گروه جهان
در حالي كه سهشنبه شب به واسطه حمله موشكي فاجعهبار به بيمارستان المعمداني غزه تاكنون بيش از 500 نفر از جمله تعداد زيادي كودك و زن شهيد شده و صدها نفر نيز مجروح شدهاند، جو بايدن رييسجمهوري امريكا در سفري به سرزمينهاي اشغالي با بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل ديدار كرد.
اين ديدار در شرايطي صورت گرفته كه پيش از اين آنتوني بلينكن، وزير خارجه و لويد آستين، وزير دفاع امريكا نيز به اسراييل سفر كرده و حمايت تام و تمام خود از رژيم صهيونيستي را در جنگ غزه اعلام كرده بودند اما صحبتهاي بايدن در ديدارش با نتانياهو در اوج بهت و محكوميت جهاني حمله به بيمارستان غزه حاوي نكات مهم و در عين حال تعجببرانگيزي بود. او ضمن تبريك به مردم اسراييل گفته كه ميخواستم به اينجا بيايم تا تمام مردم دنيا بدانند كه ما در كنار شما هستيم!
رييسجمهوري امريكا سپس مدعي شد كه از حمله به بيمارستان المعمداني ناراحت و عصباني شدم، اما به نظر ميرسد كه اسراييل اين اقدام را انجام نداده. با اين حال ما ميخواهيم مطمئن شويم كه اسراييل آنچه براي پاسخ به حملات حماس نياز دارد، در اختيار دارد.
اين صحبتهاي رييسجمهوري امريكا در حالي مطرح ميشود كه از شامگاه سهشنبه و با رقم خوردن فاجعه انساني در بيمارستان المعمداني، مقامات صهيونيستي مدعي شدهاند كه اين حمله كار آنها نبوده، بلكه يك راكت سرگردان نيروهاي مقاومت باعث چنين كشتار بيسابقهاي شده است. با اين حال شواهد زيادي وجود دارد كه اسراييل در طول 12 روز گذشته با نقض فاحش قوانين بينالمللي و انساني در بمبارانهاي وسيع و بيامان غزه كه تاكنون منجر به شهادت بيش از 3 هزار نفر و مجروح شدن 11 هزار نفر از غيرنظاميان شده، هيچگونه خط قرمزي را نيز به منظور حمله به مراكز درماني رعايت نكرده است. به عنوان مثال از روز جمعه كه اسراييل ادعا كرده قصد ورود زميني به غزه را دارد، چندين مركز درماني مورد حمله قرار گرفته و وقتي كه رييس يكي از بيمارستانهاي غزه اعلام كرده بود انتقال بيماران و تخليه بيمارستانها امكانپذير نيست، مقامات صهيونيستي گفته بودند كه اين مشكل شماست نه ما! همچنين روز گذشته سفير فلسطين در ژاپن به تلويزيون الجزيره گفته كه يك ساعت پيش از حمله به بيمارستان المعمداني، رژيم صهيونيستي پيام هشدار به جهت تخليه به اين بيمارستان ارسال كرده بود. در حالي اسراييل دست داشتن در اين حمله را انكار ميكند كه يكي از سخنگويان ارتش صهيونيستي نيز در واكنش به كشتار بيسابقه در بيمارستان غزه گفته بود: پيشتر هشدار داده بوديم كه اين بيمارستان و پنج بيمارستان ديگر بايد تخليه شوند تا حماس از آن به عنوان پناهگاهي براي خود استفاده نكند.
نقض تمامي موازين انساني و بينالمللي
12 روز پس از آغاز توفان الاقصي، اسراييل به بهانه انتقام از جنبش حماس دست به بمبارانهاي شديد و بيسابقه در غزه زده كه همانطور كه گفته شد تاكنون بيش از 3 هزار كشته و 11 هزار مجروح به جاي گذاشته است. در اين حملات ساختمانهاي مسكوني و عمومي غزه نيز هدف حمله قرار گرفته و تاكنون بيش از 15 خبرنگار، كادر درمان و تعداد زيادي كودك كشته شدهاند.
