لرزاند
بحران پس از بحران
در حالي كه گروههاي امداد بينالمللي در تلاش براي كمك به بازماندگان زلزلهاي هستند كه بيش از ۲ هزار كشته برجاي گذاشته و تعداد زيادي را نيز زخمي كرده است، بامداد چهارشنبه افغانستان براي دومين بار در چند روز گذشته لرزيد.
به گزارش يورونيوز، تنها چند روز پس از زلزله ۶.۳ ريشتري كه شنبه گذشته در ۴۰ كيلومتري غرب شهر هرات روي داد، زمينلرزه بزرگ ديگري روز چهارشنبه در افغانستان اتفاق افتاد. زمين لرزه جديد نيز بار ديگر ۶.۳ درجه در مقياس ريشتر قدرت داشت و حوالي ساعت ۵ و ۱۰ دقيقه بامداد به وقت محلي روي داد. كانون اين زمين لرزه در ۲۸ كيلومتري شمال شهر هرات بود.
خسارات و تلفات زمين لرزه جديد تا لحظه تنظيم اين گزارش مشخص نيست؛ البته بسياري از افغانها پس از تخريب خانههايشان در زلزله روز شنبه، در فضاي باز ميخوابيدند. همچنين بعد از زلزله روز شنبه، روستاها تقريبا خالي از سكنه شده بودند.
به گزارش «فرانس ۲۴»، در روستاي نايب رفيع كه قبلا حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر سكنه داشت، ديگر جز مرداني كه هنگام وقوع زلزله در بيرون خانه بودهاند، تقريبا هيچ كس زنده نمانده است. در حال حاضر هم بازماندگان تمام روز براي كندن چالههاي بزرگ براي گور دسته جمعي با بيل مكانيكي كار ميكنند.
در يك مزرعه باير در ناحيه «زنده جان»، يك بولدوزر تلهاي خاك را برميدارد تا فضا را براي رديفهاي طولاني قبر حفر كند. در حال حاضر در اين منطقه كمبود پتو، غذا و ساير لوازم ضروري وجود دارد.
زمينلرزه شنبه گذشته، يكي از مرگبارترين زمينلرزههايي بود كه در سالهاي اخير افغانستان به خود ديده بود. ژوئن گذشته نيز زمينلرزهاي به بزرگي ۵.۹ ريشتر در پكتيكاي شرقي و ولايت خوست در مرز پاكستان بيش از هزار كشته بر جاي گذاشت. تصاوير به اشتراك گذاشته شده توسط تيمهاي امداد و نجات، انبوهي از آوار و ساختمانهاي فروريخته را نشان ميدهد.
افغانستان مدام تحت تاثير زمين لرزه قرار دارد. اين زمينلرزهها به ويژه در رشته كوه هندوكش كه در نزديكي محل اتصال صفحات تكتونيكي اوراسيا و هند قرار دارد، رخ ميدهد.
بحران پس از بحران
ذبيحالله مجاهد، سخنگوي طالبان روز يكشنبه تعداد كشتهشدگان زلزله پيشين را ۲ هزارو ۵۳ نفر و تعداد زخميها را بيش از هزار و ۲۴۰ نفر اعلام كرده بود. به گفته او تخريب كامل يا جزيي در هزار و ۳۲۰ خانه رخ داده است و تلفات بيشتر از اين خواهد بود.
طالبان گفته است كه نزديك به ۲ هزار خانه در ۲۰ روستا ويران شده است. منطقه زلزلهزده هم تنها يك بيمارستان دولتي دارد.
يونيسف تاكنون ۱۰ هزار بسته بهداشتي، ۵ هزار بسته خانوادگي، ۱۵۰۰ دست لباس و پتو زمستاني، هزار پارچه برزنتي براي برپا كردن چادر، همچنين وسايل اوليه خانگي را به افغانستان ارسال كرده است.
تيمهاي امداد همچنين در حال ارزيابي وضعيت و تهيه داروهاي ضروري و چادر براي كلينيكهاي بهداشتي هستند.
صديق ابراهيم، رييس دفتر يونيسف در افغانستان به شبكه خبري سيانان گفت: «اين بدترين زلزلهاي است كه افغانستان در سالهاي گذشته متحمل شده است.» به گفته او كمبود آب چالشي جدي است و زنان و كودكان بهطور نامتناسبي بيشترين آسيب را از اين كمبود خواهند ديد. سازمان غيردولتي «نجات كودكان» نيز اعلام كرد كه ميزان خسارات وارد شده به هرات «وحشتناك» است و پيشبيني ميشود با بيرون كشيدن اجساد از زير آوار، شمار قربانيان افزايش يابد. ارشد مالك، رييس اين سازمان گفت كه حتي قبل از اين فاجعه، كودكان افغان با كمبود شديد غذا مواجه بودهاند.
سلما بن آسيه، رييس كميته بينالمللي نجات نيز گفت: قبل از اين زلزله، با وجود سيلهاي اخير و بيثباتي داخلي افغانستان، بيش از ۲۹ ميليون نفر در اين كشور به كمكهاي بشردوستانه نياز داشتند... اين زلزله وضعيت جوامع آسيبپذير را تشديد كرده و شرايط سخت زمستان آتي، فاجعهاي را براي رفاه كساني كه آواره شدهاند به ويژه براي زنان و كودكاني كه بيشتر در معرض خطر بهرهكشي و سوءاستفاده در زمان آوارگي هستند، به همراه خواهد داشت. رييس كميته بينالمللي نجات تاكيد كرد كه جامعه جهاني نميتواند به كودكان و خانوادههاي ساكن هرات كه به كمك فوري نياز دارند، پشت كند.