مخبر: دنبال اجراي كامل توافقنامه ۲۵ ساله
ايران و چين هستيم
معاون اول رييسجمهور و نخستوزير چين بر تسريع در اجراي محورهاي توافقنامه راهبردي ۲۵ساله دو كشور تاكيد كردند.
به گزارش ايسنا، محمد مخبر در حاشيه بيست و دومين نشست شوراي نخست وزيران كشورهاي عضو پيمان شانگهاي در ديدار با نخست وزير چين با قدرداني از حمايتهاي اين كشور از مردم غزه در سازمانهاي بينالمللي اظهار كرد: اتفاقات تلخ غزه و فلسطين قلب هر انسان شريف، آزاده و باوجدان را جريحهدار ميكند و متاسفانه در شرايط بغرنج كنوني و جنايت جنگي كه از سوي رژيم صهيونيستي در غزه در جريان است، بيشتر كشتهشدگان از ميان غيرنظاميان و زن و كودك هستند.
معاون اول رييسجمهوري با اشاره به توافقنامه راهبردي همكاري ۲۵ ساله ميان ايران و چين گفت: زمينههاي متعدد همكاري ميان تهران و پكن وجود دارد كه اگر بر اين زمينهها تمركز كرده و بستر فعاليت بخش خصوصي دو كشور را فراهم كنيم، به نقطه مطلوبي در تحقق اهداف توافقنامه ۲۵ ساله خواهيم رسيد.
مخبر با اشاره به حجم مبادلات تجاري ايران و چين به حدود ۳۰ ميليارد دلار افزود: با اقداماتي مثل تهاتر كالا و استفاده از ارز ملي دو كشور، روند توسعه مناسبات تجاري تسهيل شده و اين رقم افزايش قابل توجهي خواهد يافت؛ بنابراين لازم است تا تبادلات تجاري با پولهاي دو كشور را افزايش دهيم.
وي روابط دو كشور را تاريخي و تمدني توصيف كرد و با اشاره به امكانات و ظرفيتهاي گسترده ايران در بخشهاي مختلف به ويژه نفت و گاز يادآور شد: يكي از بخشها كه بيشترين بازگشت سرمايه را به همراه دارد، بخش نفت و گاز است. ايران از نظر مجموع ذخاير نفت و گاز در جايگاه نخست دنيا قرار دارد.
مخبر توسعه روابط با چين را از رويكردهاي جدي جمهوري اسلامي ايران و دولت برشمرد و افزود: توسعه سواحل مكران و چابهار، احداث ۱۵ هزار مگاوات نيروگاه تجديدپذير، توسعه معادن، پروژههاي قطار سريعالسير تهران- مشهد و تهران- اصفهان و همكاريهاي ترانزيتي غرب و شرق از برنامههاي در دستور كار ايران است كه از مشاركت و سرمايهگذاري چين در اين زمينهها استقبال ميكنيم.
معاون اول رييسجمهوري توسعه گردشگري را از زمينههاي مهم همكاري ميان ايران و چين دانست و گفت: اگر به دنبال جهش در مناسبات تجاري فيمابين هستيم، لازم است بخش خصوصي دو كشور بيش از پيش تقويت شوند كه براي اين منظور بايد موضوعاتي مانند حمل و نقل هوايي، گردشگري، رواديد و مسائل بانكي را تسهيل كنيم.
نخستوزير چين نيز در اين ديدار ايران را از كشورهاي بزرگ خاورميانه و موثر در عرصه منطقهاي و بينالمللي برشمرد و گفت: حضور و عضويت كامل ايران در شانگهاي و بريكس منجر به تقويت اين سازمانها خواهد شد و براي صلح و ثبات منطقه و جهان بسيار مفيد خواهد بود.