اين اقدام در حالي صورت گرفته كه ماده 18 و 19 كنوانسيون ژنو به صراحت اعلام ميكند بيمارستانهاي غيرنظامي كه براي مراقبت از مجروحان و بيماران، بيماران ناتوان و موارد مرتبط با زايمان تشكيل شدهاند، در هيچ شرايطي نبايد هدف حمله قرار گرفته و بايد هميشه مورد احترام و محافظت طرفهاي درگيري قرار بگيرند. از طرف ديگر سياست اسراييل براي كوچ اجباري بيش از 1.1 ميليون نفر از شمال غزه به سمت مناطق جنوبي نيز برخلاف حقوق بينالملل بوده و بسياري از ناظران معتقدند به واسطه حجم كشتار و آوارگاني كه بر اثر حملات اسراييل به جا مانده، چنين اقداماتي مصداق جنايت جنگي و حتي نسلكشي محسوب ميشود.
واكنش جهان و نقش سازمان ملل
و شوراي امنيت
هر چند كه طي روزهاي گذشته كشتار انساني بيسابقه و وحشتناكي از سوي اسراييل در غزه صورت گرفته، اما فاجعه حمله به بيمارستان المعمداني آنچنان بهتآور و گسترده بوده كه ديگر جاي هيچگونه انكار و مماشاتي نسبت به چنين اقدامات غيرانساني حتي در ميان متحدان و نزديكان اسراييل نيز باقي نمانده است. در همين راستا در شرايطي كه قرار بود يك نشست چهارجانبه ميان جو بايدن با پادشاه اردن رييسجمهوري مصر و محمود عباس رييس تشكيلات خودگردان فلسطيني در امان برگزار شود، كشتار كودكان و زنان در بيمارستان المعمداني باعث شد تا طرفهاي مقابل اين نشست را در اعتراض به اقدام اسراييل لغو كنند. از سوي ديگر در حالي كه ايران، كانادا، مصر، فنلاند، عربستان، اندونزي، عراق، تركيه، روسيه، انگليس، اسپانيا، ايرلند، استراليا و بسياري از كشورها حمله به بيمارستان المعمداني را به شدت محكوم كرده و خواستار توقف كشتار مردم و غيرنظاميان غزه شدهاند، شوراي همكاري خليج فارس، اتحاديه عرب و اتحاديه آفريقا نيز هدف قرار دادن بيمارستاني كه طبق قوانين بينالمللي بايد يك پناهگاه امن باشد را جنايت جنگي دانستند.
همچنين آنتونيو گوترش، دبيركل سازمان ملل متحد درباره اين حمله گفت: حملات ۷ اكتبر حماس نميتواند مجازات دستهجمعي مردم فلسطين را توجيه كند. من از كشته شدن صدها تن در بمباران بيمارستاني در غزه وحشتزده شده و خواستار آتشبس فوري در خاورميانه هستم تا اين رنج انساني مزمن و پيچيده كاهش يابد.
علاوه بر اين در حالي كه جوزپ بورل، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا اعلام كرده، يكبار ديگر غيرنظاميان قرباني شدند و بايد مسوولان اين جنايت را شناسايي و پاسخگو كرد، شارل ميشل، رييس شوراي اروپا هم گفت كه اين نوع حملات عليه غيرنظاميان نقضكننده قوانين بينالمللي است.
اما سوال مهم اين است كه همزمان با ابعاد فاجعهبار انساني در غزه اساسا نقش سازمان ملل و به خصوص شوراي امنيت اين سازمان به منظور جلوگيري از كشتار غيرنظاميان در چنين مواقعي چيست؟ به گفته برخي ناظران اسراييل از 1948 به اين سو غير از يكبار، تمامي قطعنامههاي سازمان ملل عليهاش صادر شده بهطوري كه تخمين زده ميشود تعداد اين قطعنامه به بيش از 180 مورد ميرسد. با اين حال نه تنها اقدامات اسراييل در سرزمينهاي اشغالي محدود نشده، بلكه در طول سالهاي اخير بر ميزان خشونت اين رژيم و افزايش شهركسازيهاي غيرقانوني عليه فلسطينيان افزوده شده است.
در همين رابطه از آنجا كه قطعنامههاي مجمع عمومي سازمان غيرالزامآور است با بيتوجهي اسراييل تاكنون مواجه شده است؛ در واقع از آنجا كه سازمان ملل غير از محكوم كردن و توصيه نتوانسته در قبال نسلكشي و جنايات جنگي متعدد در جهان نقشي جدي ايفا كند، طبيعتا در مورد اخير يعني جنگ خونين غزه نيز قادر به انجام اقدام خاصي نخواهد بود. از سوي ديگر هر چند كه قطعنامههاي شوراي امنيت ماهيتي الزامآور داشته و اساسا در تحولات بينالمللي مهم محسوب ميشوند، اما اين نكته را بايد مدنظر قرار داد كه قدرتهاي بزرگ جهاني به خصوص امريكا در اين شورا هرگونه اقدام و قطعنامههاي ضد اسراييلي را وتو خواهند كرد؛ بهطوري كه ايالات متحده تاكنون 43 مرتبه به نفع اسراييل از حق وتوي خود در شوراي امنيت سازمان ملل متحد استفاده كرده است.