لي كيانگ از ايران به عنوان شريك مهم كشور چين ياد و با اشاره به سوابق ديرينه روابط دو ملت و ارتباط از طريق جاده ابريشم اظهار كرد: مناسبات دو كشور پس از تاسيس روابط سياسي در پنجاه سال اخير همواره روند رو به رشدي داشته و در سال جاري با دو نوبت ملاقات روساي جمهوري دو كشور، توافقات مهمي ميان تهران و پكن منعقد شده است.
وي از آمادگي كشورش براي اجراي توافقات فيمابين خبر داد و افزود: پكن آماده است تا روابط راهبردي خود با تهران را توسعه دهد و همكاريهاي دو كشور را در زمينههاي مختلف تعميق كند.
نخستوزير چين با بيان اينكه پكن همواره اهميت ويژهاي براي همكاري دوجانبه با تهران قائل است، بر لزوم هماهنگي و ارتباط نزديك و برادرانه دو كشور براي توسعه همكاريها و افزايش سطح مبادلات تجاري فيمابين تاكيد كرد.
لي كيانگ افزود: در شرايط امروز كه صلح و توسعه جهاني با چالش زيادي روبهرو است، وحدت و همكاري از اهميت دوچندان برخوردار است و ايران و چين كه در نيم قرن گذشته شركاي راهبردي خوبي براي يكديگر بودهاند بايد همانند گذشته در كنار هم و در تعامل نزديك باشند.
وي ادامه داد: چين مثل هميشه بر حفظ حاكميت ملي، تماميت ارضي و سربلندي ملت ايران تاكيد دارد و با هرگونه دخالت خارجي و تحريمهاي غيرقانوني عليه ايران مخالف است.
نخستوزير چين به مسائل فلسطين و كشتار مردم غزه نيز اشاره كرد و گفت: فجايع غزه بيثباتي خاورميانه را افزايش داده و در اين ميان موضع پكن كاملا روشن است و از همه طرفها آتشبس سريع و حفاظت از غيرنظاميان را خواهان است تا تنش گسترش پيدا نكند.
وي با تاكيد بر اينكه چين طرفدار صلح و عدالت است و از مردم فلسطين جهت حفاظت از حقوق مليشان حمايت ميكند، تصريح كرد: كشورهاي اسلامي بايد با اقدامات مشترك در جهت تنشزدايي فعاليت كنند. پكن نسبت به نقش مهم ايران در منطقه اهميت فراواني قائل است و علاقه دارد هماهنگي بيشتري با تهران داشته باشد.
لي كيانگ در ادامه از علاقه كشورش براي توسعه روابط برد-برد با ايران خبر داد و گفت: توسعه اقتصادي ايران طي سالهاي اخير با مشكلاتي همراه بوده كه يكي از عوامل آن فشارهاي امريكا بوده است. چين با اعمال اينگونه فشارها مخالف است و آمادگي دارد با همكاري و تعامل از اين مشكلات عبور كرده و برنامه جامع همكاري فيمابين را اجرايي كند.
وي با اشاره به اينكه در سال گذشته حجم مبادلات تجاري چين با ايران به بيش از ۱۵.۸ ميليارد دلار رسيده است، بر ضرورت تلاش براي افزايش پايدار مناسبات تجاري دو كشور تاكيد كرد.
نخستوزير چين با استقبال از حضور شركتهاي ايراني در ششمين نمايشگاه واردات در چين تاكيد كرد: چين آمادگي دارد پروژههاي بندرها، راهآهن و شبكه ارتباطات را بررسي و زمينه سرمايهگذاري شركتهاي چيني در اين بخشها را فراهم كند، چراكه ايران محيطي مطمئن براي سرمايهگذاري و كسب و كار شركتهاي چيني است.
لي كيانگ ادامه داد: پكن آمادگي دارد مردم خود را براي گردشگري و سفر به ايران تشويق كند و همكاريهاي خود را با ايران در زمينه آموزش، گردشگري و افزايش بورسيه دانشجويان ايراني ارتقا دهد.