به همين دليل تنها در دو مورد طي روزهاي اخير شاهد بوديم كه شوراي امنيت به موضوع غزه ورود كرده است؛ آنهم به واسطه دو قطعنامه پيشنهادي روسيه و برزيل براي آتشبس فوري و كمك به غيرنظاميان غزه كه تا لحظه تنظيم اين گزارش تنها در حد خبر و پيشنويس قطعنامه باقي مانده است.
حضور بايدن در كابينه جنگي اسراييل
وقتي كه آنتوني بلينكن، وزير خارجه امريكا در نشست كابينه جنگي اسراييل شركت كرد، بسياري از رسانهها اعلام كردند كه اين اتفاق بسيار نادر بوده است. حالا نيز بايدن در حالي طي روزهاي قبل ناوگان بزرگ امريكا را به منظور حمايت از اسراييل به مديترانه شرقي فرستاده كه روز گذشته خبرگزاريهاي خارجي اعلام كردند، رييسجمهوري امريكا نيز در كابينه جنگي نتانياهو شركت كرده است. در نتيجه به گفته تحليلگران چنين اقداماتي نشاندهنده اين است كه امريكا در بطن جنگ غزه در حال مديريت تحولات به نفع اسراييل است.
در همين رابطه روز سهشنبه نيز يوآو گالانت، وزير جنگ رژيم صهيونيستي از ديدار خود با مايكل كوريلا، فرمانده سنتكام براي گفتوگو در رابطه با درگيريهاي اين رژيم با حماس خبر داد و اعلام كرد: امروز با كوريلا، فرمانده سنتكام ديدار كردم تا در رابطه با موضع امريكا در خاورميانه و همچنين حمايت امريكا از ارتش اسراييل صحبت كنيم. من وي را به همراه هالوي، رييس ستاد ارتش اسراييل در جريان سير عملياتها در نبرد عليه حماس گذاشتم. من از رابطه و شراكت عميق ميان تشكيلات دفاعيمان و همچنين تعهد شخصي كوريلا نسبت به امنيت اسراييل قدرداني ميكنم.
گفتني است كوريلا، فرمانده نيروهاي مركزي امريكا روز سهشنبه يعني يك روز قبل از سفر بايدن به اسراييل به صورت غيرمنتظره وارد سرزمينهاي اشغالي شد تا به گفته خود اطمينان حاصل كند كه ارتش رژيم صهيونيستي آنچه براي جنگ نياز دارد، داشته باشد.
طبق گزارشي كه در اين خصوص خبرگزاري رويترز منتشر كرده، ارتش امريكا توان نظامي خود را در منطقه با هدف جلوگيري از مشاركت ايران و ساير گروههاي مورد حمايت آن در درگيري كنوني افزايش ميدهد و سرعت ارسال تسليحات مثل سيستمهاي دفاع هوايي و مهمات به اسراييل را بالا برده است. كوريلا به اين خبرگزاري گفت: من اينجا هستم تا اطمينان حاصل كنم كه اسراييل آنچه براي دفاع از خود نياز دارد، داشته باشد و همچنين بر جلوگيري از حضور ساير طرفها در اين درگيري متمركز شوم.
يك مقام رسمي امريكايي هم در اين رابطه به رويترز گفته بود كه كوريلا قرار است جلسات سطح بالايي را با فرماندهي ارشد ارتش رژيم صهيونيستي برگزار كند تا متوجه شود كه اين رژيم به چه چيزهايي احتياج دارد.
بايدن در ديدارش با نتانياهو گفت كه براي حمايت از اسراييل به اينجا سفر كردهام
ماده 18 كنوانسيون ژنو حمله به بيمارستان و مراكز درماني را ممنوع كرده است
نشست چهارجانبه اعراب با بايدن لغو شد
فاجعه بيمارستان المعمداني با محكوميت گسترده جهاني مواجه شده است
بايدن در كابينه جنگي نتانياهو شركت كرد
تا عصر روز گذشته بيش از 3 هزار نفر در غزه شهيد شدهاند